Weekend: Un bărbat și-a pierdut viața în incendiu și altul și-a fracturat un picior pe o pârtie de schi

0

Articol disponibil în: Română

Foto cu caracter ilustrativ

În perioada 14-16 februarie, pompierii militari harghiteni au acționat, la nivel judeţean, pentru gestionarea unui număr de 16 situații de urgență, majoritatea dintre acestea fiind pentru acordarea asistenței medicale de urgență (14 cazuri SMURD).

În afara acestor situații, pompierii au acționat pentru stingerea a două incendii; din păcate, în urma unui asemenea caz, o persoană și-a pierdut viața.

Evenimentul soldat cu victimă a avut loc vineri seara, 14 februarie, în jurul orei 21:00, la o casă din satul Lutiţa, comuna Mugeni. Pompierii militari din cadrul Detaşamentului Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu SVSU Mugeni, au intervenit pentru localizarea şi stingerea incendiului, care se manifesta la acoperişul şi în interiorul locuinţei, pe o suprafață de aproximativ 40 mp. În urma evenimentului, din nefericire, proprietarul casei, un bărbat, în vârstă de 57 de ani, a decedat. Incendiul a fost, cel mai probabil, generat de jarul căzut din sistemul de încălzit (sobă fără acumulare de căldură).

Duminică, 16 februarie a.c., în jurul orei 23:40, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenţie nr. 2 Topliţa au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coşul de fum al unui bloc de locuinţe din municipiul Topliţa, strada Sportivilor. Ajuns la locul evenimentului, echipajul de stingere a constatat faptul că ardea doar funinginea din coşul de fum, existând însă pericol de propagare la acoperişul întregului bloc, cu o suprafaţă de circa 500 mp. Incendiul a fost localizat în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii acestuia. Din fericire, nu s-au înregistrat victime în rândul locatarilor sau pagube materiale. Cauza probabilă a fost jarul/scânteile de la coşul de fum necurăţat de funingine.

În timpul sezonului rece se constată o intensificare a incendiilor produse la locuințe, evenimente ce pot amenința viața și sănătatea populației, precum și bunurile acesteia. Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, cetățenii trebuie să conștientizeze riscurile utilizării mijloacelor de încălzire și a instalațiilor electrice cu defecțiuni și improvizații. Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii! Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

În acest sfârşit de săptămână, echipajele S.M.U.R.D. din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au avut 14 intervenţii de acordare a asistenţei medicale de urgenţă, prim ajutor calificat şi de transport a pacienţilor la unităţile de primiri urgenţe din judeţ, astfel: S.M.U.R.D. Miercurea-Ciuc – şase intervenţii; S.M.U.R.D. Odorheiu Secuiesc – patru intervenţii, S.M.U.R.D. Gheorgheni – trei intervenţii, iar S.M.U.R.D. Corbu – o intervenţie.

În urma solicitărilor primite, echipajele SMURD au asistat un număr de 14 persoane adulte. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul a patru afecțiuni medicale asistate de echipajele SMURD, iar 10 intervenţii au fost pentru acordarea primului ajutor în cazul unor traumatisme, din care una pe pârtia de schi Bujdosó, Bucin. Astfel, echipajul SMURD din cadrul Detaşamentului Gheorgheni a acordat primul ajutor calificat unui bărbat, în vârstă de 53 de ani, care prezenta suspiciune fractură la nivelul membrului inferior stâng, în urma unei căderi pe pârtia de schi, pacientul fiind preluat şi transportat la Spitalul Municipal Gheorgheni, pentru îngrijiri medicale de specialitate.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy