Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Asociaţiile gestionare de Fonduri Cinegetice din Harghita acuză ONG-urile plătite cu milioane de euro, că studiile lor nu au nici o aplicabilitate practică.

Specialiştii susţin că din cauza refuzului Ministerului Mediului de a emite ordinul de derogare, au fost depăşite două perioade de vânătoare la urşi, timp în care numărul exemplarelor a crescut cu aproximativ o mie, la nivel naţional

martinReamintindu-se că populaţiile de urs au crescut cu circa 1.000 de exemplare numai în perioada pentru care nu s-a acordat derogare, Asociaţiile gestionare de Fonduri Cinegetice au redactat un document în care sunt inserate câteva întrebări la care ar trebui să răspundă ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu:

„1. Mai intră în obligaţia gestionarilor orice activitate, acţiune, faţă de managementul acestor specii, inclusiv furnizarea datelor pentru estimarea populaţiei de carnivore?

2. Mai sunt obligaţi gestionarii să intervină în mod „pompieristic” în cazurile de atac de urs asupra omului sau a bunurilor acestuia?

3. Este oportună cuantificarea şi prezentarea cererilor pentru despăgubire a valorii hranei complementare administrată pentru cervide şi mistreţi, hrană consumată aproape în totalitate de către urs?

4. Care ar fi metodele legale pentru unele acţiuni de îndepărtare a carnivorelor mari de la locurile de fătare a cervidelor şi a mistreţilor, sau din zonele unde se expune hrană suplimentară pentru acestea?”.

Totodată, apelul asociaţiilor de vânătoare, proprietarilor de terenuri şi crescătorilor de animale consideră că „se impune o analiză a studiilor făcute de către ONG urile mai jos-menţionate, care au fost finanţate în cadrul programelor LIFE şi nu numai, a modului cum au fost cheltuiţi banii publici şi europeni pentru finanţarea acestora. Finalitatea şi concluziile acestor studii au stat la baza deciziilor autorităţilor centrale şi au condus la situaţia actuală în care ne aflăm. Pentru noi, cei care gestionăm fauna cinegetică a României, aceste studii, plătite cu milioane de euro, nu au nici o aplicabilitate practică. Acestea nu au adus contribuţii de nici un fel la o mai bună gestionare a speciilor de carnivore mari. Ele nu prezintă situaţia reală în care se află carnivorele mari din România. Acestea nu au la origine o bază de date în măsură să conteste rezultatele studiilor de specialitate contractate de Minister. În cei 10 ani de când se fac aceste studii, aceste ONG-uri nu s-au prezentat la nici o procedură de achiziţie publică pentru contractarea studiilor de estimare a populaţiilor de carnivore mari. La gestionarii pe care îi reprezentăm, aceste ONG-uri (care au făcut proiecte pentru speciile urs şi lup) nu au fost prezente la lucrările de estimare din teren, cu toate că au fost informate şi/sau invitate cu fiecare ocazie).

ONG-urile la care ne referim sunt: WWF România, ACDB Vrancea, MILVUS şi Foundation Conservation Carpathia. Proiectele cu Fonduri Europene în cauză sunt LifeUrsus şi Wolflife”.

Specialiştii şi autorităţile participante la întâlnirea menţionată în primele rânduri consideră că prin emiterea unui ordin de derogare pentru 60 de exemplare, ce vizează urşii-problemă şi recoltarea preventivă, în toamnă, a altor 600 de exemplare la nivel naţional, situaţia s-ar normaliza. Chestiunea nu este totuşi, se pare, atât de simplă. Premierul Grindeanu tocmai povestea, adineauri, că un lot din autostrada Lugoj – Deva nu este gata din cauza suplimentării tunelurilor pentru urşi, într-o zonă fără urşi! Cum lotul respectiv face parte din Coridorul 4 European şi se construieşte cu bani de la Bruxelles, de la 108 milioane de lei, Comisia Europeană a suplimentat rapid fondurile la 220 milioane lei! Mai mult decât dublu! Eurocraţii şi puternicele asociaţii de protecţia animalelor din Occident, care n-au văzut urşi decât în poză, nu se lasă atât de uşor. Aşa se face că unii care şi-au exterminat urşii acum un secol vor să impună soluţiile lor utopice harghitenilor atacaţi (în ultimul timp) de urşi în propriile locuinţe.

Citeşte mai departe pe: http://informatiahr.ro/studiile-ong-urilor-platite-cu-milioane-de-euro-nu-au-nici-o-aplicabilitate-practica-ele-nu-prezinta-situatia-reala-in-care-se-afla-carnivorele-mari-din-romania/
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.