ADUCEM MAREA MAI APROAPE DE HARGHITENI
Articol disponibil în: Română
Statul Major al Forţelor Navale organizează expoziţia de machete de nave şi picturi cu tematică marină, intitulată „Marea în culori”, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană Harghita „Kájoni János”, în perioada 17-19 februarie, în Municipiul Miercurea Ciuc.
Machete de nave militare, instrumente de navigaţie, uniforme de marină şi aproximativ 40 de tablouri care redau peisagistica marină, realizate de pictorii Alexandru Ghinea şi Nicolae Găgeanu, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici, Filiala Constanţa, îşi vor aştepta vizitatorii la sediul Bibliotecii Judeţene Harghita „Kájoni János”. Vernisajul va avea loc miercuri, 17 februarie, la ora 17.00, iar expoziţia va fi deschisă publicului până vineri, 19 februarie, în intervalul orar 08.00-18.00.
Expoziţia „Marea în culori” reprezintă debutul unui program de activităţi, desfăşurate de către marinarii militari în Judeţul Harghita, în colaborare cu Prefectura Judeţului Harghita, Primăria Municipiului Miercurea Ciuc şi alte instituţii publice şi private. Programul este dedicat cinstirii memoriei eroilor care şi-au jertfit viaţa în Primul Război Mondial, contribuind, totodată, la promovarea culturii şi tradiţiilor marinăreşti, precum şi la cunoaşterea de către publicul harghitean a rolului şi misiunilor executate de militarii din Forţele Navale Române.
Marţi, 23 februarie, două evenimente culturale vor avea loc la Casa de Cultură din Miercurea Ciuc, Piaţa Libertăţii nr. 16.
La ora 17.00, marinarii militari îi invită pe elevii din municipiul harghitean la spectacolul Aventurile lui Chilli Ramirez, prezentat de actorii Teatrului pentru copii Arlechino din Braşov. Autorul piesei şi al muzicii este Ioan Gyuri Pascu, regia spectacolului este semnată de către Attila Vizauer, iar scenografia de Mihai Pastramagiu. Spectacolul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani. Intrarea este liberă, începând cu ora 16.40.
La ora 19.30, pe scena Casei de Cultură, Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un spectacol muzical de excepţie pentru publicul din Miercurea Ciuc. Sub bagheta dirijorului col. Dr. Cornel Ignat, instrumentiştii vor prezenta piese muzicale din repertoriul marinăresc şi din repertoriul de muzică de promenadă. Intrarea este liberă, începând cu ora 19.10.
Realizarea celor două evenimente culturale inedite este susţinută de către S.C. Perla Harghitei S.A, S.C. Bancpost S.A. şi Liga Ofiţerilor din Marina Militară, iar acţiunea face parte dintr-o serie de activităţi organizate în perioada 23-25 februarie, de Forţele Navale Române şi Brigada 61 Vânători de Munte, în Judeţul Harghita, dedicate cinstirii memoriei eroilor căzuţi la datorie în Primul Război Mondial.
***
Muzeul Marinei Române din Constanţa va prezenta publicului machete ale unor nave militare (Fregata „Regele Ferdinand”, Fregata „Mărăşeşti”, Nava-Şcoală „Mircea”, un monitor fluvial), macheta Submarinului „Delfinul” şi a unui pânzar moldovenesc, uniforme militare, hărţi şi instrumente de navigaţie. Muzeul Marinei Române este o instituţie culturală unică în România, care prezintă radiografia istoriei maritime şi navale a ţării noastre, din cele mai vechi timpuri, până în prezent. Este pentru prima dată când obiecte din patrimoniul muzeului ajung în Judeţul Harghita.
Pictorul Alexandru Ghinea este unul dintre pictorii marinari militari români în viaţă. Timp de 30 de ani şi-a desfăşurat activitatea pe diferite nave militare, participând la numeroase misiuni pe mare. Fiind impresionat de spectacolul mării şi de vibraţia navelor militare în frământarea valurilor, Alexandru Ghinea a ales să exprime, prin intermediul penelului, emoţia şi, totodată, zbuciumul navelor în faţa naturii, prin reprezentaţii minuţioase ale vopselurilor pe pânză. În anul 1980, a început să picteze nave militare şi civile, peisaje marine, bătălii navale, dar nici viaţa nu lipseşte din picturile sale, aceasta fiind prezentă prin albatroşii în zbor, care-i însoţesc, de obicei, pe marinari.
Pictorul Nicolae Găgeanu s-a născut la Mangalia, iar prima expoziţie personală a avut-o în anul 1989, în staţiunea Neptun-Olimp. A început colaborarea cu Cercul Militar Mangalia în anul 2008, când i-a fost organizată expoziţia personală „După 20 de ani”. Fiind născut la mal de mare, încă din copilărie a fost fascinat de zumzetul bărcilor de pescari, care plecau dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui şi se întorceau la mal, uneori târziu în noapte, călăuzite de lumina farului din Mangalia. A ales să îşi exprime emoţiile şi gândurile prin intermediul penelului, a apei şi a acuarelelor, jucându-se, parcă, cu vaporii de ceaţă în operele sale. Tehnica picturii în acuarelă, utilizată de Niculae Găgeanu, redă în mod inedit şi plăcut surprinzător pentru ochiul nostru realitatea înconjurătoare. Amalgamul stropilor de culoare şi liniile fine ale contururilor formelor transpun imaginaţia pictorului în adevărate opere de artă. Lumina din peisajele sale capătă forme abstracte, concrete sau difuze, în funcţie de starea artistului, acesta exploatând din plin posibilităţile acuarelelor.
Biroul informare şi relaţii publice