Stație de sortare modernă la Remetea

0

Articol disponibil în: Magyar Română

logosor-egyesÎn cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Harghita (SMID), în comuna Remetea, a fost instalată una dintre cele mai moderne linii de sortare a deșeurilor reciclabile din Europa. Despre beneficiile acestei facilități am discutat cu László A. Zólya, manager de proiect în cadrul Consiliului Județean HarghitaDJI_0002

-De curând a fost instalată în centrul SMID din Remetea linia de sortare a deșeurilor reciclabile. Este una dinte cele mai moderne instalații de acest gen din Europa?

-Personal nu-mi place să fac declarații răsunătoare, deoarece cred că nu cunoaștem standardele Europene atât de bine, încât am putea spune că linia noastră de sortare este ceea mai bună de pe continent. Echipamentele acestei instalații sunt de producție germană și suedeză, fiind dintre cele mai moderne existente pe piață în acest moment.

 -Ce componente alcătuiesc această linie de producție și care ar fi principiul de funcționare?

-Sarcina acestei linii este de a selecta deșeurile reciclabile colectate în mod selectiv de către  populație în categorii care pot fi valorificate pe piață. Linia de producție este compusă din trei părți: partea pregătitoare, partea de sortare și partea de compactare. Unul din elementele primei componente este desfăcătorul de saci. Acesta are scopul de a rupe sacii de plastic al căror conținut ajunge astfel pe banda care transportă  deșeul la nivelul următor, unde se face sortarea  manuală pe mai multe categorii. Deșeurile selective  ajung în diferite containere, din care sunt transportate din nou cu ajutorul unei benzi de transport în sistemul de compactare. Deșeurile astfel comprimate și legate sunt depozitate până la valorificarea finală.

 – Câte locuri de muncă vor fi create prin această linie de selectare?

-Se preconizează că în cadrul stației de sortare vor fi angajate 27 de persoane, care vor lucra în două schimburi. Desigur, decizia finală în legătură cu numărul de angajați va fi luată de viitorul prestator. Noi oferim indicatorii de calitate și cantitate și vom urmări cu strictețe respectarea acestora.

 – Ce aspect nou aduce stația de la Remetea în comparație cu stația de sortate deja existentă de la Sânsimion?

-În cadrul stației de sortate de la Sânsimion pot fi efectuate în mare parte aceleași faze de lucru ca și la Remetea, numai că în dimensiuni mult mai mici. În timp ce stația de la Sânsimion are o producție anuală de aproximativ 5.700 de tone, la Remetea vor fi prelucrate într-un an calendaristic 15.600 de tone de deșeuri reciclabile. Liniile de producție de la Remetea sunt mai moderne, au un randament mai mare.

– Deșeurile reciclabile ajung amestecate la stația de sortare sau sunt supuse unui proces de s presortare? Selectarea cade în sarcina populației? În acest moment locuitorii din Miercurea Ciuc selectează deșeurile reciclabile în trei pubele (igloo-uri) diferite, dar conținutul acestora la trasport este golit în aceeași container. Se va schimba acest aspect?

-Prin această întrebare ați atins esența colectării selective a deșeurilor. Sistemul integrat din județul Harghita este proiectat în așa fel încât selectarea  diferitelor tipuri de deșeuri reciclabile să se facă de către populație. Așa se întâmplă și în alte țări europene, nu există o pre-sortare  din parte furnizorului. Exact aceasta este provocarea majoră, deoarece dacă populația nu simte importanța acestei activități, nu colectează în mod  selectiv deșeurile reciclabile, atunci proiectul SMID nu-și poate atinge obiectivul. Iar obiectivul principal este de a reduce cât mai mult posibil cantitatea deșeurilor menajere care vor fi transportate  la depozitul final. Astfel ajungem și la al doilea obiectiv, adică să reciclăm o cantitate cât mai mare din deșeurile generate de către populație și să putem valorifica aceste deșeuri reciclabile. Din venitul astfel generat poate fi susținut sistemul SMID din județ, și astfel consiliul județean nu va fi nevoit să finanțeze această activitate (de menționat faptul că potrivit legilor în vigoare nici nu are voie să facă acest lucru), iar populația nu va trebui să plătească în fiecare an taxe mai mari pentru acest serviciu. Desigur, pentru populație este oarecum supărător să vadă că prestatorul , cu scopul de a economisi câteva sute de litri de motorină, colectează (transportă) într-un singur container deșeurile colectate în mod selectiv de către populaţie. După părerea mea acest aspect poate fi ușor de rezolvat, dacă viitorul prestator  SMID va fi obligat să transporte separat aceste deșeuri reciclabile. Colectarea selectivă a deșeurilor este un subiect foarte important despre care se va vorbi foarte mult în cadrul SMID, mai ales după alegerea viitorului operator regional de salubritate  în cadrul sistemului integrat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy