A treia zi din cea de-a 10-a ediţie a Săptămânii Prevenirii Criminalităţii

0

Articol disponibil în: Română

Încă o zi, a treia din cea de-a  10-a ediţii a „săptămânii prevenirii criminalităţii”, în care poliţiştii harghiteni s-au aflat în mijlocul comunităţilor locale, tema zilei vizând prevenirea faptelor îndreptate împotriva patrimoniului, sub denumirea PREVENIREA INFRACŢIUNILOR CONTRA PATRIMONIULUI

În cea de-a treia zi a Săptămânii Prevenirii Criminalităţii 2015 mesajul poliţiştilor harghiteni a fost destinat tuturor cetăţenilor, bine ştiut fiind faptul că pagubele provocate prin fapte contra patrimoniului pot afecta, deopotrivă, femei şi bărbaţi, ori tineri şi vârstnici.

Astfel, activităţile organizate la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita au fost dintre cele mai diverse şi s-au desfăşurat în toate cele 9 municipii şi oraşe ale judeţului, dar şi în zonele rurale cu potenţial criminogen în domeniu, unde poliţiştii au distribuit pliante cu recomandări de prevenire a furturilor din locuinţe şi a celor de şi din autovehicule, în cadrul campaniei preventive Spargerile nu au loc doar în filme.

Dintre activităţile reprezentative exemplificăm acţiunea desfăşurată la Odorheiu Secuiesc pe linia prevenirii furturilor de autoturisme, în cadrul căreia poliţiştii au verificat 31 de autoturisme cu numere de înmatriculare străine şi au efectuat 6 controale la societăţi comerciale al căror obiect de activitate îl constituie vânzarea de autoturisme.

De asemenea, în orașele Vlăhița și Băile Tușnad s-a derulat o campanie de prevenire a furturilor din societăţi comerciale, iar în bazinul Gheorgheni poliţiştii au distribuit materiale preventive în zona rurală, în special în magazinele săteşti cu un aflux mai mare de cetăţeni, în cadrul campaniei de prevenire a furturilor din locuință Nu-ți scăpa casa din ochi!

Tot la Gheorgheni, dar şi în municipiul Miercurea-Ciuc, au fost desfăşurate acţiuni tematice în cartierele mărginaşe, iar în localităţile harghitene în care au fost identificate anterior potenţiale victime ale furturilor din locuinţă, poliţiştii i-au vizitat la domiciliu pe cetăţenii în cauză, în vederea consilierii acestora şi popularizării măsurilor preventive şi a prevederilor legislative.

Dat fiind faptul că ziua a 3-a a Săptămânii Prevenirii Criminalităţii s-a desfăşurat pe două paliere majore, tot două sunt şi categoriile de recomandări preventive, ce vizează spargerile de locuinţe şi spargerile de magazine:

  1. PRUDENŢA ESTE CEA MAI BUNĂ PAZĂ ŞI NU COSTĂ…
  • Asiguraţi uşa de acces cu o încuietoare sigură, eventual şi cu lanţ de siguranţă.
  • Întăriţi-vă tocul uşii în zona sistemelor de asigurare cu o armătură metalică şi montaţi un sistem de alarmă.
  • În cazul locuinţelor situate la parter şi a caselor expuse frecvent activităţilor infracţionale, trebuie să protejaţi ferestrele cu gratii încastrate în zid.
  • Împiedicaţi pătrunderea in locuinţă a unor persoane străine sub pretextul comercializării de către acestea a unor produse şi semnalaţi organelor de poliţie orice comportament suspect.
  • În condiţiile în care o persoană declară că reprezintă o autoritate, solicitaţi prezentarea unei legitimaţii, aceasta trebuind să fie valabilă, cu viza la zi, fără ştersături, obligatoriu cu fotografie, reţinând pe cât posibil numele, semnalmentele şi autoritatea  de la care provine.
  • Nu lăsaţi bilete în uşă sau mesaje pe robotul telefonic din al căror conţinut să rezulte absenţa dvs. de la domiciliu.
  • Nu găzduiţi  persoane despre care nu aveţi suficiente date.
  • Anunţaţi poliţia atunci când observaţi că în jurul imobilului staţionează autoturisme suspecte, care nu aparţin locatarilor imobilului respectiv, precum şi a unor persoane străine si reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestora.
  • Montaţi alarme şi camere de luat vederi pentru a descuraja hoţii şi pentru protejarea bunurilor din societăţile comerciale şi nu lăsaţi bunuri de valoare în locuinţe aflate în construcţie.
  • Angajaţi o firmă specializată în protejarea spaţiilor comerciale.

NU UITAŢI:

  • Numai printr-o atitudine activă puteţi împiedica victimizarea dumneavoastră şi a altor persoane.
  • Dacă sesizaţi o spargere anunţaţi deîndată poliţia. Nu pătrundeţi într-un apartament a cărui uşă a fost spartă, întrucât se pot şterge urme esenţiale lăsate la faţa locului şi îl contaminaţi cu propriile dvs. urme.
  • Furnizaţi poliţiei toate datele pe care le deţineţi în legătură cu eventuala spargere, indiferenţa dvs. nu face decât să îngreuneze prinderea autorilor care între timp vor comite alte infracţiuni şi pot sparge chiar apartamentul dvs.
  1. PAZA BUNĂ TRECE PRIMEJDIA REA!

      Având în vedere situaţia operativă înregistrată pe raza judeţului Harghita pe linia furturilor din societăţi comerciale, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie al judeţului Harghita, vă recomandă:

  • Uşa de acces în magazin să fie prevăzută cu un sistem de protecţie, de tip clopot, care să vă protejeze lacătul!
  • Montaţi în punctele sensibile ale magazinului sau chioşcului un grilaj solid care să împiedice pătrunderea hoţilor în interior!
  • Faceţi o investiţie care să descurajeze hoţii: Dotaţi-vă magazinul cu un sistem viabil de alarmă şi camere de luat vederi, întrucât imaginile înregistrate pot duce la descoperirea autorilor.
  • Indicat ar fi ca în magazinul dvs. să se afle întotdeauna doi angajaţi, pentru ca supravegherea să fie realizată în mod optim. Dacă spaţiul magazinului dvs. prezintă câteva „zone moarte” din punct de vedere al vizibilităţii vânzătorului, fiţi sigur că în acele zone vor acţiona hoţii!
  • Mare atenţie la persoanele care trec pragul magazinului dvs.! Acestea nu doresc întotdeauna să cumpere sau să ceară informaţii despre un produs!
  • Sfătuiţi-vă angajaţii să nu ţină banii proveniţi din încasări sau bunurile proprii în vitrină sau sub raftul de pe care se vând produse!
  • Asiguraţi-vă temeinic la sfârşitul programului de lucru că în magazin nu a mai rămas nici o altă persoana străină, care s-a ascuns într-un loc dosnic, cu scopul de a putea „lucra” în tihnă după închiderea magazinului.
  • Nu lăsaţi sume de bani în casierie, iar în cazul în care banii sunt totuşi depozitaţi, acest lucru să se facă în locuri anume destinate, prevăzute cu alarmă şi în case de bani încastrate bine în zid.
  • Fiţi cu mare atenţie la manevrarea sumelor de bani, este recomandat să nu repetaţi frecvent modul de colectare şi transport al acestora, fiind cunoscut faptul că infractorii obişnuiesc să-şi urmărească şi să studieze potenţiala victimă.
  • Orice atitudine suspectă a unor persoane anunţati-o organelor de poliţie şi apelaţi cu încredere la aceştia pentru un sfat calificat, indicându-le cât mai multe elemente reţinute (semnalmente, nr. de înmatriculare ale autoturismelor folosite etc.) şi apelaţi cu încredere la aceştia pentru un sfat calificat.
  • Legea 333/2003  privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor prevede, la Art. 3 alin 3, că „la unităţile unde nu este posibilă realizarea unui sistem de pază organizat, conducătorii acestora sunt obligaţi să execute împrejmuiri, grilaje, obloane, încuietori sigure, iluminat de securitate, sisteme de alarmă sau alte asemenea mijloace necesare asigurării pazei şi integrităţii bunurilor”.

 Vă recomandăm să nu uitaţi:

Cu puţină precauţie, bunurile dumneavoastră vor fi în deplină siguranţă.

Organele de poliţie – în special poliţiştii de proximitate, sunt oricând în măsură să vă ajute şi să vă îndrume în caz de nevoie cu informaţii de specialitate.

Apelaţi cu încredere la numărul de telefon 112.

Oricând un poliţist vă stă la dispoziţie!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy