Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Aproximativ 5 000 de cereri pentru subvenţii la APIA Harghita în prima lună

Directorul APIA Harghita, Haschi Andras, a declarat, pentru Agerpres, că, ţinând cont de experienţa anilor trecuţi, se aşteaptă ca la mijlocul perioadei de depunere să se preia şi câte o mie de cereri pe zi.

După o lună de zile de la începerea perioadei de depunere, pot să spun că suntem într-o fază destul de avansată, având în vedere mai ales că în zona noastră a fost şi Paştele catolic. Am preluat un număr de 5000 de cereri, din cele 26.000 pe care contăm în fiecare an şi care totalizează o suprafaţă de 180.000 hectare. Teoretic, nu pot să spun că stăm foarte, foarte bine, dar faţă de anii precedenţi avem deja experienţa că în prima lună treburile pornesc mai greu, iar în a doua lună, adică pe la mijlocul perioadei de preluare, vom lucra foarte, foarte intens şi vom prelua chiar şi aproape o mie de cereri zilnic„, a declarat Haschi Andras.

Acesta a punctat că preluarea cererilor a început mai repede decât anul trecut, iar legislaţia în domeniu este una funcţională, ceea ce este un mare avantaj.

Haschi Andras a făcut un apel la fermieri pentru a se prezenta la sediul APIA atunci când sunt programaţi, pentru evitarea supraaglomerării.

E foarte importantă organizarea, fermierii sunt invitaţi şi este foarte important să vină atunci când sunt programaţi, pentru că dacă se răstoarnă programarea s-ar putea ca a doua sau a treia zi să trebuiască să preluăm de trei ori mai multe cereri şi apelul către fermieri este să se prezinte atunci când sunt programaţi”, a spus şeful APIA.

Preluarea cererilor se face în perioada 1 martie – 15 mai, după care mai urmează 25 de zile în care se mai pot depune dosare, dar fermierii sunt sancţionaţi cu un procent pentru fiecare zi de întârziere.

Cel care depune în 15 mai cererea ia sută la sută din bani, iar cel care va depune doar pe 9 iunie va primi cu 25 la sută mai puţini bani decât în condiţii normale”, a explicat şeful APIA.

Potrivit sursei citate, „toţi angajaţii APIA lucrează foarte intens” întrucât se pregătesc şi plăţile pentru cererile depuse în 2015, instituţia având program inclusiv sâmbăta şi duminica.

„Avem program şi sâmbătă şi duminică, mai puţin cu fermierii. În week-end ne ocupăm mai mult cu plăţile pentru 2015. Dar, mai mult ca sigur, în ultimele săptămâni, vom prelua cereri şi sâmbătă şi duminică”, a conchis Haschi Andras.

Sursa: voceatransilvaniei.ro
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.