Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

29 mai – Ziua Internațională a Forțelor ONU de menținere a Păcii

În fiecare an, la 29 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Forțelor ONU de menținere a Păcii (International Day of UN Peacekeepers), cunoscută ca Ziua Internațională a Căștilor Albastre.

Armata României a contribuit activ la consolidarea rolului de lider al ONU în domeniul menţinerii păcii şi securităţii internaţionale, iar anul acesta se împlinesc 30 de ani de participare continuă cu trupe la acest tip de misiuni.

Foto MApN, arhiva

Participarea militarilor români la misiunile internaţionale de sprijinire a păcii este dovada profesionalismului şi expresia îndeplinirii angajamentelor pe care ţara noastră şi le-a asumat ca membru al comunităţii internaţionale.

Primii observatori militari români au fost dislocați, în anul 1991, în cadrul misiunii de observare din Irak-Kuweit UNIKOM, ulterior România având contribuţii consistente la misiuni desfăşurate sub egida ONU în state precum Somalia, Angola şi, nu în ultimul rând, Mali, unde a fost dislocat detaşamentul Carpathian Pumas, format din 4 elicoptere IAR-330 LRM și 120 de militari (două rotații).

În cele trei decenii, Armata României a participat cu peste 6000 de observatori militari, personal de stat major, ofiţeri de legătură şi militari în unităţi și subunităţi în 17 misiuni şi operaţii de menţinere a păcii.

În prezent, Ministerul Apărării Naţionale este prezent cu militari la misiunile şi operaţiile ONU de menţinere a păcii  MONUSCO, în RD Congo, UNMISS, în Sudanul de Sud, MINUSMA, în Mali, UNMIK, în Kosovo, şi UNMOGIP, în zona de frontieră India-Pakistan, având un aport semnificativ la consolidarea păcii şi securităţii în zone marcate de conflict şi instabilitate.

 

***

Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția nr.57/129, a stabilit ca Zi Internațională a Forțelor ONU de menținere a păcii data de 29 mai, dată la care, în anul 1948, în Orientul Mijlociu a început prima misiune ONU de menținere a păcii, respectiv UN Truce Supervision Organisation (UNTSO).

Rolul Forțelor ONU este de menținere a păcii, în vederea evitării oricărui conflict militar, astfel încât înțelegerea între națiuni și grupuri etnice să fi elementul dominant la nivel mondial.

Denumirea de „Căști Albastre” se datorează culorii echipamentului militarilor, albastrul fiind culoarea reprezentativă a păcii, stabilității și loialității.

Detalii despre International Day of UN Peacekeepers găsiți la adresa: https://peacekeeping.un.org/en/2021-theme-road-to-lasting-peace-leveraging-power-of-youth-peace-and-security.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *