Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ambulatoriul din cadrul Spitalului Municipal din Toplița va fi modernizat și va beneficia de noi dotări medicale

Reabilitarea și modernizarea ambulatoriului din cadrul Spitalului Municipal Toplița, în vederea furnizării de servicii medicale aliniate la standardele europene, a reprezentat mereu un obiectiv important pentru administrația publică locală. 

Proiectul cu titlul „Reabilitarea, modernizarea și dotarea ambulatoriului Spitalului Municipal Toplița, județul Harghita” a fost semnat atât la nivelul MDLPA, cât și de beneficiar și respectiv de ADR Centru, în calitate de Organism Intermediar care coordonează implementarea fondurilor.

Bugetul total, în valoare de peste 2,3 milioane euro este gestionat în cadrul Axei Prioritare 8 a Programului Operațional Regional, REGIO 2014-2020, suma nerambursabilă atrasă fiind de peste 2,1 milioane euro.

Prin acest proiect se va asigura un spațiu optim din punct de vedere al circuitelor funcționale pentru desfășurarea activității de ambulatoriu, prin îmbunătățirea infrastructurii ambulatoriului din cadrul Spitalului Municipal Toplița și prin creșterea numărului de specialități medicale în cadrul cărora pacienții vor putea primi consultații si investigații, corelată cu reducerea timpilor de așteptare pentru investigații specifice.

În cererea de finanțare depusă de edili au fost prezentate exact metodele prin care se va asigura dezvoltarea serviciilor oferite de ambulatoriul Spitalului din Toplița. Vor fi realizate atât lucrări de construcții-montaj, inclusiv finisaje, dar vor fi și modificate și adaptate toate instalațiile existente în clădirea de pe str. Victor Babeș, nr.3. Valoarea totală a proiectului este de 10.814.272,11 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de AMPOR este de 10.136.753,84 lei, reprezentând 98% din cheltuielile eligibile ale proiectului. Lucrările vor fi gata peste doi ani și cinci luni, până în 31 octombrie 2023. Fondurile nerambursabile sunt alocate din bugetul Regiunii Centru prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale, Operațiunea: A – Ambulatorii.

”Ambulatoriul Spitalului Municipal Toplița este integrat în complexul sanitar local, funcționând pe strada Victor Babeș, unde policlinica ocupă ceva mai puțin de 10% din spațiul total în suprafață de peste 12.000 unde este spitalul. Edilii au sesizat importanța refuncționalizării și modernizării acestui spațiu, iar prin lucrările propuse suprafața desfășurată va crește ușor. Dar, la fel de importante ca și lucrările de modernizare sunt achizițiile de dotări pentru această unitate medicală. Vorbim de peste 30 de noi echipamente, destinate aproape tuturor cabinetelor din ambulatoriu, astfel încât cetățenii să beneficieze nu numai de diagnostice mai precise și tratamente mai bune, dar nici să nu aștepte nejustificat de mult pentru investigații specifice.

Este important faptul că acest proiect completează investițiile publice realizate din fonduri REGIO în Toplița. Acum trei luni am contractat proiectul pentru construirea sălilor de sport la Școlile Gimnaziale ”Sfântu Ilie” și ”Andrei Șaguna”, precum și reabilitarea Școlii Gimnaziale ”Sfântu Ilie”, alături de  amenajarea unui spațiu de joacă într-o zonă frecventată a municipiului. În plus, în Toplița susținem investițiile pentru reabilitarea sistemului de iluminat stradal și pentru modernizarea Colegiului ”Eminescu”. Așadar, în total, acest municipiu atrage peste 6,3 milioane euro prin Programul Operațional Regional, pentru creșterea calității vieții cetățenilor

La nivelul Regiunii Centru, unitățile medicale beneficiază, prin contractele semnate, de investiții totale cumulate în valoare de peste 50 milioane euro, pentru extinderi și modernizări de clădiri, dar și pentru eficientizare energetică și achiziția de dotări moderne. Aceste fonduri, transformate în lucrări și achiziții, iar apoi în spitale și policlinici modernizate, vor asigura oamenii că administrația locală face eforturi pentru creșterea calității serviciilor medicale și pentru oferirea de tratamente mai bune, în spații corespunzătoare de confort și igienă”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Propunerea de reabilitare, modernizare și dotare a clădirii unde funcționează ambulatoriul integrat la Spitalul Municipal Toplița are în vedere păstrarea construcției existente, dar cuprinde lucrări importante de consolidare și recompartimentare interioară.
Proiectul tehnic include lucrări de construcții si instalații, în principal pentru repararea planșeelor, și refacerea integrală a finisajelor interioare la pereți și tavane. Toate instalațiile vor fi schimbate, în special cea electrică, ce va fi modernizată și adaptată nevoilor moderne din unitățile medicale.
În noua construcție vor fi realizate compartimentări interioare din pereții existenți, precum și unele noi, așa cum, tot noi, vor fi și pardoselile, adaptate pentru trafic intens, antiderapante și antiseptice. La această clădire cu parter și etaj, în suprafață desfășurată de aproape 1900mp, vor fi înlocuite toate tâmplăriile interioare, urmând a fi adaptate pentru spații medicale, vor fi refăcute integral scările de acces, iar la unul dintre accesele nou deschise va fi instalată o platformă hidraulică pentru persoanele cu dizabilități.
Mai mult de 30 de echipamente și aparate sunt dotările achiziționate prin proiect, fiind destinate pentru aproape toate cabinetele existente în cadrul ambulatoriului integrat.

sursa: regio-adrcentru.ro
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *