A fost pus în funcțiune aparatul RMN în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

În Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc miercuri a fost pus în funcțiune aparatul de rezonanță magnetică nucleară (RMN). La predarea acesteia managerul spitalului a anunțat, a depus  solicitarea pentru clasificarea spitalului în categoria a II-a.

 

„Prețul acestui aparat performant a fost de 3 milioane 147 mii lei, achiziția a fost derulată de către Ministerul Sănătății din fonduri asigurate de către Banca Mondială. Spațiul în care a fost pus în funcțiune aparatul a fost amenajat cu 357 mii lei, din fonduri de la Consiliul Județean Harghita, de la Ministerul Sănătății și fonduri proprii. Mulțumesc tuturor celor care ne-au ajutat sa avem azi aici acest aparat. Prin punerea în funcțiune al acestuia se deschid noi posibilități pentru spital, și nu numai în diagnosticare” – a spus Dr. Konrád Judit, managerul spitalului. Cu această ocazie a anunțat, a depus marți la Direcția de Sănătate Publică Harghita solicitarea pentru clasificarea spitalului pentru categoria a II-a. Laboratorul medical propriu și RMN-ul fac parte din criteriile privind aparatura medicală al categoriei a II-a și după realizarea acestor două investiții s-a solicitat clasificarea din nou al spitalului.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita în a cărui subordine funcționează spitalul și-a exprimat bucuria pentru faptul că spitalul din Miercurea Ciuc țintește să se alăture spitalelor de categoria a II-a, cum sunt cele din Târgu Mureș și Brașov. ” Odată cu instalarea aparatului de rezonanță magnetică îndeplinim un nou criteriu pentru ca spitalul județean să treacă într-o treaptă superioară de calificarea instituțiilor medicale. Totodată, în acest fel se va crea un echilibru între spitalele din județ. Spitalele noastre nu concurează unul cu celălalt. Putem constata că planurile noastre ambițioase pot fi implementate și în acest mod contribuim la dezvoltarea sistemului medical din județul Harghita. Acest lucru înseamnă o recunoaștere a activității și eforturilor depuse dar și o responsabilitate mărită pentru județele limitrofe. Pentru aparatul RMN mulțumim ajutorului conducerii UDMR și Direcției de Sănătate Publică care ne-au susținut la minister să obținem această aparatură performantă” – a declarat Borboly Csaba.

Dr. Sánta Izabella medic specialist radiologie și-a exprimat mulțumirile secției de radiologie conducerii spitalului și Ministerului Sănătății pentru acest aparat performant. „Acest aparat este cel mai performant mod de diagnosticare în radiologie, cu ajutorul acestuia vedem foarte bine țesuturile moi și nu sunt efecte secundare” – a arătat medicul.

Dr. Tar Gyöngyi, directorul Direcției de Sănătate Publică Harghita a spus, faptul că acest aparat performant a ajuns la Miercurea Ciuc, a deschis poarta în fața unui clasificări mai înalte. „Dacă vor mai fi probleme, sper că le vom rezolva tot așa cum le-am rezolvat pe celelalte din săptămânile trecute, prin conlucrarea bună între instituții. Beneficiarii acestei investiții sunt în primul rând pacienții care nu trebuie să se deplaseze la mari distanțe și au  parte de aceste investigații aici, în mod gratuit” – a arătat dr. Tar Gyöngyi.

Profesorul Dr. Lányi Szabolcs, membru al Consiliului de Administrație al spitalului a subliniat, succesul spitalului se datorează și conlucrării bune a mai multor instituții.

Dr. Adrian Cristian Dobrică, directorul de cercetări al spitalului a accentuat, realizările sunt rezultatele muncii și investițiilor din anii precedenți. „Încet-încet obiectivul se apropie de realizat. Inaugurarea RMN-lui reprezintă iarăși un pas enorm înainte din mai multe puncte de vedere. Este o investiție materială importantă și este bine pentru că avem și resurse umane, avem specialiști care lucrează cu aceste aparate performante. RMN-ul este un aparat extrem de util pentru activitatea spitalului. Obiectivul este creșterea calității actului medical, principalii beneficiar sunt pacienții, dar nu numai, acest aparat poate fi folosit și pentru cercetarea stiințifică” – a spus medicul. Despre activitatea de cercetare a spus, aceasta s-a diversificat: sunt teze de doctorat în curs de elaborare, avem lucrare științifică la o conferință europeană de prestigiu, iar un mare pas înainte a fost făcut prin acordarea dreptului de a coordona rezidențiat și de a desfășura rezidențiat în acest spital.

După depunerea solicitării clasificării spitalului conform competențelor existente, urmează un proces de evaluare din partea Direcției de Sănătate Publică, după care Ministerul Sănătății va decide încadrarea instituției.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy