A fost înființat Comitetul de Masiv al Grupei Centrale de Munți, la Miercurea Ciuc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A fost înființat, la Miercurea Ciuc, Comitetul de Masiv al Grupei Centrale de Munți,  care reunește 181 de unități administrative din județele Harghita, Mureș, Covasna, Suceava, Bistrița – Năsăud, Neamț și Bacău. La nivel național vor fi  înființate nouă astfel de comitete, cel de la Miercurea Ciuc fiind al patrulea.

65 de unități administrative ale județului Harghita sunt clasificate ca zone montane, motiv pentru care ne-am bucurat de această inițiativă, chiar dacă o așteptăm de mai bine de zece ani. Avem planuri și propuneri de dezvoltare a zonelor montane din județul Harghita. Din colaborarea și conlucrarea la nivel local rezultă acțiuni concrete, de aceea acordarea competențelor și a mijloacelor financiare de la centru ne-ar fi de folos. Avem așteptări de la acest comitet care se referă la dezvoltarea durabilă a agriculturii montane și așteptăm soluții pentru conservarea biodiversității. În special în ceea ce privește reglementarea populației de urși și protejarea vieții umane. În județul Harghita cooperăm. Cu toate acestea, din cauza lipsei de resurse și de competențe, ne confruntăm cu de două ori mai multe obstacole decât soluții bune. Sunt convins că acest comitet va realiza un dialog între București și autoritățile locale, și va aduce deciziile mai aproape de nevoile locale.„, a declarat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Petres Sándor, prefectul județului Harghita, și-a exprimat speranța că prin cooperarea și colaborarea dintre instituțiile din cele șapte județe va crește calitatea vieții locuitorilor din zona montană.

Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a vorbit despre potențialul clasificării montane, încurajându-i pe cei prezenți să  îl valorifice și să îl folosească în avantajul lor. El a descris această inițiativă ca fiind un proiect de pionierat pentru județul Harghita care are un relief aproape 100% muntos.

Veronica Țăran Baciu, director general al Agenției Naționale a Zonei Montane, a detaliat pașii parcurși după formarea celor nouă comisii pentru înființarea Consiliului Național al Muntelui. Ea a subliniat rolul comitetelor consultative al căror scop este de a evalua problemele din zonă, de a identifica nevoile comunităților care locuiesc acolo și, cel mai important, de a găsi soluții la problemele care apar. Cel mai important obiectiv este îmbunătățirea calității vieții oamenilor care locuiesc în zonele montane.

În cadrul ședinței inaugurale a comitetului, a fost adoptat statutul și a fost ales consiliul director, avându-l ca președinte pe Romfeld Zsolt, directorul  Direcției pentru Agricultură Județeană Harghita, și, ca vicepreședinte, pe Florin Sinescu, subprefectul județului Suceava

  • informații furnizate de Biroul de presă al Consiliului Județean Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy