2 iunie – Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Potrivit credinţei ortodoxe, astăzi se sărbătoreşte Înălţarea Domnului. Sărbătoarea este numită în popor și Ispas. Paştele Ortodox a fost sărbătorit în 24 aprilie 2022. La 40 de zile este marea sărbătoare a Înălţării Domnului din 2022, în 2 iunie. Data sărbătorii nu este fixă, dar anual este marcată într-o zi de joi.

La catolici, Înălțarea Domnului a fost sărbătorită în 26 mai, în aceeași zi în care sunt pomeniți și Sfinții Constantin și Elena.

Cea mai veche menţiune despre această sărbătoare o găsim la Eusebiu de Cezareea, în lucrarea ,,Despre sărbătoarea Paştilor”, scrisă în anul 332. În această operă se menţionează că Înălţarea Domnului era sărbătorită în Orient, în secolul IV, odată cu Rusaliile. Începând cu secolul V sărbătoarea Înălţării s-a despărţit cea a Pogorârii Sfântului Duh.

Sfântul Roman Melodul, în secolul VI, compune Condacul şi Troparul Înălţării, iar imnografii din secolele următoare: Sfântul Ioan Damaschin şi Sfântul Iosif Imnograful, compun canoanele din slujba Înălţării.

Sfântul Evanghelist Luca, istorisind acest eveniment, spune că Hristos i-a luat pe ucenicii Săi, i-a dus spre Betania şi acolo Şi-a ridicat mâinile, i-a binecuvântat şi pe cand îi binecuvanta, S-a departat de ei şi S-a înălţat la cer (Luca 24,50-51). Prin aceste cuvinte nu trebuie să înţelegem că acesta a fost ultimul act al Mântuitorului Iisus Hristos în lume, El nu devine absent în creaţie. Înălţarea lui Hristos nu înseamnă retragerea din creaţie, El continuă să fie prezent şi lucrător prin Sfântul Duh, după cum dovedesc şi cuvintele Mantuitorului “Dacă-Mi slujeşte cineva, să-Mi urmeze, şi unde sunt Eu, acolo va fi şi slujitorul Meu. Dacă-Mi slujeşte cineva, Tatăl Meu îl va cinsti (…) Iar Eu, când Mă voi înălţa de pe pământ, îi voi trage pe toţi la Mine” (Ioan 12: 26, 32)” Şi cu ei petrecând, le-a poruncit să nu se depărteze de Ierusalim, ci să aştepte făgăduinţa Tatălui, pe care (a zis El) aţi auzit-o de la Mine” (FA 1:4), făgăduinţa Pogorârii Sfântului Duh.

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost stabilită ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească.  În această zi de sărbătoare, după Sfânta Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele închinate acestora din țară și din străinătate.

Astfel, la ora prânzului, în această zi de sărbătoare națională, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România sunt trase în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară

Dacă de Paşte creştinii se salută între ei adresându-şi cuvintele “„Hristos a înviat!”, în această zi de mare sărbătoare, creştinii folosesc formula de salut „Hristos s-a înălţat!”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy