Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Alte 4 persoane au fost confirmate cu noul coronavirus în Harghita

Buletin informativ Harghita, 12 mai 2020, privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19

Foto cu caracter ilustrativ

La nivelul județului Harghita situația epidemiologică și măsurile de prevenire a răspândirii Coronavirus, COVID-19, la data de 12 mai 2020:

–        320 persoane aflate în carantină instituționalizată, în creștere cu 10 în ultimele 24 de ore,

–        657 persoane ieșite din carantină de la începutul perioadei,

–        318 persoane aflate în autoizolare la domiciliu,

–        4903 persoane ieșite din autoizolare în întregul interval,

În județul Harghita au fost confirmate un număr de 24 cazuri de persoane infectate cu COVID-19, din care: 17 persoane s-au vindecat; o persoană decedată; 6 persoane se află internate la Spitalul suport COVID-19 din Odorheiu Secuiesc, sub supraveghere medicală.

Anchetele epidemiologice sunt în derulare și se efectuează teste la COVID-19 pentru contacții simptomatici a persoanelor internate în spitale.

Testările se efectuează cu respectarea algoritmului de testare pentru COVID-19, stabilit de către Institutul Național de Sănătate Publică.

În ultimele 24 de ore, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, ale Ministerului Apărării Naționale și polițiștii locali din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni și Toplița au acționat, în sistem integrat, pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, dar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională.

 

Inspectoratul de Poliție Județean Harghita

În intervalul 11- 12.05.2020 au fost aplicate 12 sancțiuni, din care 2 pentru nerespectarea interdicțiilor de  circulație, 3 la Legea nr. 61/1991 în context COVID-19 și 7 alte contravenții, în valoare totală de  4.130 de lei.

De asemenea, în cursul zilei, personalul IPJ Harghita a asigurat însoțirea a 7 coloane (37 de auto/88 de persoane).

Au fost executate 3 acțiuni punctuale, la care au participat 37 de polițiști, în cadrul cărora au fost legitimate 368 de persoane și au fost verificate 204 vehicule. Au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale în valoare de 4.130 de lei.

 

Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita, a desfășurat următoarele activități: misiuni de patrulare pentru menţinerea măsurilor de ordine publică pe raza a patru municipii, misiuni executate în cooperare cu polițiști sau militari, în zona centrelor de carantină şi de izolare de pe raza a 9 localităţi; paza și măsurile de ordine publică în zona locațiilor de carantină/izolare aflate în responsabilitatea inspectoratului;

În perioada 11 – 12.05.2020, a fost aplicat 1 avertisment.

Acesta a fost aplicat în baza prevederilor legale stabilite prin intermediul Ordonanței Militare nr 3/2020, pentru faptul că persoanele în cauză se deplasau fără a avea asupra lor o declarație din care să reiasă motivul deplasării.

 

 

RECOMANDĂRI PRIVIND CONDUITA DE PREVENȚIE CU OCAZIA DESFȘĂURĂRII ACTIVITĂȚII ZILNICE DE ASIGURARE A BUNURILOR CARE ACOPERĂ NECESITĂȚILE DE BAZĂ ALE FAMILIEI

 

– Dacă aveți până în 65 de ani, încercați pe cât de mult posibil să evitați intervalele orare 7,00 – 11,00 şi 19,00 – 22,00 pentru cumpărături. Este extrem de important ca persoanele din grupele de vârstă vulnerabile să folosească aceste intervale ca să-și achiziționeze alimentele și bunurile necesare.

– Faceți o listă înainte de a pleca la cumpărături pentru a limita cât mai mult timpul petrecut în magazine sau piețe.

– Mergeți singur la cumpărături dacă este posibil și optați pentru un interval orar cu risc scăzut de aglomerație!

– Încercați să-i ajutați pe cei vârstnici sau vulnerabili din familie sau chiar pe vecinii dvs. din aceste categorii de risc. Mergeți dumneavoastră la cumpărături pentru ei dacă acest lucru este posibil.

– Folosiți masca de protecție și, dacă este posibil, mănuși chirurgicale în timpul pe care îl petreceți la cumpărături.

– Evitați aglomerațiile de la raft sau cozile din piețe și reveniți atunci când este mai liber! Producătorii și distribuitorii de alimente au dat repetate asigurări că nu există probleme cu stocurile din magazine și piețe.

– Încercați tot timpul să păstrați distanța fizică față de alte persoane din magazin sau din piață. Evitați orice contact direct.

– Respectați indicațiile personalului din magazine sau din piețe cu privire la distanțarea fizică sau la limitarea numărului de persoane din incintă!

– Este preferabil să optați pentru plata cu cardul pentru a nu intra în contact direct cu bancnote și monede.

– Apelați la cumpărăturile online în măsura în care aveți această opțiune!

– Este de preferat să dezinfectați ambalajele produselor cumpărate înainte de a le despacheta și să spălați fructele și legumele înainte de a le depozita.

– Purtați cu dumneavoastră șervețele nazale și dezinfectant pentru mâini și folosiți-le de fiecare dată când aveți nevoie.

– Dacă aveți simptome de răceală ușoară sau nu vă simțiți bine, evitați să mergeți la cumpărături sau în zone publice!

– Întotdeauna spălați-vă mâinile imediat ce intrați în casă!

 

Precizăm că informațiile referitoare la numărul persoanelor depistate pozitiv, în urma unor teste COVID-19, numărul de teste efectuate și starea de sănătate a pacienților depistați pozitiv se face doar de Grupul de Comunicare Strategică, care este singurul abilitat să confirme sau să infirme informații apărute în spațiul public referitoare la aceste aspecte.

 

VĂ RUGĂM SĂ VĂ INFORMAȚI NUMAI DIN SURSE SIGURE ȘI SĂ RESPECTAŢI TOATE RECOMANDĂRILE AUTORITĂŢILOR!

 

 

Biroul de presă

Instituția Prefectului Județul Harghita
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *