Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

40 de luptători ai serviciilor de acțiuni speciale sunt deja în Harghita

actiune-trupe-sias-politie-falticeniAproximativ 40 de luptători ai serviciilor de acțiuni speciale din România, Slovacia și Polonia participă la Miercurea Ciuc la un stagiu de pregătire privind tactica și tehnica de intervenție în situații cum ar fi luarea de ostatici sau clădiri ocupate de persoane înarmate.

În poligonul de la marginea municipiului Miercurea Ciuc au fost efectuate mai multe exerciții care au vizat situații diferite, de la anihilarea unui infractor periculos și eliberarea unor ostatici, până la exerciții speciale de tragere, în toate cazurile fiind folosită muniție reală.

„Avem planificate nişte tactici speciale de tragere; tehnici, de asemenea. Scenariile sunt cam aceleași. De obicei sunt asalturi pe clădiri și persoane; persoane luate ostatice, dar și infractori periculoși, înarmați, foarte greu de anihilat și atunci sunt diferite tactici în funcție de configurația clădirii, de câte persoane sunt, dacă sunt sau nu ostatici. În funcție de asta se stabilește concret și numărul de echipe care acționează”, a declarat comisarul șef Nicolae Ghenci, șeful Serviciului de Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS) din cadrul IPJ Harghita.

Acesta a ținut să puncteze că Harghita este singurul județ în care se desfășoară astfel de stagii de pregătire, care reprezintă și un schimb de experiență cu colegii veniți din străinătate, ținând cont că aceștia lucrează la structuri similare și se confruntă cu aceleași probleme.

La rândul său, purtătorul de cuvânt IPJ Harghita, subinspector de poliție Gheorghe Filip, a precizat că participanții sunt polițiști profesioniști din zece județe ale țării, inclusiv Harghita, dar și de la București și din Slovacia și Polonia, care au fost instruiți atât teoretic, fizic dar și tactic.

„Vorbim de polițiști pregătiți în acest sens, care au experimentat, după ce au făcut antrenamente în sală. Pentru că vorbim și de un schimb de experiență teoretic, atunci când schimbăm date și informații legate de modalitatea de intervenție și de acțiune, apoi pregătire în sală-pregătire fizică, tehnică și tactică de antrenament — și apoi, după cum ați văzut aici, în poligon, trageri speciale efectuate în diferite și diverse situații”, a spus Gheorghe Filip.

Este pentru a cincea oară când în Harghita se organizează un astfel de stagiu de pregătire, la edițiile precedente participând un campion internațional la tir lunetă, specialiști de la FBI, dar și luptători ai serviciilor de intervenție specială din ale țări europene.

Agerpres

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *