Învățământul digital în școlile harghitene: asigurarea de șanse egale la educație pentru toți elevii

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto cu caracter ilustrativ

La inițiativa Consiliului Județean Harghita și a consilierului județean Ferencz Salamon Alpár, președintele comisie de învățământ din cadrul consiliului județean, se elaborează un proiect de digitalizare a învățământului a căruia valoare se ridică la 82 de milioane de euro. Se dorește alăturarea și la alte proiecte complementare, precum Erasmus+, un parteneriat cu  Estonia, programul Digitális Jólét din Ungaria. Sistemul școlar național nu este încă pregătit pentru educația digitală, dar acest lucru este necesar pentru a asigura șanse egale la educație, fapt demonstrat și de situația actuală – a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita în legătură cu necesitatea proiectului.

În acest sens Consiliul Județean a înființat un grup de lucru, format din părțile interesate: Inspectoratul Școlar Județean Harghita, Casa corpului didactic Apáczai Csere János, reprezentanții primăriilor. Au fost cooptați și specialiști care lucrează de două luni pentru elaborarea proiectului.

Cele 82 milioane de lei, cât valorează proiectul sus-amintit, urmează a fi asigurate printr-o linie de credit accesată de la Banca Europeană de Investiții și vizează echiparea, în primă fază, a școlilor generale putând fi extins către sistemul de învățământ secundar.

În cadrul întâlnirii online din data de 20 mai, la care au fost prezenți aproape două sute de directori de la școală din județul Harghita, președintele județului a spus că obiectivul este ca informațiile să fie accesibile elevilor. S-a vorbit despre bunele practici din țările Europei de Vest și se caută parteneri pentru implementarea  proiectului. Grupul de analiză al consiliului județean a elaborat un chestionar destinat instituțiilor de învățământ prin completarea căruia se obțin informații referitoare la numărul sălilor de clase din în județ, dacă există internet în localitate/școală și dotarea tehnică a instituțiilor de învățământ. Pentru demararea proiectului este nevoie pentru început de întocmirea unei baze de date, proiectul reprezentând o oportunitate de care trebuie să ne folosim – a evidențiat Borboly Csaba.

Expertul Csák László a explicat: evaluând situația din județul Harghita, publicul țintă al proiectului este reprezentat de 25.000 de elevi din ciclul primar și gimnazial. Bugetul proiectului ar trebui să includă pregătirea digitală a profesorilor și elevilor, acces la internet și achiziționarea de computere și dispozitive inteligente de ultimă generație. Întrucât aceasta este o sumă semnificativă și o linie de credit pe termen lung, durata proiectului ar fi de 4-5 ani.

Ferencz Salamon Alpár a evidențiat că este nevoie de asigurarea accesului la educație pentru fiecare elev, și chiar și în lipsa solicitărilor, în situațiile ca aceasta pe care o traversăm, este nevoie de introducerea învățământului digitalizat. Proiectul aflat în curs de elaborare urmează a fi cea mai importantă investiție în sistemul de învățământ din județul Harghita.

Consiliul Județean Harghita dorește să introducă sistemul digital de învățământ în județul Harghita în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Harghita, Casa corpului didactic Apáczai Csere János, primăriile și școlile din județ.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy