Acţiune amplă şi profesionistă a poliţiştilor harghiteni pentru identificarea suspecţilor comiterii mai multor infracţiuni de înşelăciune, prin metoda „locuri de muncă în străinătate”

0

Articol disponibil în: Română

Începând cu primele zile ale lunii august, la nivelul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita se află în instrumentare mai multe dosare de urmărire penală, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

În fapt în această perioadă, la mai multe subunităţi de Poliţie din judeţ au fost înregistrate 12 sesizări, toate având același obiect şi acelaşi mod de operare, respectiv înșelăciuni comise prin metoda „locuri de muncă în străinătate”, toate dosarele fiind preluate și conexate spre instrumentare de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, în vederea unei mai bune administrări a probatoriului.

În cauză a fost desfășurat un volum însemnat de activități specifice de cercetare şi investigaţie în urma cărora s-a stabilit că, autori necunoscuţi au publicat numeroase anunțuri în presa scrisă şi on-line, prin care publicul era informat că se oferă locuri de muncă în străinătate, fiind indicate anumite numere de telefon, pentru relaţii suplimentare, iar atunci când cei interesaţi apelau numerele respective de telefon, le erau solicitate diferite sume de bani ca și avans, după care autorii nu mai erau de găsit.

Poliţiştii harghiteni, cu sprijinul specialiştilor unor structuri operative ale M.A.I. şi al poliţiştilor I.P.J. Mureş, au adunat date şi indicii importante, ca material probator, în baza cărora a fost întocmit un cerc de suspecţi, iar la data de 26.09.2015 au fost efectuate 7 percheziții pe raza județelor Harghita și Mureș, la domiciliile acestora, unde au fost descoperite mai multe carduri bancare, contracte de muncă în străinătate, telefoane mobile și cartele telefonice, utilizate la săvârșirea infracțiunilor, toate acestea fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Principalii suspecţi au fost identificaţi ca fiind S.I.L. de 35 de ani, M.I. de 27 de ani, ambii din localitatea Eremitu, judeţul Mureş şi N.L. de 21 de ani, din municipiul Târgu Mureş.

Faţă de primul dintre aceştia s-a dispus reținerea pentru 24 de ore, iar la data de 26.06.2015, inculpatul S.I.L. a fost prezentat Judecătoriei Miercurea-Ciuc, pe numele său Instanţa a emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Până la acest moment poliţiştii, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc, au identificat aproximativ 30 de victime în cauză, existând posibilitatea ca numărul acestora să crească.

Pe de altă parte, în afara avansului plătit suspecţilor, prejudiciul păgubiţilor poate fi şi mai mare, având în vedere că într-o singură zi, la data de 28.09.2015, poliţiştii au identificat şi au contactat spre a opri 5 persoane, care îşi cumpăraseră deja bilete pentru curse cu avionul către o ţară nordică, unde aveau promise locuri de muncă inexistente.

În acest context recomandăm cetăţenilor aflaţi în situaţii asemănătoare să manifeste atenţie la veridicitatea ofertelor de muncă în străinătate, la seriozitatea ofertanţilor, iar atunci când au cele mai mici suspiciuni cu privire la legalitatea acestora, să se adreseze imediat celui mai apropiat sediu de Poliţie, ori să facă această sesizare prin intermediul numărului unic, gratuit, de urgenţă 112.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy