Zeci de blocuri din Miercurea Ciuc vor fi termoizolate. Termenul de finalizare a investițiilor, anul 2022

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Programul REGIO, coordonat în Regiunea Centru de ADR Centru, asigură investiții importante în județul Harghita.

Municipiul Miercurea Ciuc – reședința județului Harghita – implementează în total 5 proiecte pentru eficientizarea energetică a clădirilor de locuit, utilizând fonduri europene nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea totală cumulată a acestor investiții este de peste 13 milioane euro.

Recent, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și beneficiarul finanțării – Primăria din Miercurea Ciuc – au semnat două contracte care asigură reabilitarea a 12 blocuri de locuințe, aflate pe 8 străzi din zona centrală a orașului. Fondurile nerambursabile sunt alocate prin Axa Prioritară 3 a Programului REGIO, pentru cererile de finanțare având titlurile Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe în vederea ridicării performanței energetice, 3 blocuri de locuințe din Miercurea Ciuc, județul Harghita” și „Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe în vederea ridicării performanței energetice, 9 blocuri de locuințe din Miercurea Ciuc (tranșa II), județul Harghita”. Valoarea totală a acestor proiecte este de peste 4,55 milioane euro.

În total, în județul Harghita, sunt contractate 27 de cereri de finanțare, cu o valoare totală de aproape 35 milioane euro, pentru reabilitarea termică a clădirilor publice și de locuit, nu numai în Miercurea Ciuc, ci și în Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Toplița, Bălan, Borsec, dar și în comuna Sândominic. Aceste proiecte sunt finanțate în cadrul Programului Operațional Regional REGIO 2014-2020, prin prioritatea de investiții care asigură sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul locuințelor. Prin aceste proiecte de la nivelul județului Harghita vor fi reabilitate peste 60 de blocuri și 16 clădiri publice, marea majoritate a acestora din urmă fiind unități de învățământ.

Obiectivul celor mai recente două proiecte contractate de municipalitatea din Miercurea Ciuc constă în reabilitarea a 12 blocuri de locuințe care înregistrează consumuri energetice mari, pentru creșterea eficientei energetice a acestora, precum și pentru reducerea costurilor de întreținere a acestor imobile și îmbunătățirea condițiilor de locuit ale locatarilor. Concret, prin acest proiect, la blocurile energofage situate pe strada Avântului 5AB, pe Patinoarului (12AB și 14AB), pe Aleea Ciocârliei (nr 5 și 7), pe Bulevardul Frăției (nr 11AB și 15AB), pe strada Kossuth Lajos (42), dar și pe strada Muller Laszlo (nr 4ABC), strada Revoluția din Decembrie (nr 26AB și 32AB) și pe strada Tudor Vladimirescu (nr 17). Pentru primele trei dintre aceste blocuri, consumul anual de energie primară se va reduce cu mai mult de 47%, iar pentru celelalte 9 acest consum se va reduce cu 64%! De asemenea, pentru blocurile de pe Avântului și Patinoarului emisiile de CO2 se vor reduce cu 48%, iar pentru celelalte 9 blocuri aceste emisii se vor reduce la mai puțin de 35% din cât se înregistrează acum.

”Acest proiect asigură îmbunătățirea condițiilor de locuit pentru 418 familii, 119 în 3 blocuri și 299 în celelalte 9, deoarece sunt proiecte diferite. De asemenea, municipalitatea mai are în procesul de selecție o cerere de finanțare similară, pentru încă 9 blocuri, a cărei valoare totală este de peste 3,16 milioane euro.  În total, doar în Miercurea Ciuc, mai mult de 900 de familii vor beneficia de un confort termic sporit, prin aceste proiecte realizate de edili și coordonate de ADR Centru. În întregul județ vorbim de peste 1800 gospodării care vor avea imobile eficiente energetic. Aceste aspecte sunt foarte importante într-unul din județele țării care este cunoscut pentru mediile scăzute înregistrate la temperatură, în special iarna. Acest gen de investiții nu ar fi putut fi realizate fără sprijinul fondurilor europene și, cu toate că locatarii vor cofinanța lucrările de eficientizare energetică, sumele pe care ei le vor cheltui nu reprezintă nici măcar un sfert din costurile termoizolării locuințelor. Aceste proiecte, cumulate cu cele privind eficientizarea energetică a clădirilor publice, răspund și unui obiectiv european și național foarte ambițios, acela de reducere cu 20% a tuturor cheltuielilor pentru energie, concomitent cu creșterea ponderii cu minim 20% a surselor de energie regenerabilă în pachetul de consum energetic. Desigur, în județul Harghita avem și multe alte proiecte care asigură investiții în modernizarea de străzi urbane și drumuri județene, în reabilitarea de obiective de patrimoniu, în școli și spitale, în centre de asistență socială, dar și în alte domenii. Concret, 74 este numărul total de cereri de finanțare contractate de mediul public, aflate acum în implementare în acest județ al regiunii noastre, a căror valoare totală depășește 180 milioane euro. Dintre acestea, în municipiul Miercurea Ciuc, numai pe componenta de eficientizare energetică, avem 16 proiecte cu acesta semnat recent, iar valoarea lor totală cumulată depășește 20 milioane euro”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Valoarea totală a proiectului ”Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe în vederea ridicării performanței energetice, 3 blocuri de locuințe din Miercurea Ciuc, județul Harghita” este de 6.225.323,84 lei, din care 3.327.758,39 lei (respectiv aproape 700.000 euro, adică 98% din valoare eligibilă a cererii de finanțare) reprezintă fondurile europene solicitate, diferența constând în contribuția municipalității și a locatarilor la cheltuielile eligibile și neeligibile ale proiectului. Beneficiarul finanțării, Primăria municipiului Miercurea Ciuc a estimat că termenul de finalizare a investițiilor este data de 31 iulie 2022.

Valoarea totală a proiectului ”Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe în vederea ridicării performanței energetice, 9 blocuri de locuințe din Miercurea Ciuc (tranșa II), județul Harghita” este de 15.128.414,47 lei, din care 8.858.196,14 lei (adică mai mult de 1,85 milioane euro, adică 98% din valoare eligibilă a cererii de finanțare) reprezintă fondurile europene solicitate, diferența constând în contribuția municipalității și a locatarilor la cheltuielile eligibile și neeligibile ale proiectului. Beneficiarul finanțării, Primăria municipiului Miercurea Ciuc a estimat că termenul de finalizare a investițiilor este data de 31 octombrie 2022.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy