Misiuni efectuate în contextul avertizărilor de vreme severă: gospodării inundate în zona Ciucului

0

Articol disponibil în: Română

Pe tot parcursul nopţii trecute, pompierii militari din cadrul Detașamentului Miercurea-Ciuc au acționat pentru înlăturarea efectelor produse de ploile abundente, după ce localităţile din zona Ciucului s-au aflat timp de aproape trei ore, între 19:55 – 23:00, sub incidența a trei avertizări consecutive de fenomene meteorologice periculoase COD PORTOCALIU de ploi torenţiale ce au depășit local 35-40l/mp, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice și grindină de dimensiuni medii.

În urma ploilor cu aspect torențial, pompierii militari din cadrul Detașamentului Miercurea-Ciuc, în cooperare cu SVSU Ciucsângeorgiu, Sânsimion şi Sânmartin, au acționat cu tehnică specifică, pentru evacuarea apei acumulate din pivniţele a nouă case de locuit, fiind inundate două pivniţe în satul Bancu, comuna Ciucsângeorgiu şi alte şapte pivniţe şi gospodării în satul Ciucani, comuna Sânmartin.

Totodată, un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Miercurea-Ciuc, în cooperare cu o echipă de la distribuitorul de energie electrică, a acţionat pentru degajarea a doi brazi căzuţi pe reţeaua electrică de înaltă tensiune în localitatea Sânmartin, avarie ce a dus la nealimentarea cu energie electrică, între orele 22:50-01:15, a unui număr de 758 de consumatori din localităţile: Sânmartin, Cinod şi Eghersec, fiind afectate 19 posturi de transformare.

Pompierii militari harghiteni vor rămâne la datorie şi astăzi, 18 iuni, pentru limitarea și înlăturarea tuturor efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase, la această oră echipaje din cadrul Detaşamentului Miercurea-Ciuc intervenind pentru evacuarea apei din pivniţele inundate ale unor case, din satele Sânmartin şi Ciucani.

Având în vedere faptul că judeţul nostru se află astăzi, 18 iunie, începând cu ora 12.00, sub atenționare cod galben de ploi și vijelii, până diseară, la ora 23:00, echipajele de pompieri salvatori harghiteni sunt pregătite să intervină în sprijinul populației din zonele care pot fi afectate.

RECOMANDĂRI:

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul intensificării vântului și căderilor de grindină, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store, precum şi prin intermediul Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență „Fiipregatit.ro”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy