75 de ani de la deportarea la Auschwitz a evreilor din nordul Transilvaniei de către Ungaria horhtystă

0

Articol disponibil în: Română

Comunicat al Asociaţiei interetnice ANIMA FORI („Sufletul cetăţii”)

MARȘUL MEMORIEI evocat la Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Asociația Sionistă din România, organizează miercuri, 19 iunie 2019, la ora 18:00, un simpozion dedicat Marșului Memoriei de la Cluj la Auschwitz. Programul  se va desfășura în limba română și va avea ca moderator pe Cleopatra Lorințiu, director adjunct al Institutului Cultural Român din Tel Aviv. Marco Maximilian Katz, vicepreședinte al Asociației Sioniste din România, va prezenta  ediția 2019 a Marșului Memoriei de la Cluj la Auschwitz. Vor fi făcute proiecții de fragmente video și fotografii de la ediția 2019 a Marșului Memoriei, realizate de Dr. Irina Airinei Vasile, președinte al Asociației „Anima Fori”. Prof. Tiberiu Roth, președintele Asociației Sioniste din România care a organizat Marșul Memoriei, va adresa un mesaj al neuitării, la 75 de ani de la deportarea celor circa 160 000 de evrei din nordul Transilvaniei de către Ungaria horhtystă la Auschwitz.

MARŞUL MEMORIEI  la 75 de ani: o datorie împlinită

„Marșul Memoriei, de la Cluj la Auschwitz” este un eveniment de conștientizare a publicului larg privind istoria Holocaustului. Marșul a fost organizat în perioada 16-20 mai 2019 de către Asociația Sionistă din România (ASR) în parteneriat cu Federația Comunităților Evreiești din România și Fundația Caritatea și a fost dedicat comemorării a 75 de ani de la deportarea si exterminarea evreilor din Nordul Transilvaniei de către Ungaria horthystă. Între 16 mai și 27 iunie 1944, peste 160 000 de evrei din Ardealul de nord au fost depotaţi din care peste 135000 au ajuns direct în cuptoare.

„Am simţit că e de datoria noastră să realizăm  MARŞUL MEMORIEI, organizat de Asociația Sionistă din România (ASR) împreună cu Federația Comunităților Evreiești (FCER). Acest pelerinaj simbolic la Auschwitz al comunităţilor din Transilvania îl facem, după 75 de ani de la uciderea nevinovaţilor noştri bunici, părinţi, fraţi, rude sau doar concetăţeni, copii, adulţi şi bătrâni, femei şi bărbaţi, la locul unde moartea i-a răpit în chinuri năprasnice. Am avut și avem convingerea că este de datoria noastră, a evreilor din România și cu deosebire a celor din Transilvania de Nord să punem câte o piatră și să aprindem câte o lumânare pe locul unde au pierit 135 de mii de martiri ai poporului evreu, cu prilejul împlinirii unei triste aniversări, 75 de ani de la deportarea lor. Este de datoria noastră să păstrăm pentru memoria viitorului, amintirea soartei lor cumplite. Trebuie să punem pe acel loc unde s-a risipit cenușa lor o MAȚEVA, o piatră de mormânt..” a fost declaraţia organizatorilor manifestării, Tiberiu Roth, preşedintele Asociaţiei Sioniste din România şi Marco Katz, vicepreşedinte.

Nu avem voie să uităm.  Marea antropologă franceză Germaine Tillion  a spus, în 2007: „Datoria noastră este aceea de a fi extrem de vigilenţi. Răul poate reveni în orice moment, el pândește pretutindeni  şi trebuie să acţionăm la timp pentru a opri catastrofa. ”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy