Aproximativ 50 de pacienţi au fost trataţi, într-o singură lună, la noul Centru de Cardiologie Intervenţională de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, realizat cu finanţarea asigurată de Guvernul Ungariei şi inaugurat la sfârşitul anului trecut.
Lista serviciilor medicale a fost astfel extinsă, centrul oferind îngrijire pentru pacienții cu boli coronariene (angină pectorală, infarct miocardic) și diverse tulburări de ritm și de conducere.
Examinarea și tratamentul intervențional al pacienților coronarieni sunt asigurate în prezent de doi medici.
În luna ianuarie, Centrul de Cardiologie Intervențională a fost inclus în programul național prin care sunt asigurate consumabilele pentru implantarea stimulatoarelor cardiace.
Potrivit medicului șef, centrul a început să funcționeze în urmă cu aproximativ o lună, și până în prezent au fost tratați aproximativ cincizeci de pacienți: 53 de intervenții, din care 30 coronarografii diagnostice, 15 angioplastii, 2 inserții de sonde temporare de cardiostimulare, 6 implantări de stimulatoare cardiace bicamerale permanente.
După coronarografie se decide dacă se justifică sau nu angioplastia pentru a dilata așa-numita stenoză vasculară. Toate consumabilele pe care le folosesc sunt sterile, noi și de unică folosință. Echipamentul a fost achiziționat cu sprijinul statului maghiar și a fost inclus și în programul național, așadar se așteaptă să primească consumabile suplimentare cu ajutorul Casei de Asigurări de Sănătate.