Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Adevărul despre vorbitul limbii române în Harghita

2010_05_23-champs-elysee-farm-web-0107Eu sunt redactorul șef al ziarharghita.ro, singura publicație bilingvă din Harghita. Nu știu nici un cuvânt în maghiară și am avut ocazia să intru în contact cu absolut toate mediile sociale și instituționale din Harghita, deci am competența să emit o părere avizată asupra acestui fenomen.

Din capul locului este bine de știut că maghiarii, în marea lor majoritate, sunt oameni de treabă care nu refuză să comunice cu tine dacă ești român. Maghiarii, ca și românii, au și ei prostii lor iar principala manifestare a proștilor lor este aceea de a înțelege limba română dar de a refuza să o folosească.

Din păcate adevărul este că sunt foarte mulți maghiari din Harghita care nu știu limba română și cel mai grav sunt copii care termină liceul, dau BAC la limba română, promovează, dar ei nu știu să vorbească în românește.

Vina pentru ce se întâmplă în Harghita nu este a maghiarilor de rând, ci a autorităților românești. Autoritățile statului român tolerează dorința politicienilor maghiari de a-și ține populația în necunoaștere prin crearea acestei bariere de limbă. Dacă maghiarii nu știu românește atunci ei nu se pot informa și nu pot vedea ce se întâmplă bine în restul țării, nepunând astfel presiune pe clasa politică locală.
Noi, romanii, suntem vinovați pentru ce se întâmplă. Politicienii români sunt cei care, prin corupție, aranjează ca toată lumea să închidă ochii și copii care nu știu românește să promoveze BAC-ul la limba română. Noi, cu autoritățile noastre, permitem ca în România să avem cetățeni români care nu știu limba română și astfel nu au acces egal la justiție sau alte servicii instituționale centralizate. Noi, prin politicienii incompetenți pe care i-am trimis în Parlament, am permis ca ședințele de consilii locale sau județene să se țină și în altă limbă decât în română. Noi am permis blocarea emancipării maghiarilor și acum ne supărăm că nu știu româna. Nu e vina lor, ci a nostră.

Revin și vă spun ca maghiarii, în marea lor majoritate, sunt persoane oneste care, chiar dacă nu știu limba română, se poartă frumos, încearcă să te servească și să comunice prin semne sau fac tot ce le stă lor în putință să fie oameni buni. Desigur că există și o mică parte care efectiv își bat joc de tine dacă ești român. Îmi amintesc că am participat la o ședință de Consiliu Local în Gheorgheni și au refuzat să îmi pună la dispoziție translator, iar la finalul ședinței de Consiliu Local, care s-a desfășurat în limba maghiară, m-au întrebat în batjocură dacă e ceva ce nu am înțeles ca să îmi explice. Dar am fost și la o ședință la Borsec unde, deși se vedea ca nu știau bine românește, din respect pentru un român care era în sala s-au chinuit cum au putut și au ținut ședința de Consiliu Local în română. Am mai fost în calitate de jurnalist, cu camera ascunsă, la spitalul din Odorhei unde 98% din populație este de etnie maghiară și acolo s-au purtat frumos și au vorbit în română. Și exemplele în favoarea maghiarilor sunt foarte multe.

Cazul care a revoltat acum România nu reflectă realitatea din Harghita. Este o filmare care miroase a provocare. Fără să negăm fenomenul necunoașterii limbii române în Harghita, care este un fenomen real, trebuie spus adevărul și acesta este că maghiarii din Harghita sunt în majoritatea lor mai civilizați și bine intenționați decât multe alte zone unde populația este formată 100% din români.

Nu mai criticați toată etnia maghiară pentru o vânzătoare care nu știa românește. Politicienii maghiari și români asta așteaptă, un scandal care să acopere incompetența lor în a rezolva problemele din Harghita. Mergeți în Harghita și veți vedea că adevărul este cel de mai sus. Maghiarii din România nu merită atâtea injurii câte s-au îndreptat spre ei în ultima perioadă.

Iosub Robert
49 comentarii la “Adevărul despre vorbitul limbii române în Harghita

 1. Lidia

  Eu nu sunt de aceeasi parere eu sunt din balan sora mea sta cu diplomele acasa nu o angajeaza nimeni k nu stie limba maghiara.da aveti dreptate nu sunt toti la fel dar in tara noastra nu ne poate obliga sa vorbim alta limba corect?

  Raspunde
  1. Justme

   Lidia! Daca sora ta se muta in America..sa zicem..si vrea sa fie vanzatoare(sau orice domeniu de relatii cu publicul) intr-un cartier chinezesc…dupa pararea ta: trebuie sa stie limba chineza? In acest caz nu mai e relevant ca e Romania….E o comunitate 98 % maghiara.E bine sa stii limba care domina aproape 100% zona unde vrei sa te angajezi…

   Raspunde
   1. Ema

    Dupa mintea ta si gandirea ta asa deschisa , noi romanii nu avem dreptul de a vorbi romaneste in propria tara ! Romanii sa elibereze zona , ca sa faceti voi teritoriul unguresc din Ardeal ! Cam asa , nu ? Voi pregatiti eliberarea Ardealului de romani prin faptul ca un roman care nu se declara ungur , nu poate supravietui acolo acasa la el , ca nu va avea loc de munca !

    Raspunde
  2. Rakuscsinecz-Solyom Endre-Jozsef

   Ți-ai anulat singură valoarea replicii, scriind k, in loc de că. Acest mod de-a scrie, maimuțărit de la americani, nu este proprie limbii române și nici măcar, celei maghiare!

   Raspunde
  3. Iuliana

   Se poate. Unele locuri de munca cer lb engleza, altele lb germana samd. Firmele treb sa tine cont de clienti lor. Dar oricum, dupa cum stiu la Balan nu prea sunt posibilitati nici pt vorbitori de lb maghiara…

   Raspunde
  4. V

   Eu vorbesc limba română, maghiara, engleză. Dar dacă la un post este criteriu cunoașterea limbii ruse, nu m-ar surprinde dacă nu mă angajează.

   Sau invers. Când concetățenii noștri merg în Germania să culeagă ridichi, nu-i pasă nimănui, dacă nu vorbesc nemțește.

   Raspunde
 2. pop

  Fals ! Sa zicem ca nu vinzatoarea era problema, dar ati vazut reactia celorlalti care se aflau in magazin ? Sau a celui care spunea ca ii este tata ? Din pacate ungurii de mici sunt invatati sa fie sovini.

  Raspunde
  1. csaba

   Am înteles,noi toti suntem învatati de mici,sa fim sovini,iar românii sunt învatati sa fie toleranti.Se vede la un meci de fotbal,unde copii cu vârsta de 14 ani striga în cor ,afara cu ungurii din tara.

   Raspunde
  2. Fodor Etelka Éva

   Daca spui ceea ce ai scris si aici oare tu nu esti sovin? De ce n-ai invătat ca limba de comunicare internatională limba maghiară ? Ce te opreste sa vorbesti limba celui cu care trăiesti intr-un oras?Oare nu asta ar fi convietuirea in pace???

   Raspunde
  3. Doina

   Si vanzatoarea era problema caci daca nu cunostea limba romana (si asta e de condamnat mai ales ca e vorba de o persoana tanara) nu pot sa cred ca nu a inteles ce vrea omul respectiv, deci a REFUZAT sa-l serveasca.La fel ca si pe inspectorul OPC.Cam asta e realitatea din Harghita si din celelalte zone unde maghiarii sunt majoritari.

   Raspunde
 3. Alin Bratu

  In mare parte sunt de acord, doar ca ai omis sa spui niste aspecte esentiale, si anume de cand suntem obligati sa invatam ungureste cand venim in zona? ( eu sunt din zona, dar ma refer la ceilalti) ? Ai vazut ce reactie a avut domnul respectiv? Ei bine afla ca astfel de chestii se cam inmultesc. Asta e problema. Daca ai dorit sa expui niste adevaruri ( si bine ai facut) spunele pe toate, nu spune doar jumatati de adevar.

  Raspunde
 4. Tibi Popescu

  M-am născut in municipiul Oradea unde am locuit pana la 10 ani. Din amintirile copilăriei îmi aduc aminte de relațiile bune pe care părinții mei, venetici, pripășiți pe aceste locuri datorită serviciului, le aveau cu vecinii de etnie maghiara. De Crăciun sau Paști, sau atunci când se sacrifica vreun porc, se făceau schimb de produse tradiționale.

  Raspunde
 5. Violeta Parparita

  Vă mulțumesc pentru acest articol.Ar fi necesar că și alți ziariști ,să militeze pentru adevăr, să demonteze manipulările ,să scoată în evidență datoria clasei politice în promovarea limbii române pe întreg teritoriul al țării. Noi toti oamenii de bine,trebuie să luptăm împotriva prejudecăților, să promovăm pacea și armonia.

  Raspunde
 6. laurentiu

  draga robert ca si tine caut sa inteleg ce se intinpla ,pe mine ma frapat ,cea de a doua secventa cea cu inspectorul de la OPC care nu a fost servit din acelasi motiv fapt ce a dus la amendarea magazinului

  Raspunde
  1. Istvan S

   Salut Laurentiu, daca citesti exact declaratia si nu „clickbait”ul de titlu sau descriere initiala, vei observa ca cei de la OPC nu spun cu nici un cuvant ca au fost refuzati si ca nu ar fi fost serviti. Amenda sa dat pe fondul ca 2 angajati nu stapaneau bine limba romana si astfel nu isi puteau exercita corect sarcinile. Oameni de la OPC nu au declarat asaceva de loc ca nu au fost serviti, a pervertit media sa genereze mai multa atentie. Partea trista este ca multi oameni citesc doar titlurile scandaloase care duc in eroare si nu analizeaza in intregime articolele si declaratiile oamenilor.

   Raspunde
 7. Sebők Mihály

  Domnu Iosub Robert, Aveţ dreptate în privinţa, că unii şi numai unii nu cunosc limba romănă, iar alţi şi asta eu spun nu vor să vorbească!
  E bine dacă matale ai fi considerat duşman al unei neam majoritar, ai fi de atîta ori înjurat, umilit, badjocorit ca noi în Romănia. Matale ai avea dor să înveţi, respect şi ubeşt această limbă şi ţară unde de o sute de ani eşt maltratat ca un cetăţean inferior? Acţia, reacţia, legea doua al dinamicii, mă ureşt, te urăsc¤
  Vorbiţ de barieră, dumneavoastră faceţ bariera omului simplu romăn, că le ţineţ, cu (media şi politica) întro continuă minciune, de săracul om numai vede realitate şi chiar crede că ungurii sînt duşmanii neamului! Nu este excepţie nici ziarul dumneavoastră, mai puneţ cîte un lemn pe focul naáionalismului ca să ţineţ flăcările aprinse! Că vorba aia un romăn cu atît mai mare patriot, cu cît mai mult ureşte pe ungurimea!
  Nu este corect, schimbaţi radical punctul de vedere, acest război ne slăbeşte, (ambele tabere) nicidecum nu ne dă mai multă putere!
  „Iubeşteţi semenul, ca pe tine însuşi” Nui musai să ne iubim doar să ne respectăm reciproc! Cu stimă.

  ADMIN: La fiecare o mie de maghiari este unul nebun sau prost care are chef de scandal. La fiecare o mie de romani este deasemenea unul nebun sau prost care are chef de scandal. In rest romanii si maghiarii se inteleg foarte bine iar scandalurile sunt alimentate artificial de regulă de politicienii romani si maghiari.

  Raspunde
 8. Cristina

  Dacă cei de la Consiliul Local și-au bătut joc de tine, vorbitorul de română, înseamnă că într-adevar cei care pot da un exemplu și pot îndruma populația​, o fac în sens negativ. Deci, nu le mai găsi scuze.

  Raspunde
 9. Altar

  Da, există probleme în zonă, dar faptul că cei din consiliile locale vorbesc ungurește nu este una dintre ele. Dacă ar vorbi românește, credeți că elevii maghiari ar ști limba română mai bine? N-are nicio relevanță. Soluția ne-ar putea da sistemul educațional și nimic altceva.

  Raspunde
 10. ernobeke

  Apreciezi articolul scris de Dl Iosub Robert, care a aratat atit aspectele negative cit si cele pozotive cu privire la vorbirea l.romana de catre secui. Eu am si o mentiune: in clasele elementare am invatat l. germana, rusa, cu metoda bine pusa la punct si ar fi bine ca si l romana sa fi invatat cu aceste metode ca l straina pt etnie secuiasca, maghiara, nu si dind o carte ca pt. copii roman care vorbesc romaneste de la nastere fiind l lor natala.

  Raspunde
 11. Baluba

  Un inspector de BV si un rector de UBB CJ au pus botul si ei la un filmulet provocator, contrafacut si prost jucat al altuia care are si el sansa sa se afle tot in CJ si care a mers la magazinul acela de 3 ori in 16 minute inainte de inceperea programului. Tipic sudist, PRM-ist. Adevarata patrie a celor trei „ardeleni” conjuncturali. N’am avut niciodata nicio problema la Csikszereda. Stiu putin ungureste si macar din respect pentru localnici incerc sa le raspund tot in ungureste (binete, salut, cerut o comanda etc.) daca asa mi se adreseaza prima data. Dar ei se prind ca nu asta e limba mea materna si imediat comuta pe romaneste si totul decurge normal, amabil si civilizat de ambele parti. Nicio problema! Episoade contrafacute ca acesta sunt preluate apoi de cei ce intretin ura – in fond la anul vor sa sarbatorim centenarul celei de’a doua mari cacialmale (prima – 1859) si in urma acestor doua mari furturi istorice sa ne mandrim toti ca suntem rom^ani. Si’or facut o tzara lor, nu noua, bai!

  Raspunde
 12. Cristina

  Eu asa consider ca in alte judete unde locuiesc in majoritate romani oameni maghiari care traiesc in minoritatate trebuie sa vorbeasca perfect romana,atuncia si in judetul Harghita unde majoritatea sunt maghiari acolo romanii trebuie sa invata maghiara,macar sa zica „jo napot”.

  Raspunde
 13. alexandra

  Da, corect spus că ai noștri politicieni s-au complăcut în a le da UDMR.lor ce au vrut. Dar suferim și noi și ei. Mă gândesc, că pe plan local, dacă într-adevăr se dorește ca etnicii maghiari să învețe limba română, sunt sigură că profesorii nu vor spune nu. Dar, totul este să se dorească cu adevărat acest lucru. Să învețe și să vorbească limba română. În fond, până la urmă, suntem în România, iar limba română este limba oficială.

  Raspunde
 14. csaba

  Ungurii de mici sunt invatati sa fie sovini?Cum poti sa generalizezi asa de mult?Românii sunt învātati de mici numai de toleranta,nu?Copii de 14,15 ani urla din toata gura la un meci de fotbal,afara,afara cu ungurii din tara!Din asta eu trebuie sa trag concluzia ca toti românii sunt sovini?Tocmai aici este problema,când crezi ca celalalt este diavol si tu esti ïnger.

  Raspunde
 15. csaba

  Am înteles,noi toti suntem învatati de mici,sa fim sovini,iar românii sunt învatati sa fie toleranti.Se vede la un meci de fotbal,unde copii cu vârsta de 14 ani striga în cor ,afara cu ungurii din tara.

  Raspunde
 16. Marius

  Care este treaba cu LIDL, unde sunt angajati romani care nu stiu sau nu vor sa vorbeasca in limba maghiara.
  Atat la Odorhei cat si la Miercurea Ciuc este acelasi treaba, nu stiu de ce nu angajeza oameni care sa vorbeasca amandoua limbi….
  La Ciuc si la Kaufland sunt angajati care nu stiu ungureste…
  Este valabil si viceversa !!

  Raspunde
 17. gabi

  Iosub Robert, acesta este un articol bun, bine le ziceti. Realitatile sunt acestea. Cand un autocar de copii, excursionisti din zona ajunsi la Brasov, nu poate cere o inghetata de la o taraba, e trist. Ei nu sunt de vina. Romania e lider in legi pentru minoritati, dar fara a se fi rezolvat nimic din acest punct de vedere in educatie. Cu ii pasa ca universitatile scot profesori si invatatori de romana care nu stiu limba romana, care, ajunsi in scoli gimnaziale tin orele de romana in limba maghiara, cu ii pasa ca sunt oameni care au muncit si au editat manuale alternative de invatare a limbii romane ca LIMBA NEMATERNA, pe care ministerul nu le accepta, cui ii pasa ca bacul este unic, de-a valma pentu toti; cui ii pasa ca milioane de oameni nu pot accesa informatii din cauza necunoasterii limbii??? Stiu ca toti care pleaca din tara, de nevoie invata limba tarii de adoptie in cateva luni. Aici e de gandit si de cautat adevaruri intregi, nu jumatati.

  Raspunde
 18. Arpad

  Aveti drepate, nu toate lumea vorbeste limba romana in regiune, dar asta e norocul nostru. Astfel asimilarea secuilor este mai lenta.
  Din casatorii mixte numai romanii castig… Daca nu suntem putini nationalisti, peste 100 de ani nu mai existam in Ardeal. Pentru romanii primitivi asta ar fi un lucru bun..
  Slava domnului, romanii nationalisti ne ajut putin sa fim nationalisti 🙂

  Despre limba.. Daca de exemplu in Targu Mures cineva nu ma serveste in limba maghiara, nu las nici 1 bani acolo… Votez cu bani mei.

  Raspunde
 19. Gal Gabriella

  Ştie toată lumea că pădure fără uscături nu există. Extremişti şi prost informați sunt în ambele tabere. Nu țin partea nimănui. Ştim că cei fără cultură( chiar fără cunoaşterea unei limbi naționale/ internaționale) pot fi uşor 《duşi de nas》. Ştim deasemenea că LUMEA NE VREA PROŞTI, şi conducătorii români , şi cei maghiari. Dar până a blestema acest popor, să-i trimiți toți reprezentanții în țările calde , e jignitor. Spun eu, profesoară de limba română , de naționalitate maghiară. De ce nu se spune , de ex . că noi, în Reghin, şi în această vacanță de vară am avut tabără de limba română pentru elevii maghiari ? Nu putem generaliza situația din cauza unui fapt interpretabil. Păcat, cu aceste situații 《grave》nu mai vedem adevăratele probleme.

  Raspunde
 20. Romanu'

  Este greu de inteles cum generatia tinara e crescuta in acest spirit shauvinist. Cred ca de acum inainte vom avea de a face cu o exacerbare a a acestui spirit. Ce e mai trist e faptul ca nu prea avem solutii in a educa aceasta generatie.

  Raspunde
 21. Tivai Miklós /alias Benedek Nagy

  Domnule Iosub, faptul că sunteți redactorul șef ”al singurului ziar bilingv” și spuneți, poate inconștient, că ”nu știu nici un cuvânt în limba maghiară”, pentru mine spune multe ! De câți ani trăiți aici ? Și nici un cuvințel nu s-a lipit de d-ta în toți acești ani ??? D-le Iosub, eu spun, că fiind o persoană publică, acest lucru este foaaarte trist ! Și chiar imposibil ! Doar că vă e, poate, jenă s-o recunoașteți. Dintr-un prost orgoliu de stăpân cuceritor și cu forța cuvântului nerostit al vecinului, al partenerului de discuții și, totuși, al majorității oamenilor locului unde binevoiți a trăi. Păcat de ziarul dvs. bilingv, din care jumătate nu înțelegeți , ca redactor șef…Acum înțeleg reticența unora, bazată pe reciprocitate…

  ADMIN: Nu stiu ce cititi dumneavoastra dar nu am spus o secunda ca locuiesc in Harghita. Eu locuiesc in Neamt dar ura cu care scrieti comentarii este si ura care va orbeste atunci cand analizati ceva. Stati mai calm si vedeti lucrurile cum sunt ele in realitate nu mai inventati ca sa comentati.

  Raspunde
 22. Ionel

  Am citit articolul si cred ca Robert are dreptate.Intamplator ieri,03.09.2017 am trecut prin zonele cu populatie predominant maghiara,Targu Secuiesc unde am vorbit cu doi maghiari referitor la drumul spre Miercurea Ciuc si
  o ospatarita de la un bar unde am servit o cafea si Miercurea Ciuc unde am servit pranzul. Toti au intrebat in ungureste ce doresc iar la salutul meu in romaneste au inceput sa purtam toata discutia in limba romana.Mentionez faptul ca cei doi maghiari din Tg. Secuiesc mi-au dat detalii foarte precise si corecte.

  Raspunde
 23. Ion Lacatus

  Mi-am facut proiectul de stat (geologie) in zona Harghita Madaras. Am fost primit cu prietenie si cu veselie si (timp de 7 saptamani) n-am avut nici o problema „nationalista”. Am intalnit intr-adevar oameni care nu vorbeau romaneste sau vorbeau prost dar nici macar un singur rauvoitor. Pur si simplu nu stiau. Cu cine sa vorbeasca?! Eram singurul roman pe raza de kilometri. Mi-e mai greu sa inteleg de ce nu vorbesc romanii corect limba lor. Mai ales aia care-au ajuns ministri si vorbesc mai prost romaneste decat un cioban secui uitat prin munti de la Arpad incoace (sa nu ma-nteleaga gresit ciobanii secui..e de fapt un compliment la adresa lor).

  Raspunde
 24. Tódor Katalin

  Aş vrea să mă adresezi numai românilor, care mă consideră om în toate drepturi, şi nu ,,bozgor”!
  După părerea mea, problema este că copiii maghiari se chinuiesc cu invățarea lb-ii române în special în județele unde sunt în majoritate, şi nu sunt nevoiți să practice limba permanent, în diferite situații…dar dacă ar avea totuşi ocazia să exerseze limba, tot nu ar şti nimic, doarece nu comunicare, ci texte şi analize literare de min. 5 pagini sunt obligați să învețe, analize gramaticale etc…sinonime pt.archaisme..cam aşa. Sunt nenorociți cu o limbă, (pe care de fapt ar trebui să o iubească şi să o folosească cu drag, pt.că e foarte frumoasă),din cauza unei programe de învățământ, care impune aceleaşi cerințe pt. minorități căt pt.copiii de naționalitate română, deşi limba lor maternă este maghiara. Cum vreți ca aceşti copii să comunice cu românii..ei nu din răutate nu comunică, ci au nişte complexe, ce nu v-ați dori niciodată pt.nimeni, ba pt.copiii voştri. Ar trebui să vă fie milă şi să încercați din răsputeri să fiți înțelegători..pt că de această situație nu politicienii maghiari sunt de vină, ci cei care nu vor ca noi să fim capabili de orice, care nu ne vor în funcții, care vreau ca copiii noştri să nu aibă bacalaureat, să nu aibă viitor să rămână nimeni. Sunt mulți, care au plecat, pt. că nu vreau ca copilăria copiilor lor să fie un iad( precum fiului meu..şi tot nu a reuşit la bacalaureat, deşi nu e prost!!!), şi sunt mulți, care pleacă cu inimi frânte…asta ați dori şi atunci, dacă ați fi în locul nostru?
  Cu stimă, o educatoare din județul Harghita.

  Raspunde
 25. Benci

  Bunã. Eu nu cunosc limba germanã, nici cea englezã dar dacã vroiam sã cumpãr o pâine la Berlin sau Londra, cu sigurantã reusseam. Concluzia s-o trageti voi.Pe de altã parte multi români ( si maghiari) terminã 12 clase fãrã sã cunoascã o limbā strãinã desi o studiazã încã din clasa a doua.( pentru maghiar care trãiesc în comunitãti solide de maghiari limba românã este limbã strãinã). Deci o minoritate de maghiari insuseste cåt de cât limba românã, ceilalti ba. Nu sunt de acord cu aceea parte a articolului care vorbeste despre politicile permisive de pânã acum. Cele nepermisive au fost practicate în vremuri mult apuse, fãrã rezultat.

  Raspunde
 26. Un ardelean

  Ce ar fi, daca toti care locuiesc în Ardeal învata toate limbile vorbite în acest teritoriu, româna, maghiara si chiar si germana! N-ar strica nimanui si s-ar desamorsa o mare problema. Invatarea limbilor nationalitatilor conlocuitoare ar trebui sa fie obligatorie acolo unde acestea sunt în majoritate. Acesta este cazul nu numai în Ardela, ci si în Banat, Dobrogea sau Moldova.

  Raspunde
 27. dan

  La noi in oras maghiarii sunt putini. La noi in bloc nu erau mai mult de 10 familii. Se vorbea doar in romana. Copii maghiari isi salutau parintii in maghiara. Treptat am inceput si noi sa-i salutam pe parintii prietenilor in maghiara. Nu ne durea gura sa spunem ”ciocolom”. Stiu ca nu se scrie asa, dar pentru noi era asa. Mai aveam si tanti Morghitneni si nenea Mihaibaci. 🙂 Chiar nu ne durea gura…

  Raspunde
 28. Florentina Hurdugaci

  Eu sunt romanca, dar am invatat sa vorbesc limba maghiara de cand eram copil. Mama mea nu a reusit sa invete limba si a hotarat ca e bine ca eu s-o fac, prin urmare, grupa mica la gradinita am facut-o la sectia maghiara. Ulterior, am invatat franceza, engleza, italiana. Cat mai multe limbi cunosti, cu atat mai bine. Copii mei sunt pe jumatate maghiari. Sovinism exista de ambele parti, dar nu se poate spune ca toti maghiarii sunt asa. Persoanele pe care eu le-am cunoscut sunt oneste, prietenoase, cu un suflet mare.Am cunoscut si cativa romani care s-au purtat oribil cu mine. A fi om nu depinde de natie, ci de ce fel de persoana esti.

  Raspunde
 29. Gheorghe

  In Romanaia trebuie obligatoriu sa inveti limba romana , iar limba maghiara la Budapesta . In orice serviciu pe teritoriul Romaniei se va vorbi limba romana , in Rusia – limba rusa , inTurcia – limba turca , iar in Ungaria – limba maghiara , cui nu-i convine sa plece in Ungaria .

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *