Acțiuni de informare și consiliere întreprinse de Agenția Națională a Zonei Montane, în județul Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

În urma programului stabilit de conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin  Secretar de Stat dr. ing. Aurel SIMION și Subsecretar de Stat prof. univ. dr. Avram FIȚIU, împreună cu Agenția Națională a Zonei Montane, pentru a veni în sprijinul real, concret al fermierilor, producătorilor, întreprinzătorilor privați și persoanelor fizice din zona montană, în cursul lunii noiembrie 2020 au fost organizate o serie de întâlniri în cadrul cărora au fost prezentate Submăsura 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea și marketingul produselor agricole”, pentru dezvoltarea producătorilor primari din zona montană pentru care MADR a alocat suma de 12.900.000 euro, tehnici și modele europene pentru amenajarea stânelor montane, necesitatea înființării în zona montană a Punctelor Gastronomice Locale și importanța asocierii fermierilor montani în cooperative agricole și grupuri de producători.

La întâlnirea din județul Harghita, care s-a desfășurat în incinta Primăriei Municipiului Toplița, au participat: Ionel VIȘINESCU – Director General al Agenției Naționale a Zonei Montane, alături de consilierii superiori Romeo SAVU – Centrul Regional de Dezvoltare Montană Bicaz, Gheorghe HÎRLAV – Oficiul de Dezvoltare Montană Toplița și Petru HAJA – Compartimentul de Consultanță și Asistență Tehnică.

Agenția Națională a Zonei Montane a invitat la această întâlnire, instituții ale județului Harghita, implicate în buna desfășurare a activităților agricole și zootehnice din zona montană: Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Harghita, Direcția pentru Agricultură Județeană Harghita, Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Harghita, Centrul de Informare Turistică Toplița, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Călimani-Giurgeu, Primăriile Comunelor: Tulgheș, Corbu, Gălăuțaș, Sărmaș, Subcetate.

Intervenția on-line a Subsecretarului de Stat, Prof. Avram FIȚIU, a generat idei și vaste subiecte de discuție în rândul participanților, pe următoarele teme:

  • Ce înseamnă un Punct Gastronomic Local în zona de munte?
  • identificarea elementelor de tezaur uman viu;
  • mâncarea specifică la nivel de comună;
  • dezvoltarea făbricuțelor mici la nivel de comună, care să proceseze materia primă;
  • capacități de cazare în zona de munte.
  • Toate acestea, sunt măsuri care pot să contracareze o parte din problemele economice din zona de munte și care să determine o dezvoltare durabilă.
  • Subiecte precum: investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană, norme sanitar-veterinare privind înființarea acestor centre, principalele cerințe sanitar-veterinare la demararea acestor proiecte, condițiile sanitar-veterinare de funcționare a Punctelor Gastronomice Locale, probleme frecvente întâmpinate în procesul de accesare a fondurilor europene, dar și în perioada de implementare a proiectelor, risipa alimentară, procedura de accesare a mențiunii de calitate facultative „Produs montan”, au fost expuse, pe rând, de către instituțiile participante.

Nume și prenume Funcția persoanei avizatoare și a celei care a întocmit actul Data Semnătura
Avizat,

Lazăr LATU

Director General Adjunct, AGENȚIA NAȚIONALĂ A ZONEI MONTANE 17.11.2020
Avizat,

Veronica ȚARAN-BACIU

Director, DIRECȚIA DE STRATEGII, POLITICI ȘI PROGRAME DE DEZVOLTARE A ZONEI MONTANE 17.11.2020
Întocmit,

Gheorghe HÎRLAV

Consilier superior, OFICIUL DE DEZVOLTARE MONTANĂ TOPLIȚA 17.11.2020
Întocmit,

Mirela CANDREA

Consilier asistent, COMPARTIMENTUL IT, REDACTARE PUBLICAȚII ȘI INFORMARE PUBLICĂ 17.11.2020
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy