Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Tone de promisiuni de la partidele din Ungaria pentru maghiarii din România

Deși în Ungaria nu s-a votat încă la alegerile generale, județul Harghita și Transilvania sunt cuprinse de febra alegerilor din vecini. Vin tot felul de membri ai partidelor din Ungaria care promit tot felul de avantaje, bani, lapte și miere va curge dacă îi votează maghiarii de aici care au și cetățenie ungară. Nimic rău în asta, e jocul politic. Alegătorii sunt momiți, mințiți, clasic, cum face orice om politic dornic să prindă puterea, dar, de fapt, aici e vorba doar de a ajunge la cașcavalul puterii, pentru a prinde o felie din el, pentru sine și apropiați.
Faptul că politicienii ungari vin aici e un lucru bun. Așa, alegătorii lor din Harghita, maghiarii și romanii din județ care au dublă cetățenie – pentru că nu doar maghiarii au dublă cetățenie, ci sunt și români care și-au cumpărat-o cu bani, după cum spun gurile rele – au ocazia să vadă și un alt mod de a face politică, cel din Ungaria, după care, surpriză, constată că de fapt e identic cu cel romanesc.

Tone de promisiuni, bani care vor veni și vor umple însă aceleași buzunare, iar pe filiere ascunse se vor întoarce în buzunarele celor din Ungaria, pentru că metoda nu e brevetată doar la români.
Nimic ieșit din comun până acum. Ce ne face însă să ne întrebăm până unde merge nesimțirea este modul în care cei care conduc județul înțeleg să se comporte față de proprii cetățeni, mințindu-i în acest context cu toată seninătatea.

Am rămas absolut stupefiat când am văzut o declarație a președintelui Consiliului Județean Harghita care spunea că, iată, e nevoie să vina Ungaria sa dea bani pentru ceva ce ar trebui sa dea statul român. Și stăteam și mă întrebam cine e statul român în Harghita? Răspunsul e simplu: Consiliul Județean Harghita, cu președinte ales liber, conform legii, de consilierii județeni, care nu are altceva de făcut decât să rezolve problemele județului. Nu prefectul conduce județul, ci președintele Consiliului Județean Harghita. Prefectul asigură respectarea legalității. Dezvoltarea județului este sarcina Consiliului Județean.

Așa că, domnule președinte, poate vă mai uitați o dată în oglindă și repetați întrebarea. Chiar așa, de ce nu dați bani pentru acele lucruri pentru care e nevoie sa dea statul ungar? Oare pentru că nu le vedeți utilitatea? Le socotiți inutile? Sau pentru că nu vă interesează deloc nevoile reale ale oamenilor, ci doar ale partidului pe care-l reprezentați, UDMR adică, care e rupt demult de nevoile cetățenilor?

Poate că ar fi cazul să vă treziți cu toții, să vă ocupați de problemele grave ale subdezvoltării acestui județ, unde nu se construiește nimic, nici măcar un bloc, lucru care spune totul. Un județ prăbușit sub propria sărăcie, condus de oameni lipsiți de viziune, care nu vor să se dea la o parte și să lase să intre un aer nou, curat, care nu acceptă altceva decât opinia lor, care nu deschid județul investitorilor – care există, cu siguranță, și care preferă să țină prizonieră populația, căreia îi mai servește din când în când o pastilă de scandal, să o mai țină ocupată și să nu vadă dezastrul real.

Un județ cu un municipiu reședință de județ blocat la fiecare ninsoare, incapabil să se miște, încremenit în timp animat doar din când în când de câte un scandal în jurul unui steag și atât.
Cetățenii însă stau, privesc, discută și văd realitatea așa cum e ea, nu cum vor politicienii să o vadă. Iar asta nu va rămâne fără răspuns.

D.E.

opel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *