Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A început Campionatul național de oină al Ministerului Afacerilor Interne vine în Harghita

Pe stadionul „Viitorul” din municipiul Gheorgheni a debutat astăzi 19 iulie a.c., în premieră pentru județul nostru, etapa finală a Campionatului de oină al Ministerului Afacerilor Interne.

Festivitatea de deschidere a fost onorată de prezența domnului Nicolae Dobre-președintele Federației Române de Oină, domnului Csiki Andrei-directorul Direcției Pentru Tineret și Sport Harghita,domnului Nagy Zoltán-primarul Municipiului Gheorgheni,domnului comisar șef de poliție Asandei Cezar- adjunct al inspectorului șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Harghita, domnului locotenent-colonel Iamandi Dan-inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita,domnului general de brigadă in rezervă Pop Gheorghe,domnului colonel Popescu Leontin- comandantul Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Gheorgheni,domnilor comisar șef Crânguş Nicolaeui și inspector principal de poliție Popa Adrian-din cadrul Biroului Coordonare Activități Sportive,doamnei Siklodi Piroska-managerul Clubului Sportiv din Gheorgheni și domnului Puskas Istvan-președintele Clubului Sportiv „Viitorul” Gheorgheni.

Meciurile se vor întinde pe perioada a trei zile, începând cu meciurile din grupe și terminând, joi 22 iulie a.c. cu semifinalele și finalele.

Festivitatea de închidere va avea loc în aceeași zi începând cu ora 13:00.

Competiția este organizată de către Centrul Cultural al MAI, Biroul Coordonare Activități Sportive, cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita, Inspectoratului de Poliție al Județului Harghita, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltul” al Județului Harghita și în colaborare cu Federația Română de Oină și Direcția Județeană de Sport și Tineret Harghita.

Informații suplimentare

Oina (sau hoina) este un joc sportiv tradițional românesc. Este asemănător cu jocuri sportive comune altor țări, cum ar fi Schlagball-ul german, pesäpallo-ul finlandez, jocul paume din Franța, respectiv Cluiche Corr-ul irlandez.

Jocul solicită calități sportive complexe (viteză bună de alergare, reflexe rapide în mișcările de autoapărare față de loviturile mingii, precizie în aruncarea și lovirea mingii cu un baston).

Anul 2014 poate fi considerat ca fiind unul de referință pentru istoria oinei.

Astfel,prin Legea nr.96 din 01.07.2014 pentru completarea Legii educației fizice și sportului nr.69/2000 oina a fost recunoscută ca fiind sportul național al României.

Dintre numeroasele personalități care au practicat oina sau au fost implicate în diferite moduri în sprijinirea sportului nostru național, îi menționăm pe Nicolae Iorga, Tache Ionescu, I.L. Caragiale, Petre Ispirescu, Dumitru Almas, Ion Creangă, Dimitrie Cantemir, Alexandru Davila, Mihail Sadoveanu, Fănuș Neagu, Vasile Conta, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Marin Preda, și alții.

 

 

 

INFORMARE,  RELAŢII PUBLICE ŞI CU PUBLICUL
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.