reclamatie

Vine președintele în Harghita. Cerem locuri de muncă, salarii, străzi și spitale sau steaguri și hotare?

La Miercurea Ciuc, spiritele sunt agitate în UDMR. Au fost reuniuni după reuniuni pentru a stabili strategia pentru vizita președintelui Klaus Iohannis în județele Harghita și Covasna din 18 iulie. Punctul de pornire al supărării UDMR este faptul că nu i s-a cerut opinia cu privire la vizita în județe, cu cine se întâlnește președintele și altele de acest gen. Toate aceste supărări sunt exprimate în ciuda faptului că, se pare, vizita a fost stabilită după discuții ale cancelariei prezidențiale cu președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, cu care s-au stabilit unele repere, președinte care și el face parte din UDMR dar nu mai are trecere la conducerea formațiunii datorită dosarelor sale penale și a posibilei sale condamnări pentru fapte de corupție, pe de-o parte, iar pe de alta pentru că nu se mai înțelege cu aripa radicală condusa de Raduly Robert, primarul din Miercurea Ciuc, un alt personaj penal. Cel din urmă îl acuză că ar fi făcut pace cu romanii ca să scape de pușcărie.
Cert e faptul că luni, la o întâlnire a UDMR, Raduly Robert a izbucnit spunând ca va ieși în 18 iulie în stradă pentru a demonstra împotriva lui Klaus Iohannis, împotriva a ceea ce reprezintă acesta, lucru care, dacă ne uităm la ultimele declarații ale președintelui, ne face să credem că ținta este de fapt Iohannis și sistemul de justiție, DNA, adică cel care l-a trimis în judecată pe Raduly Robert pentru fapte de corupție.
Pe de alta parte, PPMT, prin vicepreședintele Toke Ervin, face vineri, 14 iulie, o declarație conform căreia secuii ar trebui să-l întâmpine pe președinte cu steagurile secuiești pentru a vedea că aici e Ținutul Secuiesc, care vrea autonomie.
L-am întrebat azi, 16 iulie, pe domnul Toke Ervin, cum se gândește să pună în practică această solicitare, însa mi-a răspuns că nu e așa, nu a făcut o astfel de declarație și PPMT nu va face nimic în sensul declarației sale. Atât a durat tăria sa.
Cum vă spuneam, în Harghita e mare ceață în clasa politică maghiară. Iată, încă o dată, cum se confirmă cele scrise de noi de la apariția acestei publicații deranjante, dar adevărate: clasa politică maghiară este incapabilă să se adapteze la cerințele cetățenilor pe care pretind că-i reprezintă. Nu este capabilă să iasă din schema de gândire depășită a autonomiei etnice, o schemă expirată și neinteresantă pentru etnicii maghiari din zonă. Este interesantă doar pentru liderii politici maghiari, din UDMR, PPMT, PCM, sau alte formațiuni, care-și justifică astfel, probabil, banii primiți din afară, din Ungaria, sau din alte zone estice ale continentului, pentru a menține focul scandalului aprins între români și maghiari, singura lor șansă de a exista ca politicieni. Însă, și ei ca și schema lor politica, se expiră încet dar sigur.
Să ratezi o asemenea șansă, să transformi vizita președintelui țării în zona ta într-o oportunitate de dezvoltare, în care să-i prezinți problemele reale ale oamenilor și să-i ceri sprijin pentru a-i ajuta pe cei care te-au votat? Asta a ratat clasa politică maghiară, încă o dată. Iar acest lucru dovedește, încă o dată, că nu-i interesează deloc bunăstarea votanților lor, și din acest punct de vedere dovedesc că nu sunt cu nimic mai prejos decât colegii lor politicieni din PSD, PNL sau alte partide și partidulețe din țara asta.

D.E.
3 comentarii la “Vine președintele în Harghita. Cerem locuri de muncă, salarii, străzi și spitale sau steaguri și hotare?

  1. HZS

    De cand se ocupa presedintele tarii de locuri de munca, strazi si spitale? Sau de dezvoltare regionala? Habar nu aveti de atributiile presedintelui.
    De cand e expirata si neinteresantaidea autonomiei etnice? Va pricepeti numai la aceste atacuri impotriva autonomiei, desi si voi ati profita economic. Pt ca daca ati avea cunostinte macroeconomice ati realiza ca autonomia nu e un tel in sine, ci cheia pt. dezvoltarea regiunilor. In statele dezvoltate din Vest ideea centralismul e ceea ce a expirat de mult.

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *