Traseu de pelerinaj pe modelul El Camino, pentru credincioşii care vin la Şumuleu-Ciuc

0

Articol disponibil în: Română

14963845720b733af7Consiliul Judeţean Harghita va susţine construirea şi amenajarea unui traseu de pelerinaj pentru credincioşii care vin la procesiunea de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc după modelul El Camino, una din cele mai populare rute de pelerinaj creştin din lume.

Şeful de cabinet al preşedintelui CJ Harghita, Barabás Csaba, care a efectuat recent pelerinajul spre Santiago de Compostela, a precizat că în judeţ s-a început realizarea mai multor trasee care fac parte din ruta de pelerinaj “Via Mariae” (Drumul Mariei n.r.), un drum spiritual turistic ce se bazează pe cinstirea Sfintei Maria şi care trasează o cruce pe harta Europei Centrale, traversând Austria, Ungaria, România, Slovacia, Polonia, Croaţia, Bosnia, având ca finalitate marea procesiune de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc.

În momentul de faţă, în Harghita există cinci trasee ale acestei rute, care conduc spre Şumuleu-Ciuc, dar marcarea acestora nu este completă, iar după discuţiile cu coordonatorul proiectului “Via Mariae”, Molnár Sándor, s-a ajuns la concluzia că unul dintre aceste trasee ar putea fi construit şi amenajat integral de către Consiliul Judeţean, în parteneriat cu consiliile locale, parohiile, organizaţiile civile din zonă şi cu implicarea voluntarilor. Intenţia este ca o parte din credincioşii care vin la marea procesiune de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc să facă ultimii 100 de kilometri pe jos, parcurgând traseul ce urmează să fie realizat.

“Este ştiut faptul că El Camino de Santiago, din Spania, este un drum de pelerinaj a cărui popularitate este foarte mare şi care a fost străbătut anul trecut de 278.041 de pelerini. Pelerinajul durează aproximativ o lună. În ceea ce priveşte pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc, anual sunt prezenţi, la un singur sfârşit de săptămână, 250-300.000 de pelerini. Consiliul Judeţean Harghita doreşte ca prin intermediul unui program să fie realizat integral unul din cele cinci trasee, iar cu ocazia pelerinajului de anul viitor de la Şumuleu-Ciuc, cât mai multe persoane să parcurgă acest traseu”, a precizat Barabás Csaba.

Amenajarea ar include nu doar marcarea drumului dar şi implicarea parohiilor şi a localnicilor, care ar putea să cazeze pelerini, tipărirea unor “paşapoarte de pelerini”, pe modelul El Camino, unde să fie aplicate ştampile din locurile prin care credincioşii trec, dar şi îndrumarea acestora spre obiectivele turistice şi religioase de pe traseu.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, consideră că realizarea acestui traseu are, pe lângă extraordinara sa valoare culturală şi religioasă, şi un însemnat potenţial economic. “Pe lângă imensa valoare religioasă şi culturală pe care o putem oferi pelerinilor, realizarea acestui traseu de pelerinaj prezintă şi un potenţial economic semnificativ. Spre exemplu: dacă 1% dintre pelerinii care pornesc spre Şumuleu-Ciuc parcurg traseul pe Drumul Mariei, atunci numărul de înnoptări va creşte de la o înnoptare la 6-7 nopţi petrecute în unităţile de cazare, ceea ce înseamnă că numărul înnoptărilor ar creşte cu 75%. Pe lângă încărcătura spirituală pe care pelerinii o caută odată cu parcurgerea unui asemenea traseu, putem să promovăm valorile culturale, produsele tradiţionale, atracţiile turistice ale zonei”, a declarat Borboly Csaba.

Potrivit calculelor efectuate de specialiştii implicaţi, costurile pentru realizarea acestui traseu de pelerinaj ar costa CJ Harghita 15.000 lei, la care s-ar adăuga câte aproximativ 2.500 lei din partea fiecărei localităţi prin care trece această rută de pelerinaj.

Marea procesiune de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, închinată Fecioarei Maria, este considerată cea mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est şi în acest an a ajuns la cea de a 450-a ediţie.

Majoritatea pelerinilor sosesc la locul slujbei cu maşinile personale, cu trenul sau autobuzele, un număr destul de mic de credincioşi alegând să parcurgă pe jos drumul dinspre localitatea din care pleacă până la altarul în aer liber de pe Dealul Şumuleu. AGERPRES

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy