Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ANSVSA: Măsuri luate împotriva variolei ovinelor și caprinelor

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că a dispus aplicarea imediată de măsuri menite să protejeze efectivele de rumegătoare mici din ţara noastră de contaminare cu variola ovinelor şi caprinelor, după confirmarea acestei boli în patru ferme de ovine din Spania, în regiunile Andaluzia şi Castilia-La Mancha, şi după notificarea de alte noi suspiciuni.

foto cu caracter ilustrativ

În contextul în care ţara noastră este liberă de boală (fără aplicarea unui program de vaccinare), se aplică prevederile Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului şi actelor delegate, inclusiv cele care au drept scop identificarea, notificarea şi raportarea precoce a oricărui simptom ce poate fi atribuit unui caz de boală. Astfel, măsurile dispuse de ANSVSA privesc: informarea medicilor veterinari cu atribuţii specifice, a operatorilor economici şi a tuturor persoanelor implicate în activitatea de comerţ cu rumegătoare, privind situaţia epidemiologică din Spania; instruirea medicilor veterinari cu privire la recunoaşterea semnelor clinice de boală, în conformitate cu specificaţiile Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH); instrucţiuni în teritoriu pentru monitorizarea stării de sănătate a animalelor introduse în România din Spania.”, se precizează într-un comunicat de presă al instituţiei.

Variola ovină și caprină este o boală infecțioasă virală, notificabilă obligatoriu la Comisia Europeană și la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor, care afectează ovinele și caprinele și care poate avea un impact sever asupra populațiilor de animale în cauză și asupra profitabilității creșterii animalelor, cauzând perturbări ale circulației acestor animale și ale produselor provenite de la acestea, în interiorul Uniunii, precum și ale exporturilor către țări terțe.

În cazul apariției unui focar de variola ovină și caprină, există un risc grav de răspândire a bolii respective la alte unități de ovine sau caprine.

Comisia Europeană a adoptat în 21.09.2022 Decizia de punere în aplicare nr. 2022/1639 a Comisiei, privind anumite măsuri de urgență provizorii, referitoare la variola ovină și caprină în Spania.

În conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2020/687 a fost stabilită o zonă de restricții, care cuprinde zone de protecție și de supraveghere, în care se aplică măsurile generale de control al bolilor prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2020/687, pentru a preveni răspândirea bolii.

România nu realizează activități de comerț intracomunitar sau de import cu animale din speciile receptive la variolă ovină și caprină și nici cu produse sau cu subproduse provenite de la acestea, din țări care nu au statut de țară liberă de boală fără vaccinare.

*Variola ovinelor și variola caprinelor evoluează endemic în Africa la nord de Ecuator, Orientul Mijlociu, Turcia și unele părți ale Asiei și sunt considerate boli exotice pentru Uniunea Europeană, cu toate că au fost înregistrate focare în Bulgaria (2013) și în Grecia (2016).

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.