Zsolt Szabo- un profesor excepțional

0

Articol disponibil în: Magyar Română

liga-profesorilor-exceptionali-a-intrat-in-linie-dreaptaCea de a treia ediție a campaniei naționale Liga Profesorilor Excepționali, lansată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, se apropie de final. Cei zece laureați vor fi desemnați în urma voturilor obținute, până duminică, 26 iunie, pe www.fundatiadanvoiculescu.ro.

Liga profesorilor excepționali recunoaște și premiază performanțele și excelența în educație. Concursul se adresează tuturor învățătorilor și profesorilor de la clasele I — XII, care s-au remarcat de-a lungul carierei prin folosirea unor metode de predare care au avut rezultate notabile, prin implicarea în viața comunității, realizări în afara școlii și care se bucură de recunoașterea meritelor de către elevi, părinți sau colegi.

Criteriile de înscriere includ și preocuparea continuă pentru formare, încurajarea și susținerea elevilor aflați în situații dificile, implicarea în activități caritabile și, nu în ultimul rând, descoperirea și îndrumarea elevilor talentați care au probat, prin rezultate, dăruirea și talentul acestor dascăli.

Premiile celei de-a treia ediții constau în trei burse de merit, de 30.000 RON, 20.000 RON și 10.000 RON, pe durata unui an educațional, pentru primele trei locuri. Ocupantul locului patru va pleca într-o tabără educațională la o universitate de prestigiu din Europa. Următorii șase premianți vor fi răsplătiți cu câte un laptop. Totodată, toți ocupanții primelor zece locuri vor mai primi diverse premii, între care și materiale de specialitate și educaționale sau enciclopedii.

Printre cei zece profesori finaliști ai campaniei naționale, Liga profesorilor excepționali se numără și Zsolt Szabo — profesor de limba română/engleză la Colegiul Tehnic Batthyany Ignac, Gheorgheni, Harghita, 12 ani de experiență.

Îmi place să ajut. A fi profesor înseamnă a-i ajuta pe copii să se dezvolte din punct de vedere intelectual. Sunt profesor de limba şi literatura română-limba engleză din 2004 şi nu regret nicio clipă că am ales să fiu dascăl pentru că şi eu, la rândul meu, am avut parte de profesori excepţionali. Cu toate că numele meu este maghiar, am absolvit toate formele de învăţământ în limba română, actualmente sunt doctorand la Universitatea ,,Petru Maior” din Târgu-Mureş, iar formarea mea profesională nu se va opri odată cu obţinerea titlului de ,,Doctor în filologie”; voi participa la cât mai multe cursuri de formare profesională mai ales în interesul creşterii rezultatelor procesului instructiv-educativ la clasele unde predau româna.

Am participat la numeroase cursuri de formare în domeniul filologiei şi m-am axat mai ales pe predarea limbii române la clasele cu predare în limba maghiară. Rezultatul acestor cursuri s-a materializat prin publicarea unor auxiliare didactice la care am lucrat ca şi co-autor; vacanţele din ultimii trei ani s-au dovedit a fi perioadele propice pentru crearea materialelor didactice pe care le folosesc cu drag la clasele la care predau.

Publicarea celor două auxiliare didactice, la care am lucrat fosrte mult,  pentru elevii de liceu s-au dovedit a fi mai mult decât utile. Rezultatele obţinute de elevi la Examenul de bacalaureat s-au ameliorat iar elevilor le este mai uşor să comunice în limba română, o limbă pe care majoritatea dintre ei o aud numai în timpul orelor de română. Elevii mei sunt ambiţioşi iar cuvântul de ordine pe durata cursurilor mele este muncă, muncă şi iar muncă pentru a avea rezultate, rezultate…distincţii :) ) Din toamna acestui an aş dori să implementez un concurs/olimpiadă pentru elevii maghiari, care s-ar axa exclusiv pe comunicarea orală, pornind de la CECR.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy