Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Ungaria face mușchiul mare: șicanează România în Europa

Ungaria face mușchiul mare: vedeți în cele ce urmează cum țara vecină șicanează România în Europa.

Guvernul Ungariei a hotărât să suspende pe o perioadă nedeterminată sprijinul acordat României pentru aderarea la diferite entități internaţionale, cum ar fi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a anunţat secretarul de stat al ministerului ungar de Externe, Levente Magyar, citat de Mediafax.

Această mutare vine în ciuda faptului că Budapesta promisese sprijin pentru București în această privință.

„Votul privind aderarea României la OCDE va avea loc la 8 septembrie, iar votul fiecărui stat membru este necesar pentru a obţine calitatea de membru”, a transmis Magyar, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Budapesta.

La rândul lui, Ministerul Afacerilor Externe de la București a transmis că măsura este „complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă”.

„În ceea ce priveşte conexarea situaţiei Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureş de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă. România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura României. În acelaşi timp, România respinge orice fel de abordare condiţională în relaţia bilaterală”, se arată într-un comunicatul MAE autohton.

Levente Magyar a mai declarat că MAE de la Budapesta a transmis ambasadorului român consternarea Ungariei cu privire la faptul că autorităţile române, la o zi după vizita la Bucureşti a ministrului de Externe Peter Szijjarto, au decis să suspende funcţionarea Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureş.

„Ungaria consideră acest lucru un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorităţii maghiare, a copiilor, a familiilor ungare şi a procesului de restituire din România. Aceasta este o măsură extrem de neprietenoasă din partea românilor”, a punctat Magyar.

Potrivit secretarului de stat, decizia privind activităţile şcolare va pune sute de familii din Ungaria într-o poziţie imposibilă, cu câteva zile înainte de începerea anului şcolar. Levente Magyar a cerut României să rezolve problema învăţământului maghiar din Târgu-Mureş în cel mai scurt timp posibil.

La rândul ei, diplomaţia de la Bucureşti a precizat că nu poate interveni în deciziile luate de instanţele româneşti şi consideră că subiectul funcţionării liceului este abordat în Ungaria din perspectivă electorală.

Sursa: PSNews
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *