19 martie – Ziua Pașaportului Românesc

0

Articol disponibil în: Română

Sărbătorirea Zilei Pașaportului Românesc, pe data de 19 martie 2023, marchează împlinirea a 111 ani de la promulgarea, în anul 1912, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758 a primei legi moderne care se referea la pașapoarte, „Lege asupra paspoartelor”. Astfel prin „Lege asupra paspoartelor”, statul român a introdus primele principii generale în privința pașapoartelor și pentru trecerea frontierei, obligatorii pentru autorități și cetățeni.

De la scrisori redactate manual la documente de călătorie ce stochează date biometrice, pașaportul constituie unul dintre cele mai circulate documente la nivel internațional, purtând în paginile sale istoria civilizațiilor trecute și prezente.  Importanța acestuia a fost subliniată în anul 1920 când, Conferința de pace de la Paris a Ligii Națiunilor a stabilit primul set de standarde internaționale pentru pașaport.

Tot în data de 19 martie se aniversează 15 ani de la lansarea primului pașaport electronic românesc.

În prezent, noua generație de pașapoarte electronice românești înglobează nu numai elemente de securitate cu cea mai mare eficiență și utilitate în contracararea încercărilor de contrafacere sau falsificare, ci și elemente de identitate națională, purtând în paginile sale reprezentări grafice ale României precum Delta Dunării, Lacul Roșu, Sfinxul, Arcul de Triumf, Cetatea Sucevei, Mănăstirea Bârsana și altele.

Mai mult decât un simplu instrument de călătorie, pașaportul electronic românesc oferă cetățenilor libertatea de mișcare fără viză în 172 de țări, situându-se pe locul 17 pe scara internațională a mobilității.

În contextul realităților actuale în care cu toții am fost marcați de efectele limitării interacțiunii umane generate de pandemie și a conflictului militar din Ucraina structurile de pașapoarte au reușit să valorifice instrumentele digitale pentru a veni în sprijinul cetățenilor.

Astfel, eliberarea pașaportului electronic românesc a devenit mai simplă și mai rapidă, datorită facilităților de programare online și de plată electronică, cetățenii români putând intra în posesia acestuia într-un termen foarte scurt (de exemplu, în prezent, pentru cererile depuse în țară, pașaportul simplu electronic a putut fi eliberat în maxim 5 zile lucrătoare de la data depunerii).

Pe măsură ce tehnologia avansează, iar comunicarea la distanță într-un mediu securizat devine noua normă, nu există nicio îndoială că pașaportul românesc de mâine poate căpăta noi valențe, care să corespundă în permanență nevoilor societății.

În județul Harghita activitatea Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte se desfășoară în sediul din municipiul Miercurea Ciuc, str. Márton Áron, nr. 48.

Programul de lucru este următorul:

– în zilele de luni, miercuri, joi și vineri: în intervalul 8.30 – 16.30;

– în ziua de marți: în intervalul 8.30 – 18.30;

În perioada scursă din anul 2023 au fost preluate la ghișeele serviciului un număr de 2218 cereri pentru pașapoarte, (1652 cereri pentru pașapoarte simple electronice și 566 pentru pașapoarte simple temporare).

Au fost eliberate de la sediul serviciului 1546 pașapoarte electronice.

În anul 2022 au fost preluate la ghişeele serviciului un număr de 17.427 cereri pentru eliberarea paşapoartelor simple, din care 1588 cereri pentru paşapoarte simple temporare şi 15.839 cereri pentru paşapoarte simple electronice.

Comparativ cu anul 2021, numărul total de cereri preluate la sediu în anul 2022 a crescut cu 9.204 unităţi, (+ 111,93 %).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy