Asociaţia „Calea Neamului” organizează de Înălțare, în Cimitirul din Valea Uzului, o ceremonie de omagiere a eroilor

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Asociaţia „Calea Neamului” organizează  joi, 10 iunie, de Înălțare, în Cimitirul din Valea Uzului,  o ceremonie de omagiere a eroilor căzuți în luptele pentru apărarea ţării.

sursa foto: Calea Neamului
„Joi, 10 iunie, ora 17:00, răspundem Prezent în fața Eroilor Neamului, în ziua sfântă a Înălțării Domnului, Ziua Eroilor, în locul unde militarii armatei române și-au dat viața în bătăliile desfășurate pe Valea Uzului în Primul Război Mondial. Manifestările omagiale prin care ne reafirmăm hotărârea de a apăra cele 52 de Cruci și Monumentul sunt organizate de Asociația Calea Neamului și de Primăria Orașului Dărmănești. Facem chemare către toți românii de pe Linia de Fier a Moldovei, Dărmănești, Dofteana, Comănești, Târgu-Ocna, Onești, facem chemare către toți românii din țară, să fie prezenți cu steaguri tricolore și icoane în mâini, să facă Scut de neînvins în jurul jertfei Eroilor noștri, în jurul sfintelor Cruci. Acestea mai sunt în picioare acum datorită voinței noastre comune, datorită prezenței noastre din fiecare an. Nimeni nu va trece de noi dacă suntem hotărâți și uniți. Am dovedit asta și o vom dovedi în continuare!
Nu negociem Libertatea de a fi român, nu negociem memoria luptătorilor si martirilor noștri. Știu că vă este greu să mergeți și la Sfântu-Gheorghe, și la București, la proteste, știu că este greu să vă împărțiți în atâtea lupte, atât de necesare, dar vă rog să rețineți un lucru, să fii român este într-adevăr greu, dar întotdeauna atât de frumos!
Vă îmbrățisez pe toți, chemându-vă, la fel ca de Trianon, la fel ca în ceilalți ani în Valea Uzului, la încă o clipă de Glorie a istoriei noastre, căci împreună suntem biruitori si putem respira Victoria, biruind deznădejdea. Așa să ne ajute Dumnezeu!”,  transmite Mihai Tîrnoveanu, președintele „Asociației Calea Neamului”

Acesta a fost prezent săptămâna trecută, vineri, la Sfântu Gheorghe, unde a sărbătorit, alături de alți membri  ai unor organizaţii civile din judeţul Covasna şi din ţară, aniversarea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon care a consfinţit destrămarea Imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

De asemenea, cu puţin timp înainte, sute de membri ai comunităţii maghiare au comemorat „dictatul” de la Trianon, participanţii  având un banner pe care scria „Lăsaţi frustrările deoparte, Trianon este dreptate”.

Sâmbătă, 5 iunie, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Sfântu Gheorghe au fost sesizaţi cu privire la faptul că grupul statuar Mihai Viteazul din municipiul Sfântu Gheorghe prezintă elemente vopsite şi mai multe inscripţii. Poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului au constatat că partea din spate a soclului statuii este vopsită şi inscripţionată. Totodată, stâlpii ce înconjoară statuia au fost vopsiţi, iar mai multe plăci de marmură din partea dreaptă a soclului lipsesc.

În urma investigațiilor poliţiştilor din cadrul Poliţiei Municipiului Sfântu Gheorghe, patru adolescenți, cu vârste cuprinse între 16 şi 17 ani, sunt cercetați pentru vandalizarea grupului statuar Mihai Viteazul.

Amintim că în urmă cu doi ani, cu ocazia sărbătorii Înălţării Domnului, în cimitirul de la Valea Uzului au avut loc incidente între un grup de membri ai unor asociaţii româneşti şi cetăţeni de etnie maghiară, care au format un lanţ viu în jurul cimitirului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy