Atenție! Codul Muncii s-ar putea schimba semnificativ

0

Articol disponibil în: Română

Codul muncii va fi modificat semnificativ, potrivit unei iniţiative legislative cetăţeneşti ce a fost adoptată miercuri de Senat. Documentul, care a trecut cu succes la începutul anului de verificările Curţii Constituţionale, prevede flexibilizarea relaţiilor de muncă şi echilibrarea raportului dintre salariaţi şi angajatori. Printre principalele noutăţi incluse în proiect se numără modificarea contractului individual de muncă, durata concediului de odihnă şi sporurile pentru munca suplimentară.
Potrivit Avocat.net.ro, propunerea legislativă de modificare a Codului muncii adoptata tacit de senatori, in sedinta de miercuri, este initiata de Blocul National Sindical (BNS). Aceasta este una dintre cele mai mari confederatii sindicale reprezentative autohtone, care are în componență peste 300.000 de membri de sindicat (lucrători din sectorul public si cel privat).70c4668aeb721e1d28b9f1a366e66f08
BNS a mai încercat să aducă în Parlament această initiativă cetățenească și în 2012. Insă, după obținerea avizului Consiliului Legislativ și publicarea în Monitorul Oficial din 16 noiembrie 2012, inițiatorii au eșuat, nereușind să strângă numărul necesar de semnături în perioada de 6 luni pe care au avut-o la dispoziție. Cum aceștia nu s-au lăsat ”cu una, cu două”, au luat-o de la capăt în 2014. Astfel, proiectul primit avizul Consiliului Legislativ și a fost publicat în martie anul trecut, în Monitorul Oficial. Ultimul pas este ca proiectul să ajungă la Camera Deputatilor, care este for decizional.
Conform expunerii de motive a initiațivei legislative, prin prevederile propuse se va asigura un echilibru în relația dintre salariați și angajatori și se vor flexibiliza relațiile de muncă.
Iată și care sunt cele mai importante modificări incluse in proiect, conform Avocatnet.ro:

    • Propunerile de modificare a CIM vor fi comunicate in scris salariatului
    • Concediu de odihnă mai mic pentru salariații cu norma partială
    • Ore suplimentare săptămânale mai multe în anumite domenii de muncă
    • Sporuri pentru munca suplimentară și pentru disponibilitatea în timpul liber
    • Reglementarea activității desfășurate în alt loc decât sediul angajatorului

Amintim că prevederile inițiativei cetățenești de modificare a Codului muncii nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie adoptată de Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy