SECRETUL firmelor de asigurări din România!

0

Articol disponibil în: Română

ZiarPiatraNeamt.ro a făcut o investigație jurnalistică, care a durat câteva luni de zile, referitoare la riscul pe care îl are un asigurator din România în cazul în care compania de asigurări dă faliment. Pentru a calcula acest risc, care din experiența pieței de asigurări din România e clar că există și este unul major, am contactat principalele companii de asigurări pentru a afla cine sunt reasiguratorii și cel mai important, pentru a afla în ce procent sunt reasigurați banii asiguraților.
Ei bine, în momentul în care am început să cerem documente, care să ateste ce ni se spunea verbal, situația a început să se blocheze:
– Groupama nu a putut oferi detalii despre reasigurator și nici procentul în care sunt reasigurați,
– Allianz Tiriac au dat numele reasiguratorului, dar nu au putut oferi nici un procent în care sunt reasigurați,
– Omniasig a avut bunul simt să nu încerce să ne păcălească spunând că ”aceste informații nu sunt publice”,
– Generali de asemenea nu au putut oferi informații despre reasigurat și procent
– NN (fostul ING) au spus ca sunt reasigurați în proporție de 100%, dar când am cerut dovada ni s-a spus că putem primi în urma unei cereri scrise o confirmare din partea NN ca sunt reasigurați 100%, în nici un caz un document semnat de asigurator și reasigurator.
În afară de principalele firme de asigurări, am contactat și ați asiguratori care au avut fix aceeași poezie. ”Nu sunt informații publice, dacă doriți puteți face o cerere scrisă și firma noastră să vă răspundă”. Din păcate, noi nu solicitam un răspuns din partea unui asigurator care să ne spună ce vrea el, cum făceau cei de la Astra, ci o indicație unde putem vedea un document oficial care să ateste ce ne spune asiguratorul în legătură cu procentul în care este reasigurat.
Aceste informații strict secrete țin de fapt departe asigurații de adevărul că foarte multe firme de asigurări au reasiguratori dubioși, la fel ca în cazul Astra, sau sunt reasigurate într-un procent foarte mic, ca în cazul FNI. Reasigurarea într-un procent redus înseamnă că atunci când firma de asigurări dă faliment, majoritatea celor asigurați rămân cu banii dați și nedespăgubiți. Aici vorbim de oamenii care cotizează zeci de ani la asigurări de sănătate, de viață, la pensii private, etc.
Într-o logică elementară, dacă un asigurator din România ar fi reasigurat 100% nu ar avea absolut nici un motiv să nu ofere public această informație, ba mai mult, să o folosească pentru a câștiga încrederea potențialilor clienți, dar din păcate, cota de reasigurare este o informație inaccesibilă muritorilor de rând.
Pentru ca asiguratul să scoată banii din buzunarele noastre, agenții de asigurări răspund imediat la întrebarea – cine e reasiguratorul și în ce procent reasigură – cu un nume pompos și un procent de 100%, dar când ceri un document care să ateste că ceea ce spun ei nu e o escrocherie, discuția se blochează și respectivul agent de vânzări de asigurări dispare definitiv din viața dumneavoastră. Până acum am avut astfel de discuții cu mai mulți agenți de asigurări dornici să ne ia banii care au promis cu toții că vor reveni cu documentul și cu polițele de asigurare pe care să le semnăm numai că … nu a mai revenit niciunul.

Iosub Robert

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy