Bienala de Artă Fotografică
Articol disponibil în: Română
Și ediția din acest a Zilelor Ținutului Secuiesc a fost lansată oficial prin intermediul serii de gală a celei de-a doua ediții a Bienalei de Artă Fotografică din Ținutul Secuiesc.
Evenimentul prilejuit de expoziția fotografică se încadrează în inițiativa comună a județelor Covasna și Harghita care are menirea de a cuprinde evenimentele culturale de pe cuprinsul Ținutului Secuiesc. Evenimentul care a avut loc vineri, 9 octombrie a fost găzduit de Teatrul Tamási Áron din Sfântu-Gheorghe.
Concertul comun al orchestrelor de cameră Georgius și Ciuc a fost cel care a dat un farmec aparte serii, cele două orchestre, dirijate de Werner Gábor prezentând audienței cunoscute piese din muzica de film.
Gazda evenimentului, Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, a declarat în discursul său: „Adesea vedem lumea prin ochii altora – și totuși este important să ne găsim locul în lumea aceasta. Fotografii din Secuime surprind în fotografiile lor și o fărâmă din sufletul oamenilor care trăiesc aici. Este important să ne prezentăm valorile în fața lumii, iar Zilele Ținutului Secuiesc și implicit bienala de fotografie reprezintă o astfel de ocazie prin intermediul căreia sunt dezvăluite trăirile și problemele noastre. Consider că acest loc trebuie să fie Ținutul Secuiesc.”
„Trebuie să recunoaștem că în cursul anilor 90 și începutul anilor 2000 nu a existat o conlucrare la nivel politic care să identifice modalitățile care să conducă la dezvoltarea noastră. Valorile culturale, multitudinea de evenimente și creații sunt dovada faptului că prin colaborare se pot realiza lucruri notabile. Acesta este motivul pentru care consider că trebuie date șanse unui asemenea eveniment important, prin specificul căruia această zona devine mai atractivă, iar tinerii sunt motivați să rămână pe tărâmurile natale, au o perspectivă, un viitor și văd rostul întemeierii unei familii. Consider că trebuie depuse eforturi pentru a prezenta ceea ce este frumos și ceea ce mai este de făcut pentru o viață mai bună în această regiune” –a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.
Județul Mureș a fost reprezentat de Péter Ferenc, primarul orașului Sovata care a ținut să precizeze că un rol mai important în organizarea Zilelor Ținutului Secuiesc îl au județele Covasna și Harghita, însă din programul șirului de evenimente reiese faptul că oferta este completă prin intermediul programelor organizate în județul Mureș.
Gala a continuat cu festivitatea de premiere, la cele trei categorii de concurs fiind înscrise lucrări ale fotografilor din 18 țări. Printre premianți se numără fotografi din China, Belgia, Australia, Polonia, Bahrein și bineînțeles, România. Juriul a fost impresionat de lucrările fotografilor Vitos Hajnal, Gábor Lajos, Moldován Mihály, Labancz István, Dezső László, Rucsandra Călin, Ovidiu D. Pop, András Zsolt, Márton Ildikó, Kucsera Jenő, Kerekes István și Nagy Botond, toți reprezentanți ai Ținutului Secuiesc.
Președintele juriului de specialitate, Nagy Lajos, secretarul Asociației Artiștilor Fotografi din România a ținut să menționeze că în centrul majorității lucrărilor se află omul, respectiv frumusețea care-l înconjoară pe acesta. În opinia lui Nagy Lajos, rolul fotografiei este acela de imortalizare a specificului acestor valori. Președintele juriului a mai adăugat că în acest an calitatea lucrărilor a crescut semnificativ, comparativ cu anul trecut, iar această expoziție este rezultatul sprijinului FIAP (Federation Internationale de L`Art Photographique) asociația fotografilor din Franța, dar și a asociației fotografilor din România.
Curatorul bienalei, Kovács László Attila, vicepreședintele Federației Mondiale a Fotografilor din Ungaria a subliniat diversitatea evenimentului și a ținut să mulțumească sponsorilor, în special sponsorului principal – Canon.
La finalul serii în cadrul galeriei EMÜK a avut loc vernisarea expoziției fotografului sportiv Samo Vidic, ambasador Canon.