Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

AMT: ziua Trianonului este o zi de doliu pentru noi

Foto: hirek határok nélkül

 

Co-preşedinţii Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT) au precizat într-un comunicat comun că ziua de 4 iunie, în care a fost semnat dictatul de pace de la Trianon, o consideră zi de doliu şi că orice ar prevede legea română privind sărbătorirea acestei aniversări, ei nu vor participa la manifestări aniversare, informează MTI.

István Csomortányi şi János Mezei au trimis vineri o declaraţie agenţiei ungare de presă MTI în care reacţionează la faptul că preşedintele României, Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care declară 4 iunie zi de sărbătoare în România. Potrivit legii, în această zi se vor organiza manifestări dedicate conştientizării semnificaţiei Tratatului de la Trianon, pe care autorităţile administraţiei publice centrale şi locale le pot sprijini material şi logistic. Serviciile publice de radio şi televiziune din România trebuie să includă şi ele în programele lor evenimentele cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării importanţei Tratatului de la Trianon. Guvernul şi autorităţile administraţiei publice vor lua măsuri pentru ca drapelul României să fie arborat în data de 4 iunie în spaţiile publice.

Liderii AMT au declarat: consideră inacceptabil faptul că, la peste 100 de ani după semnarea dictatului de pace care este “cea mai mare tragedie naţională” a maghiarilor, factorii decizionali din România, “încă nu pot trece peste reflexele depăşite ale statului naţional şi îngreunează cu provocări deschise, ca cea de faţă, procesul de împăcare româno-maghiar, care este oricum un proces dificil”.

Ei consideră revoltător faptul că preşedintele României, cel care a promulgat legea, “se poate complace azi, în Europa, ca salvatorul minorităţilor”. În opinia lor, promulgarea acestei legi îl trimite pe Klaus Iohannis “pe banca ruşinii a personajelor vieţii publice de azi, care sunt ostile faţă de minorităţi şi instigă la ură”.

Co-preşedinţii reproşează de asemenea că, în timp ce România se confruntă cu greutăţi fără precedent din cauza epidemiei de coronavirus, legislativul de la Bucureşti nu se concentrează asupra rezolvării crizei economice, sociale şi sanitare tot mai adânci, ci scoate din nou “cartea maghiară” pentru a încerca să-şi disimuleze incompetenţa creând tensiuni interetnice.

 

“În calitatea noastră de conducători ai Alianţei Maghiare din Transilvania, refuzăm cu hotărâre această practică şi repetăm poziţia noastră anterioară: data de 4 iunie este pentru noi o zi de doliu, în consecinţă nu vedem în continuare niciun motiv pentru a sărbători şi nici nu vom participa la asemenea manifestări” – precizează declaraţia dată de co-preşedinţii AMT, István Csomortányi şi János Mezei.

dolinex


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *