Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ADEVĂRUL despre evenimentele de la Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului

În urma unor provocări care nu își aveau sensul din partea unor maghiari care au acoperit crucile eroilor români din Cimitirul Internațional Valea Uzului, români s-au mobilizat și au decis să vină de ziua eroilor să își cinstească morții din acest cimitir.

În loc să se oprească din provocări, maghiarii au găsit de cuviință să pună lanț și lacăte pe poarta cimitirului ca să nu permită accesul românilor. Ajunși la fața locului în număr mare, românii au găsit poarta cimitirului închisă și –  în stilul românesc specific – au rupt poarta cu tot cu lanțuri. S-au înregistrat evenimente minore cu ceva îmbrânceli și vorbe urâte, dar nimic ieșit din comun cu persoane care să necesite îngrijiri medicale sau intervenții în forță a jandarmilor prezenți.

Depășiți numeric clar, maghiarii prezenți în mare și ei, politicieni și angajații sau apropiații lor, au renunțat la ideea de a face lanț uman să protejeze(?) – nu înțelegem ce – și au făcut șir indian, părăsind zona.

Probabil, unii maghiari se așteptau să facă puțin circ ca de obicei crezând că vor veni 10-20 de români dar când au văzut marea de români cu steagurile României fluturând, le-a pierit cheful de circ și au plecat. Când a început efectiv evenimentul, maghiarii se retrăseseră și era liniște. Deci nu a fost nici un război interetnic așa cum încearcă unii să spună, ci doar niște contre înainte de evenimentul propriu-zis. Acest lucru poate fi văzut și în filmarea de mai jos.

Principalii vinovați pentru escaladarea acestui conflict sunt unii politicieni și extremiști maghiari, care îl loc să facă ceva util etniei lor au pus saci de gunoi pe crucile eroilor români, ceea ce a iritat foarte mult patrioții români. Dacă erau lăsate în pace mormintele eroilor români, cu siguranță românii nici nu ar fi aflat de existența acestui cimitir, dar fiind provocați intenționat și în mod repetat, au venit în număr copleșitor de mare.

După plecarea maghiarilor și începerea evenimentului, românii au ținut o slujbă la care au vorbit cu respect maxim de eroii maghiari, nu au deranjat nici un mormânt al maghiarilor, ba din contra au pus flori la crucile eroilor maghiari.

Nu suntem deloc de acord cu unele comportamente sălbatice, ca de exemplu ruperea porților la cimitirului (deși de contestat, gestul transmite însă un mesaj destul de puternic – românii nu pot fi legați cu lanțuri, oricât ar vrea unii sau alții!) sau alte gesturi nepotrivite făcute de români, dar nici cei care au încuiat cimitirul în care sunt înhumați eroi români nu sunt zdraveni la cap, mai ales că se anunțaseră deja prezența a zeci de români la slujba de comemorare în cimitir.

În linii mari totul a fost bine, momentul a fost plin de patriotism și de respect față de toți eroii din cimitir, indiferent de etnia lor și cel mai inteligent lucru făcut a fost acela că maghiarii nu au mai insistat în a bloca intrarea în cimitir și nu au escaladat un conflict inutil.

Iosub Robert
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.