Tusvanyos – sifonare de bani, evaziune fiscală, dezinteres, pericol pentru viețile tinerilor și multă aroganță

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Din start trebuie menționat că publicația noastră a prezentat pe larg evenimentul Tusvanyos, având pe lângă articolele scrise și peste 12 ore de transmisiuni în direct de la evenimentele din Tusvanyos. Acum, după o săptămână în care am prezentat doar părțile pozitive ale evenimentului, e cazul să vedem și ce nu se spune în presă deoarece situația reală din această tabără e una foarte urâtă.

Vom începe cu suspiciunile foarte bine întemeiate că această tabără a fost un loc de unde s-au sifonat mulți bani.

Cunoscuta publicație alfahir.hu ne spune cum a ajuns ”cauza maghiarilor rupţi de ţara-mamă  prilej de corupţie”.
”150 de milioane de forinţi, destinaţi reabilitării campingului de la Băile Tuşnad, ar putea ajunge în buzunarele unui cerc de prieteni apropiaţi lui Nemeth Zsolt, iar imobilele construite din bani publici ar putea să ajungă pur şi simplu în proprietatea unei firme private. Szavay Istvan a pus întrebări incomode în privinţa aspectelor financiare ce vizează fundaţia care organizează Tusvanyos.”site-hu
În mai 2014, Fondul Bethlen Gabor (BGA) ce sprijină maghiarii din afara graniţelor, a alocat 150 de milioane de forinţi pentru reabilitarea campingului din Băile Tuşnad unde se organizează Universitatea Liberă de Vară şi Tabăra Studenţească de la Balvanyos (cunoscută sub denumirea Tusvanyos).
Câştigătoare a fost Fundaţia Pro Minoritate, ale cărei fire duc spre Nemeth Zsolt, fost secretar de stat la externe, în prezent, preşedintele Comisiei de politică externă.
Potrivit proiectului iniţial, 48 de milioane de forinţi erau destinați pentru construirea a 3 cabane de lemn, de câte 6-8 locuri fiecare, iar aplicantul a solicitat 102 milioane de forinţi – astfel a prezentat parlamentarul JOBBIK începutul întâmplării despre care am scris şi noi anul trecut.
Povestea a început să devină suspectă în ochii politicianului când în octombrie anul trecut BGA a permis amânarea finalizării lucrărilor din aprilie 2015 în august 2016, mai mult, de atunci au primit o amânare de încă un an. Szavay consideră îndreptăţită întrebarea „ce costă 48 de milioane de forinţi la 3 case de lemn în Ţinutul Secuiesc dacă în autorizaţia de construcţie figurează doar 21 de milioane de forinţi?” Şi-a prezentat dubiile şi Comisiei Solidarităţii Naţionale, dar nu a primit un răspuns efectiv din partea celor vizaţi.
De atunci se ştie: clădirile existente şi cele care se vor construi nu vor intra în proprietatea fundaţiei, ci a unei firme particulare, TBT RO SA, care administrează campingul – a atras atenţia Szavay cu privire la articolul de marţi al Alfahir.
Politicianul a amintit că, potrivit articolului, se poate stabili o legătură între TBT RO SA şi Nagy Szabolcs care:
– PE DE O PARTE, ESTE SECRETARUL GENERAL AL PRO MINORITATE;
– PE DE ALTĂ PARTE, DEŢINE O FIRMĂ ÎMPREUNĂ CU PATRONUL FIRMEI CARE ÎNCHIRIAZĂ CAMPINGUL;
– ESTE ASOCIAT ŞI ÎN FIRMA CARE EFECTUEAZĂ LUCRĂRILE DE REABILITARE.
Indiciile arată că în mijlocul reţelei de firme de află Nagy Szabolcs, cel „care, de decenii întregi, este omul de încredere al lui Nemeth Zsolt” – a arătat Szavay. Încă de la începutul anilor ’90, Nagy a lucrat cu FIDESZ din sectorul XXII, iar firmele luiprimesc comenzi de la autoguvernare în valoare de mai multe zeci de milioane.
Politicianul a adăugat: în zadar i-a solicitat anterior lui Lelfay Koppany, directorul general al BGA, şi Tarnok Maria, şefa Pro Minoritate, să facă publice documentele. Exceptând două documente mai puţin important, nu a primit nimic. BGA a invocat faptul că, fiind vorba de „documente de susţinere a unei decizi”, potrivit normelor în vigoare, nu sunt obligaţi să le pună la dispoziţie. Szavay nu a fost de acord cu ei şi a demarat un proces pentru publicarea documentelor, care încă nu s-a terminat.
În lumina informaţiilor apărute în presă săptămânile trecute, JOBBIK consideră neapărat necesar clarificarea cât mai grabnică a problemei, de aceea politicianul solicită BGA să facă publice toate documentele, să răspundă la următoarele întrebări:
– în proprietatea cui vor ajunge clădirile şi cine le va administra?
– este adevărat că Nagy Szabolcs are interese nu doar în conducerea fundaţiei care a câştigat proiectul, ci şi în firma care, potrivit datelor deţinute de Alfahir va deveni proprietarul clădirilor ce se vor construi la Tusvanyos şi al grosului beneficiilor financiare pe care le vor genera acestea?
– tratarea, de această manieră, a banilor ridică suspiciunea de evaziune şi gestionare frauduloasă? Dacă da, ce măsuri intenţionează să ia BGA?
Socialiştilor demult li s-a pus eticheta că ”Au furat tot ce nu a fost turnat în beton”, însă FIDESZ, care trece în proprietate privată clădiri construite din bani publici, îi întrece chiar şi pe aceştia – a apreciat Szavay Istvan.
Acesta a spus că se pare că banii destinaţi sprijinului migrează în buzunarele unui cerc restrâns din jurul lui Nemeth Zsolt.
Corupţia din FIDESZ nu are limite – a spus politicianul.
JOBBIK consideră că este inimaginabil că, potrivit indiciilor, „FIDESZ nu mai are nimic sfânt, nici măcar maghiarimea ruptă, în timp ce face obiect al corupţiei din sprijinul destinat tuturor oamenilor cu convingeri naţionale.”

Tot pe un site maghiar, tenytar.blog.hu, ne spune cum „Tusvanyos – Incepe festivalul Fidesz-ului împăiat cu bani publici” ”În ultimii ani, manifestarea de la Băile Tuşnad a ajuns în centrul atenţiei mass media nu datorită programelor culturale sau de muzică derulate în cadrul acesteia, ci, de exemplu, datorită prelegerii susţinută de Orban Viktor despre iliberalism.
Însă prezenţa conducerii superioare a Fidesz nu este singura picanterie a Tusvanyos. Începând din 2010, festivalul este bine împăiat cu bani publici ungari. Atât de bine, încât, de exemplu, anul trecut din 150 milioane forinţi s-a reuşit renovarea a câtorva case de blog-hulemn din camping.
Problema nu este că un partid îşi organizează propria petrecere, ci faptul că, pe de o parte, aici ar trebui să aibă loc un dialog între naţiuni, iar pe de altă parte, în ultimii ani, la Tusvanyos au ajuns mai multe milioane de forinţi proveniţi din bani publici. Tusvanyos este organizată de Fundaţia Pro Minoritate-Kisebbsegekert, înregistrată la adresa strada Falk Miksa nr.6, etajul V, Budapesta şi care a fost înfiinţată – din partea ungară – de Kover Laszlo, Nemeth Zsolt şi Madarasz Laszlo.
Coroborând datele oferite de portalul Atlatszo cu datele obţinute de noi, am încercat să desluşim cine şi cu cât a sponsorizat organizarea Tusvanyos.
Potrivit datelor obţinute de noi, în perioada 2010-2016, Fundaţia Pro Minoritate-Kesebbsegekert a obţinut sprijin în valoare de 219,8 milioane forinţi. Din aceste date rezultă că cele mai mari sume au fost oferite de ministere şi firme de stat. Din păcate datele noastre referitoare la perioada 2013-2016 nu sunt complete, astfel că, suma totală mai mult ca sigur este mai mare. Din 2010 până în 2016, ministerele şi firmele de stat au pompat în fundaţie cel puţin 182 milioane forinţi. De exemplu, Ministerul Administraţiei şi Justiţiei (KIM), în 2012 a sponsorizat cheltuielile aferente universităţii de vară cu 55 milioane forinţi. Locul doi este ocupat de Szerencsejatek Zrt, cu un total de 32 milioane forinţi. Fostul Fond Pământul Natal (în prezent, Fondul bethlen Gabor) a oferit în 2010 şi 2011 22,5 milioane forinţi.
În 2012 şi 2015, Eximbank Zrt, aflat în proprietatea statului şi Magyar Fejlesztesi Bank (Banca Ungară de Dezvoltare) au contribuit la organizarea universităţii libere cu 10 milioane forinţi, iar OTP cu 2 milioane forinţi.
Din 2010 până în 2016, autoguvernările au oferit un sprijin de aproximativ 26,8 milioane forinţi. Cel mai mult a plătit Csepel, condus de către Nemeth Szilard, aproximativ 6,5 milioane forinţi, dar şi Autoguvernarea Capitalei a scos de la sine 3,5 milioane forinţi pentru scopul măreţ.
Anul trecut a izbucnit un scandal în jurul Fondului Bethlen Gabor, amintit mai sus. Organizatorul Tusvanyos a primit 150 milioane forinţi pentru renovarea campingului local. Nici măcar proiectul de finanţare nu era în regulă, deoarece Pro Minoritate a depus şi a câştigat proiectul decort-principal1 finanţare cu o scrisoare de doar două pagini şi jumătate.
Conform dării de seamă de la faţa locului întocmită în septembrie de către Atlatszo, în camping nu prea se vede că s-ar fi cheltuit o asemenea sumă. Sprijinul de 150 de milioane cuprinde în sine 3 case de lemn izolate pentru iarnă şi renovarea unei şure, astfel proiectul pare nu doar puţin cu un preţ prea exagerat. În final, lucrările de renovare au fost câştigate de către Pelleg Hargita SRL, ce se ocupă cu producţia de peleţi, ce poate fi legată de FIDESZ, respectiv de Nemeth Zsolt.”

cort-principalDin ce am observat noi la fața locului nici vorbă de investiții serioase. Dimpotrivă, chiar la cortul principal mizeria era de nedescris, podelele erau făcute din scânduri bătute în bătaie de joc în cuie. Absolut nicio sursa de apă potabilă nu am găsit. Nu am văzut în toată tabăra, un stingător sau un hidrant, ceea ce înseamnă că un incendiu ar fi fost devastator. Veceurile ecologice erau foarte mizerabile și tot ce era în această tabără era de proastă calitate, începând de la cazare și terminând cu mâncarea.
Organizatorii nu au fost capabili să asigure nici măcar un pahar de apă presei iar despre conexiune la internet sau alte condiții nici nu se putea pune problema. Și atunci stau și mă întreb pe bună dreptate unde au mers toți banii care au venit din sponsorizări, atât din Ungaria cât și din România. Nu e clar că undeva s-au scurs acești bani?

Doar un prost ar putea crede că banii au fost investiți în această tabără efectiv mizerabilă. Am stat de vorbă cu câțiva tineri veniți în aceasta tabără și se plângeau că au fost obligați de la facultate să vină și că nu au unde să facă măcar un dus. Noroc de spectacolele ținute seara și de zecile de butoaie cu bere consumate că s-au mai luat și studenții cu ceva cât timp seniorii sifonau banii.

Evaziunea fiscală și mâncarea de proastă calitate au fost din belșug la Tusvanyos

O cafea mică 4 lei, un cârnat 19 lei și tot așa prețuri de ziceai că ești la Paris, dar nu și bonuri. Casele de marcat stăteau cu celofan pe ele să nu se murdărească, dar să fie pregătite în caz de vine vreun control. Am încercat să mănânc chiar de două ori, dar de fiecare dată am fost nevoit să arunc mâncarea și vă rog să mă credeți că nu sunt pretențios deloc, dar chiar nu se putea mânca. Presupun că era vorba de mici, cârnați și alte produse din carne expirate pentru că miroseau foarte urât și arătau și mai urât.
mici-tusnat

Dacă s-ar fi întâmplat asemenea lucruri în alte județe din România cu siguranță comercianții erau cel puțin bătuți, dar în Harghita se pare că cei care fac evaziune fiscală sau comercializează tot felul de porcării pe post de mâncare nu pățesc nimic niciodată, de parcă nu ar exista nici o instituție sau organ de control în acest județ. O asemenea bătaie de joc față de tinerii maghiari nu credeam că am să văd.

Dezinteresul clar al tinerilor care au fost obligați să vină în această tabără

Doar mergând prin tabără puteai observa cu ochiul liber că maxim 5% dintre cei prezenți erau interesați de discursurile din corturi, deși unele erau chiar foarte constructive. Majoritatea veniseră pentru că trebuiau să vină, dar erau interesați de concertele care se țineau seara, de bere și de distracție iar din cei care participau la dezbateri, cel puțin jumătate, stăteau pe facebook de pe telefoanele mobile. Chiar și marele László Tőkés aruncă plictisit chiștoacele prin iarbă, dar de el vom discuta separat.

Concluzii

Tabăra Tusvanyos este un loc de sifonat bani de către politicienii abili. Ei fac această mascaradă folosindu-se de tineri aduși obligatoriu sau atrași de concerte, mult alcool și distracție. Totul se desfășoară în condiții de nesiguranță alimentară, fizică, fără măsuri anti incendii sau de igienă și așa mai departe.
Am fost în foarte multe locuri, la foarte multe manifestări și nu pot decât să mă declar uimit că autoritățile și instituțiile permit să se întâmple așa ceva.
În principiu, scopul și ideea acestei tabere este foarte bună și se întâmplă lucruri bune dacă citești programul, dar dacă vii la fața locului treburile stau cu totul altfel. Păcat de tinerii maghiari. Ei ar merita mai mult de atât.

Iosub Robert

Subiectul Taberei Tusvanyos va continua pentru că cei care se folosesc de acești tineri maghiari pentru a-și atinge propriile interese politice sau financiare trebuie deconspirați.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy