Anul memorial Kájoni János va fi deschis oficial de Zilele Europene de Muzică Veche

0

Articol disponibil în: Română

Maghiarii sunt invitați joi, 21 martie 2019 de la ora 18:00, la Biserica Franciscană din Șumuleu Ciuc, la ceremonia de deschidere a anului comemorativ Kájoni János.

Print

La inițiativa Centrului Cultural Județean Harghita, în colaborare cu instituții, asociații și grupări culturale, respectiv administrații locale din județul Harghita începe un an comemorativ a cărui scop este îndreptarea atenției asupra lucrării lui Kájoni János, cu ocazia împlinirii a 390 ani de la nașterea compozitorului su culegătorului de muzică.

Pe parcursul anului se vor desfășura evenimente comunitare și culturale, cum ar fi expoziții, conferințe profesionale, concerte, concursuri pentru studenți, prelegeri, proiecții de film, ziua plantelor medicinale, sesiuni interactive pentru copii. Toți organizatorii din comunități sunt încurajați să se alăture la seria de evenimente cu un eveniment sau o inițiativă care se potrivește scopului anului comemorativ.

Deschiderea ceremonială a anului memorial va avea loc joi, 21 martie 2019, la ora 18:00, la biserica din Șumuleu Ciuc. Evenimentul începe cu o liturghie oficiată de psf. Urbán Erik, urmată de un program muzical cu participarea muzicienilor locali și a profesorilor de muzică. La liturghie vor mai colabora: Bíró János cantor, și formația Schola Madéfalvi sub conducerea lui Ványolós András și Ványolós Orsolya. La concert vor colabora Szabó András, Hunyadi Koppány, Lázár Zsombor, Ványolós András, Ványolós Orsolya, formația Codex și Györfi Erzsébet.

Organizatorii se vor alătura șirului de evenimente organizate cu ocazia Zilelor Europene de Muzică Veche cu acest eveniment.

Rețeaua Europeană de Muzică Veche REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne) a declarat ziua de 21 martie, ziua de naștere a lui Johann Sebastian Bach și începutul primăverii astronomice, Ziua Europeană a Muzicii Vechi.

Inițiatorii concertelor, conferințelor și evenimentelor muzicale la nivel european atrag atenția asupra moștenirii culturale și asupra diversității muzicii vechi europene. Organizatori: Consiliul Județean Harghita, Centrul Cultural Județean Harghita, Biserica Franciscană.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy