Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) ia apărarea locuitorilor din Ditrău. Alianța cere demisia președintelui CNCD

Foto: Csaba Asztalos, preşedintele CNCD/Ziarul BURSA

Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT), formată în urma alierii din ianuarie dintre Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi Partidul Civic Maghiar (PCM), a emis un comunicat prin care ia apărarea locuitorilor din Ditrău, acuzaţi de xenofobie, transmite MTI.

Documentul a fost semnat de preşedintele PPMT, István Csomortányi şi preşedintele PCM, János Mezei, şi transmis miercuri către agenţia ungară de presă MTI. Potrivit AMT, evenimentele din Ditrău confirmă faptul că o mare parte din elita politică românească şi mass-media din România utilizează, în mod constant, un dublu standard faţă de comunitatea maghiară din Transilvania.

În opinia AMT este ruşinos faptul că atât purtătorul de cuvânt al UDMR, Csilla Hegedüs, cât şi europarlamentarii Gyula Winkler şi Loránt Vincze “au atacat oamenii din Ditrău” prin declaraţiile făcute. Totodată alianţa consideră că, în urma punctului de vedere expus asupra evenimentelor de la Ditrău, Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) trebuie să demisioneze din funcţie.

AMT şi-a exprimat convingerea că situaţia de la Ditrău a fost o consecinţă a tensiunilor interne formate între populaţie şi proprietarul fabricii de pâine, respectiv un rezultat al experienţelor negative pe care comunitatea locală le-a avut cu statul român. Nu este vorba, în niciun caz, de xenofobie şi intoleranţă, susţine AMT.

“Respingem toate acuzaţiile din campania media naţională al cărei scop este acela de a discredita maghiarii din Transilvania”,
se arată în comunicat. AMT a reamintit că Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei şi-a exprimat opinia conform căreia nu este de dorit ca oraşul să fie plin de muncitori care vorbesc limba maghiară, respectiv că fostul preşedinte Traian Băsescu a numit maghiarii din Transilvania, “o comunitate complexată”, ai cărei membri nu suportă să aibă persoane de altă etnie în apropiere.

Potrivit AMT, este de neînţeles şi dăunător faptul că Csaba Asztalos, preşedintele CNCD a demarat, din oficiu, o anchetă cu
privire la cazul de la Ditrău, însă nu a făcut acelaşi lucru în urma declaraţiilor lui Lia Olguţa Vasilescu sau Traian Băsescu, îndreptate împotriva maghiarilor.

AMT i-a imputat lui Csaba Asztalos şi faptul că în declaraţiile date presei din România, acesta a spus, de mai multe ori, că la baza evenimentelor din Ditrău s-ar afla retorica anti-migraţie a Guvernului Ungariei.

AMT a numit “o nedreptate scandaloasă” faptul că, în timp ce, în cazul cimitirului militar din Valea Uzului, autorităţile române refuză tragerea la răspundere a celor care “au profanat cimitirul şi au bătut maghiarii”, la Ditrău au fost deschise anchete şi proceduri din oficiu, de către mai multe autorităţi ale statului român.

AMT a criticat şi declaraţia lui Hunor Kelemen, în care preşedintele UDMR a spus că vinovată de cele întâmplate este şi o parte a comunităţii din Ditrău. Potrivit alianţei, în ultimii o sută de ani a devenit o practică obişnuită a liderilor maghiari să facă declaraţii prin care să condamne propria comunitate, din obiectivitate şi pentru a fi pe placul altora. Politicienii români au folosit, deseori, aceste declaraţii împotriva maghiarilor, dar nu au dat vreodată declaraţii autocritice similare.

“Principalul obiectiv al Alianţei Maghiare din Transilvania este acela de a avea lideri aleşi care să reprezinte interesele
maghiarilor, fără compromisuri, fără dorinţa de a face pe placul politicienilor de la Bucureşti, fără laşitate”, se arată în comunicatul alianţei.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *