Avocatul polițistului local bătut crunt de un om de afaceri din Odorheiu Secuiesc, nemulțumit de primul termen de judecată

0

Articol disponibil în: Română

Joi, 9 mai, la ora 13:00 a avut loc primul termen de judecată în dosarul penal înaintat de către polițistul local G.R Judecătoriei din Odorheiu Secuiesc, împotriva omului de afaceri Petho Attila.

Reamintesc aici că, în luna ianuarie, inculpatul de 37 de ani s-a comportat ca protagonistul unui thriller. Din zona turistică Mădăraş până în satul Sub Cetate din comuna Zetea, agresorul a urmărit cu un snowmobil și a lovit de mai multe ori autoturismul în care polițistul aflat în timpul liber se deplasa alături de câțiva prieteni. Aventura infracțională s-a încheiat numai după ce Petho Attila l-a bătut crunt pe polițistul local de 20 de ani, pe motiv că îl amendase în mai multe rânduri anul trecut. În urma loviturilor încasate poliţistul s-a ales cu leziuni multiple pe faţă şi cu fractură de piramidă nazală.

Ieri am luat legătura telefonică cu avocatul victimei și am aflat că a fost suspendată cauză fiindcă acesta a solicitat o cerere de recuzare a judecătorului care a preluat cazul, pentru că există o suspiciune de lipsă de imparțialitate din partea instanței.

”Am avut mai multe motive de a face această solicitare.

În principal, pentru că s-a admis o cerere de disjungere a laturii civile (adică să se judece partea cu privire la despăgubiri separat), contrar dispozițiilor Art.26 din Codul de procedură penală, asta înseamnă că e o posibilitate prin care instanța, dacă vede că se tergiversează desfășurarea procesului penal, să zică aleagă să judece partea civilă separat și să ceară administrarea altor probe. Însă, fiind primul termen nu era cazul.

Al doilea aspect, instanța a respins toate întrebările pe care i le-au adresat părțile civile inculpatului, nu a fost admisă întrebarea cu privire la motivele care au dus la agresarea polițistului local și nici întrebarea cu privire la amenințarea cu moartea a polițistului local, faptă care este constatată prin înregistrarea video a evenimentului și care circulă pe internet.

Totodată și foarte grav, nu s-a încuviințat administrarea în fața instanței a probelor obținute de procuror în cursul urmăririi penale. Instanța este obligată ca atunci când părțile contestă probele și solicită readministrarea lor, să reia etapa administrării probelor: să vină martori să declare tot în față instanței, așa cum au făcut în fața procurorului. Or, clientul meu, fiind în spital, evident că nu a putut să participe la audierea martorilor, nici măcar prin avocați. În condițiile acestea, instanța practic nici nu a audiat inculpatul.

Mai mult, nici măcar nu au fost audiate părțile civile, adică victimele nu au fost întrebate de nimic. Nici ce părere au, nici ce s-a întâmplat acolo… Tot ce s-a desfășurat în sala de judecată părea a fi complet nelalocul lui. Eu n-am întâlnit în practică asemenea situație vreodată, în care instanța să adopte o atitudine care să fie contrar judecării cauzei. Fără cerceteze niciun pic fondul problemei, dacă s-a întâmplat vreo infracțiune. Pur și simplu a luat drept bună acceptarea inculpatului și prin chestia aceasta acest proces penal care urmează să se judece luni, este lipsit de substanță. Adică nu există nicio tragere la răspundere”, a declarat Mihai Suian, avocatul de drept penal al polițistului local.

Termenul de judecată stabilit pentru luni, 13 mai, este foarte scurt în opinia apărătorului victimei. Mihai Suian susține că, având în vedere faptul că inculpatul a mers pe procedura de recunoaștere a faptei, prevăzută de Art. 374, poate conduce numai la condamnarea acestuia.

”Dar având în vedere că nu se permite administrarea unui probatoriu, care a fost și în cursul urmării penale ca să își dea judecătorul seama de gravitatea faptelor, asta înseamnă că nu se dorește întru totul asumarea faptelor sale. Este o infracțiune deosebit de gravă. Neadministrându-se probe, practic este totul în favoarea inculpatului. După părerea mea, o astfel de faptă este mai gravă decât pare în realitate, pentru că se putea produce oricând moartea clienților mei, în urma urmăririi pe acel drum forestier, pe zăpadă când a fost acroșată mașina la 6 metri de cu un cap de pod” a mai precizat avocatul Mihai Suian.

G.R., polițistul local a suferit 28 de zile de îngrijiri medicale după ce fost bătut crunt de Pehto Attila, ți culmea, inculpatul care își recunoaște fapta contestă numărul de zile de îngrijiri medicale și spune că sunt prea multe.

Să nu uităm că, inculpatul Petho Atilla nu s-a cumințit după fapta din ianuarie și la scurt timp a trecut la amenințări cu moartea și alți polițiști locali din Odorheiu Secuiesc. Detaliile pot fi văzute aici: Odorheiu Secuiesc, orașul în care polițiștii sunt terorizați de interlopi. Amenințări cu moartea și incendierea casei

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy