Se apropie alegerile. UDMR fierbe și aplică binecunoscuta tehnică de manipulare: amenințări și răzbunări. PPMT nu se lasă mai prejos

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

L-ați văzut ieri pe Baloo cum se scărpina de un copac în Parcul Național Călimani? Tot așa se scarpină și politicienIi maghiari UDMR de românii care au participat vara trecută la manifestările organizate de Ziua Eroilor la Cimitirul Internațional de la Valea Uzului. ”Membrii UDMR alimentează conflictualitatea interetnică și se victimizează pentru a-și justifica existența politică” – declara despre incident, anul trecut, deputatul Marius Pașcan. De anul trecut și până în prezent nimic nu s-a schimbat. Apele UDMR-iștilor nu s-au limpezit și iată că înaintea alegerilor locale aceștia s-au apucat să facă din nou valuri. Tipic!

Agenția ungară de presă MTI promovează gargara politicienilor din UDMR și scrie de ”violențe”, nemulțumiri în rândul ”comunității maghiare din Transilvania” (?!) ca să întrețină discordia și setea de răzbunare între extremiști și naționaliști, căci oamenii sănătoși la cap, indiferent de etnie, le ignoră. Politicienii UDMR scot iar de la naftalină așa-zisele ”lozinci antimaghiare” vrând să inflameze artificial opinia publică maghiară din județul Harghita pentru a-și crea posibilitatea de a obține câteva voturi în plus. Jalnic!

 

Articol MTI:

Procedura demarată în urma acţiunilor violente care au avut loc la 6 iunie anul trecut, la cimitirul militar din Valea Uzului, ar putea continua în instanţă şi la Avocatul Poporului, au anunţat reclamanţii.

Luni, Serviciul de Asistenţă Juridică în Domeniul Minorităţilor “Mikó Imre” din cadrul UDMR a anunţat, printr-un comunicat de presă, iar István Csomortányi, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), printr-o conferinţă de presă, că a fost contestată decizia parchetului prin care s-a dispus încetarea anchetei şi achitarea persoanelor care au săvârşit acţiunile violente de la cimitir, însă procurorul care a analizat recursul a luat aceeaşi decizie pe care a luat-o şi colegul său. Prin urmare, Serviciul “Mikó Imre” a intentat un proces, iar preşedintele PPMT a anunţat că va duce cazul în faţa Avocatului Poporului.

Constatările procurorului care a clasat dosarul au provocat nemulţumire în rândul comunităţii maghiare din Transilvania. După ce a audiat doar martori români, procurorul din Moineşti a decis că “afară cu ungurii din ţară!” este “doar o presupusă lozincă antimaghiară”. În opinia sa, aceasta nu incită la ură şi la discriminare, pentru că nu a vizat o întreagă comunitate, ci doar persoanele care s-au adunat în faţa cimitirului, pentru a forma un lanţ uman.

Organizaţia “Active Watch” a solicitat Inspecţiei Judiciare să verifice cazul. Serviciul de Asistenţă Juridică în Domeniul Minorităţilor “Mikó Imre” a anunţat că au depus contestaţia în luna februarie, iar răspunsul a venit abia la 12 iunie, însă procurorul Gheorghe Brăilă a considerat, la rândul său, că la cimitir nu a avut loc nicio infracţiune. Prin urmare, serviciul a iniţiat un proces, următoarea şedinţă de judecată urmând să aibă loc la data de 30 septembrie.

“Credem că, în acest caz, contrar afirmaţiilor procurorului, organele de cercetare nu şi-au îndeplinit obligaţiile prevăzute de lege, motiv pentru care solicităm continuarea anchetării cazului”, scrie comunicatul, citând-o pe Erika Benkő, deputat UDMR şi director al serviciului de asistenţă juridică.

Se vor adresa Avocatului Poporului în vederea epuizării tuturor căilor de atac interne, înainte de a duce cazul pe masa instanţelor de la nivel internaţional, a anunţat István Csomortányi, în cadrul conferinţei de presă pe care a susţinut-o luni, la Oradea. Csomortányi a spus: parchetul a fost părtinitor şi în disputa teritorială dintre judeţele Harghita şi Bacău, întrucât a transferat parchetului de la Moineşti (judeţul Bacău) şi plângerile care au fost depuse la Miercurea Ciuc.

Parchetul din Moineşti a analizat evenimentele violente care au avut loc la cimitirul din Valea Uzului, la 6 iunie 2019, în baza plângerii formulate de Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), de Partidul Civic Maghiar (PCM) şi de Serviciul de Asistenţă Juridică în Domeniul Minorităţilor “Mikó Imre”, apoi a dispus clasarea dosarului.

În luna aprilie a anului trecut, Primăria Dărmăneşti din judeţul Bacău a amenajat, în mod arbitrar, o parcelă românească în cimitirul din Valea Uzului, cimitir care a fost îngrijit, până atunci, de comuna Sânmarţin din judeţul Harghita. În data de 6 iunie anul trecut, de Ziua Eroilor, mii de români care au venit la o comemorare au intrat cu forţa în cimitir, pentru a participa la inaugurarea, printr-o slujbă religioasă, a monumentului ortodox român, după ce secuii au încercat să împiedice ocuparea cimitirului, formând un lanţ uman în jurul acestuia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy