Ungaria şi jocul periculos din spatele Minority Safepack

0

Articol disponibil în: Magyar Română

România pare să fi înţeles capcana reprezentată de Iniţiativa Cetăţenească Europeană, „Minority Safepack”, pe care Budapesta încearcă să o întindă la nivelul întregii Uniuni Europene prin intermediul Federaţiei Minorităţilor Naţionale din Europa (FUEN) şi UDMR. Aşa că responsabilii guvernamentali de la Bucureşti au trecut peste înţelegerile politice ascunse cu UDMR, alegând să se adreseze Tribunalului Uniunii Europene pentru a bloca această mârşăvie apărută la scurt timp după congresul FUEN din 2012 de la Moscova.

Trebuie să recunoaştem că România s-a mişcat pentru a contracara acest demers încă de prin 2013, când ţara noastră s-a constituit parte în procesul intentat Comisiei Europene după ce Executivul de la Bruxelles a reluat propunerea. Cum în această primăvară înţelegerile şi lobby-ul unguresc de la nivelul Uniunii Europene le-au asigurat iniţiatorilor documentului Minority Safepack o mică victorie, autorităţile de la Bucureşti au fost nevoite să intervină din nou pentru a stopa ceea ce ar putea duce la încurajarea mişcărilor autonomiste în întreaga Europă.

Dacă analizăm atent demersurile făcute până acum pentru adoptarea controversatei Iniţiative Cetăţeneşti Europene Minority Safepack ne dăm seama că cea mai implicată ţară în acest proces a fost Ungaria. Astfel, statul ungar şi-a asumat deschis implicarea în elaborarea iniţiativei civice europene şi promovarea ei, deşi instrumentul initiaţivei cetăţeneşti se adresează exclusiv cetăţenilor europeni şi nu statelor. Statul vecin în care se experimentează liberalismul ciudat a lui Victor Orban s-a alăturat susţinătorilor proiectului în procesul intentat în 2013 la Luxemburg iar acum, în noul proces, va face acelaşi lucru pentru a combate argumentele României.

Pe de altă parte, Ungaria a găsit în Federaţia Minorităţilor Naţionale din Europa(FUEN) un instrument perfect de lobby autonomist-separatist şi de menţinere a unei stări de tensiune în această parte a Europei. Este mânuşa perfectă pentru Budapesta în lupta sa pentru combaterea efectelor Trianonului. Aşa se explică faptul că Ungaria este al doilea contributor la bugetul Federaţiei Minorităţilor Naţionale din Europa cu suma de 450.000 de euro anual, după Germania, care alocă 500.000 de euro anual. Dacă raportăm sumele alocate la PIB-ul fiecărei ţări (Ungaria 117,729 milioane de dolari SUA iar Germania 3.467,780 milioane de dolari SUA) vedem că efortul financiar al Budapestei este uriaş. Dar pentru Budapesta pare să nu conteze acest lucru, atâta timp cât

se foloseşte de acest instrument pentru a promova interesele statale în Uniunea Europeană sub masca unor iniţiative ale cetăţenilor, sperând că va reuşi forţarea impunerii unei autonomii teritoriale pe criterii etnice pentru maghiarii din aşa-zisul ţinut secuiesc şi, mai mult chiar, o recunoaştere oficială a unor structuri teritoriale definite etnic, superioare structurilor teritorial-administrative. Dacă ţările europene nu vor înţelege capcana întinsă de Budapesta prin FUEN şi nu vor opri acest demers supus deja procedurilor europene pentru a fi adoptat, nu e exclus ca aceste jocuri periculoase să arunce Europa în aer şi să ducă la dezmembrarea Uniunii.

Sursa: ziarulfaclia.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy