Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului – 1 octombrie

0

Articol disponibil în: Română

Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, celebrată pe 1 octombrie, este una dintre sărbătorile importante ale Bisericii Ortodoxe, dedicată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Această sărbătoare amintește de o minune care a avut loc în secolul al X-lea la Constantinopol, în timpul unui asediu asupra orașului.

Conform tradiției, în anul 911, cetatea Constantinopolului era amenințată de o invazie barbară. Locuitorii orașului s-au adunat pentru rugăciune în Biserica Vlaherne, unde se păstrau multe relicve sfinte, inclusiv maforionul (acoperământul) Maicii Domnului. În timpul unei privegheri de noapte, Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos și ucenicul său, Epifanie, au avut o viziune în care Maica Domnului a apărut deasupra credincioșilor, înconjurată de sfinți și îngeri, rugându-se pentru salvarea lor. Ea a întins acoperământul său peste popor, simbolizând protecția divină.

Această apariție miraculoasă a fost interpretată ca un semn al mijlocirii Maicii Domnului pentru poporul aflat în primejdie. În urma acestei minuni, tradiția spune că invadatorii s-au retras, iar orașul a fost salvat.

Sărbătoarea este un prilej de a cinsti ocrotirea și mijlocirea Maicii Domnului, care este văzută ca o apărătoare a celor credincioși, dar și ca o mamă iubitoare care se roagă pentru întreaga lume. De asemenea, este o zi în care credincioșii se roagă pentru protecție divină, cerând ca Maica Domnului să-i acopere cu harul și mila ei.

În iconografia ortodoxă, scena sărbătorii Acoperământului o prezintă pe Maica Domnului stând în cer, ținându-și acoperământul în mâini deasupra mulțimii de credincioși, în timp ce Sfinții Andrei și Epifanie sunt de obicei pictați în partea de jos a icoanei, arătând către minune.

Acoperământul Maicii Domnului – tradiții și superstiții

Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Pocroave. Acum se face pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece și acoperirea pământului cu brumă.

Fetele se roagă Sfântului Procroavă pentru podoaba capilară deasă. Fetele a căror podoabă capilară nu era prea bogată se rugau în această zi Sfântului Procroavă să le acopere capul cu păr.

Nu se tunde părul: se spune că, dacă este tăiat în această zi, părul rămâne în legătură cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat și nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece.

Se spune că dacă fetele și femeile se gătesc ca de nuntă pe data de 1 octombrie, atunci căsnicia le va fi lungă și fericită, având parte de liniște, înțelegere și multă iubire.

Gospodinele își servesc rudele și oaspeții cu plăcinte de post, umplute cu mere sau cu dovleci. Sunt pomeniți cei trecuți la odihna veșnică.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy