A doua călătorie în străinătate a lui Katalin Novák duce în România, dar nimeni nu pare să o primească la nivel de stat

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Președintele Ungariei, Katalin Novák, va participa sâmbătă, 21 mai, la dezvelirea statuii principelui Gábor Bethlen în centrul istoric din Alba Iulia. Este prima vizită oficială, într-o țară străină, în calitate de președinte a Katalinei Novak, care și-a preluat mandatul în 10 mai. 

sursa foto: Facebook/ Katalin Novák

Ziarul Népszava din Ungaria s-a interesat la sediul prezidențial dacă în programul președintei republicii era inclusă o întâlnire cu șeful statului român, Klaus Iohannis sau cu membri ai guvernului României, însă nu a primit răspuns până la închiderea ediției.

„Nu există nicio urmă de asta în programul oficial al șefului statului român și nici presa românească nu a relatat că Katalin Novák ar fi așteptată la București. Este probabil ca nici noul șef al statului să nu schimbe politica de vecinătate a Ungariei, iar modelul germano-francez de reconciliere istorică și cooperare cu țările vecine cu un număr mare de comunități minoritare maghiare va continua, rămâne modelul diplomatic maghiar „neortodox” aplicat în ultimii doisprezece ani.”, menționează ziarul Népszava.

Ultima dată,  președintele Árpád Göncz a efectuat o vizită oficială în România, unde trăiește cea mai numeroasă minoritate maghiară, iar un șef de stat român a făcut o vizită oficială la Budapesta în 2009, în persoana lui Traian Băsescu, la invitația lui László Sólyom.

Ultima întâlnire la nivelul șefilor de guverne a fost în 2010.
„Budapesta a scos de pe ordinea de zi ședințele comune de guvernare maghiaro-române convocate de Cabinetul Gyurcsány, în ciuda apelului părții române pentru reluarea acestora. Este vorba de unul dintre cei mai mari și mai importanți vecini ai noștri, o țară unde potentații guvernelor Orban mergeau foarte des, înainte de pandemie. Chiar șeful  guvernului mergea cel puțin odată pe an, la tabăra de vară din Tușnad Băi, ba de mai multe ori s-a lăsat sărbătorit ca prim ministru al națiunii în „vizite private”. Procedura nu este fără precedent în diplomație, dar nu este deloc standard. Slovacia, de exemplu, a luat în nume de rău, în 2009,  că președintele de atunci al republicii, László Sólyom, a vrut să participe la inaugurarea statuii Sfântului Ștefan din Komarno, doar consultând și întâlnind politicienii maghiari locali, ocolind Bratislava, și nu a permis intrarea presedintelui pe teritoriul său. Și România a dat exemplu cu Sólyom, când a vrut să călătorească cu un avion militar la un eveniment din Ținutul Secuiesc, de 15 martie, dar cu mașina i-au dat voie.
În ultimii ani, Ucraina a interzis mai multor membri ai guvernului ungar accesul pe teritoriul său cu ocazia unor astfel de „călătorii private”. Este puțin probabil ca vecinii noștri din UE să facă un pas atât de drastic, chiar dacă consideră „necioplita” procedura de la Budapesta, dar izolarea Ungariei poate fi accentuată și mai mult de aceste vizite la cel mai înalt nivel, care ocolesc conducere politică a statului vecin, și unde politicienii maghiari apar la evenimente publice locale.
În actuala situație de război, o astfel de vizită este deosebit de condamnabilă, fie și doar pentru că este tipică conducerii sârbe din Europa, care refuză să impună sancțiuni Rusiei, ca și guvernul Orbán.” se mai precizează în articol.
Polonia este încă aproape de unguri
Ungaria și Polonia au putut conta una pe cealaltă și până acum, și nu vom lăsa să bage zâzanie între noi, a declarat marți Katalin Novák după o întâlnire cu președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la o conferință de presă comună la Varșovia.
Potrivit lui Novák, nu este în primul rând o mișcare diplomatică faptul că prima sa călătorie în străinătate ca președinte al Republicii a dus la „prietenii noștri polonezi”, dar este de la sine înțeles, rezultă din prietenia noastră milenară și din faptul că polonezii și maghiarii sunt apropiați.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy