25 de misiuni ale pompierilor militari harghiteni, în acest sfârșit de săptămână

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto cu caracter ilustrativ

 

În acest weekend, pompierii militari harghiteni au intervenit pentru gestionarea a 22 de intervenții SMURD și au acționat pentru stingerea a 3 incendii. Majoritatea solicitărilor primite de salvatori au fost pentru acordarea de prim ajutor, astfel încât 22 de persoane au primit asistență medicală de urgență, în cazul a două accidente rutiere, produse pe DE 578, pe raza localităților Sărmaș și Voșlăbeni, 11 traumatisme și 9 diverse afecțiuni medicale.

În cursul zilei de sâmbătă, 19 decembrie a.c., în jurul orei 15:30, a fost anunțat un incendiu la un depozit de furaje, în satul Cetățuia, comuna Sânsimion. Imediat, la fața locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc, cu două autospeciale de stingere. La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta violent, generalizat, la nivelul întregii construcții, fiind mobilizate și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile Sânsimion, Sântimbru, Sânmartin, Cozmeni și Tușnad. În total, au fost angrenați în misiune 55 de pompieri militari și voluntari, cu 7 autospeciale de stingere. În urma incendiului au ars: depozitul de furaje, construcție fără pereți, doar cu acoperiș cu învelitoare din țiglă, pe o suprafață de aproximativ 2000 mp, 1500 baloți de paie și 1500 baloți de fân, în total peste 650 de tone de furaje. Misiunea pompierilor a fost una de durată, având în vedere cantitatea mare de furaje, dar și faptul că trebuia verificat fiecare metru pătrat pentru a elimina riscul de reaprindere, astfel încât un echipaj a rămas în supraveghere și pe timpul nopții de sâmbătă spre duminică. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de acțiunea unor persoane iresponsabile. S-au salvat și protejat, în urma intervenției, bunuri materiale în valoare de 200.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 300.000 lei.

Seara trecută, în jurul orei 19:30, pompierii militari din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc, în cooperare cu pompierii civili din cadrul SVSU Dănești, au acționat pentru stingerea unui incendiu, cauzat de coșul de fum necurățat de funingine, la o locuință din comuna Dănești. Datorită intervenției prompte a colegilor noștri, flăcările au fost stinse în scurt timp, astfel încât nu au fost înregistrate pagube materiale.

În această dimineață, la ora 05:19, pompierii militari din cadrul Detașamentului Gheorgheni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei anexe gospodărești (magazie de lemne), în municipiul Gheorgheni. Forțele operative ajunse la locul solicitării au constatat că flăcările se manifestau pe o suprafață de aprox. 40 mp, cu pericol de propagare la garajul și anexele învecinate. În sprijinul pompierilor militari au acționat și membrii SVSU Lăzarea, cu o autospecială de stingere și o autocisternă de transport apă. Datorită intervenției prompte a pompierilor, incendiul a fost stins în mai puțin de o oră, fără a fi înregistrate victime, ci doar pagube materiale: acoperișul și peretele lateral al magaziei, circa 2 mc lemn de foc, unelte agricole, o mașină de tuns gazonul. Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, în urma depozitării cenușei și jarului în apropierea materialelor combustibile. S-au salvat și protejat, în urma intervenției, bunuri materiale în valoare de 100.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 10.000 lei.

În perioada sezonului rece, fiecare dintre noi folosește sobe, radiatoare, calorifere electrice și alte mijloace de încălzire, ceea ce determină o creștere a numărului de incendii. Această vulnerabilitate specifică perioadelor cu temperaturi scăzute este determinată, în cea mai mare măsură, de suprasolicitarea sau exploatarea cu defecțiuni ori improvizații a instalaţiilor şi aparatelor electrice, precum şi de exploatarea necorespunzătoare a sistemelor de încălzire și neverificarea coșurilor de fum. Pentru a evita astfel situații care pot face victime și se pot solda cu pagube materiale, asigurați-vă că o persoană autorizată va verifica, repara și curăța coşurile de fum cel puţin o dată pe an. O altă măsură foarte importantă constă în stingerea întotdeauna a focului din sobă înainte de culcare, fiind astfel înlăturat pericolul intoxicării cu monoxid de carbon.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy