Ultimul scăldat pentru un tânăr din Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Nu vă puneți viața în pericol! Atenție la scăldat!

scaldatPe fondul temperaturilor ridicate, unii cetățeni aleg să meargă la scăldat pentru a se răcori. Acest lucru poate constitui un pericol major atunci când nu sunt îndeplinite anumite condiții ce țin atât de zona unde se dorește a se practica scăldatul, cât și de cunoștințele și abilitățile persoanei privind înotul.

Un caz nefericit a avut loc ieri, 25 iunie a.c., când un tânăr de doar 16 ani s-a înecat într-un lac artificial, format pe locul unei balastiere, la ieșirea din comuna Joseni spre Lăzarea. Apelul la dispeceratul integrat ISU-SAJ a fost dat la ora 1756. Imediat, la faţa locului s-au deplasat trei echipaje (7 subofiţeri) din cadrul Detașamentului de pompieri Gheorgheni, cu un autocamion de intervenție cu barcă pneumatică, o autospecială complexă de primă intervenție și o ambulanță SMURD.

La sosirea echipajelor de intervenție, adolescentul de 16 ani era dispărut în lacul artificial, cu o adâncime de circa 4 metri. S-au luat măsuri de căutare cu barca pneumatică, fiind găsit după aproximativ 5 minute și predat echipajelor SMURD și SAJ pentru acordarea primului ajutor. După scoaterea din apă, s-au început manevrele de resuscitare, timp de 30 de minute, însă, din nefericire, fără rezultat, la ora 1902 , fiind declarat decesul.

Scăldatul în locuri neamenajate corespunzător determină riscuri majore pentru sănătate, pe lângă pericolul de înec. În sensul evitării producerii unor situații de urgență, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltul” al județului Harghita recomandă:

– supravegheați permanent copiii aflați în apă sau în apropierea acesteia;

– scăldați-vă doar în locuri special amenajate pentru înot și respectați avertizările privind interzicerea scăldatului;

– evitați scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu știți să înotați sau nu aveți deprinderile necesare;

– evitați scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigații sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenții fiind foarte puternici;

– nu vă aventurați în apă când sunteți în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte;

– nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcții, aceste acte de teribilism putând avea consecințe grave. Orice situaţie care poate pune în pericol viaţa unui cetăţean aflat în apropierea dumneavoastră trebuie anunţată imediat la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy