Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Orașul Gheorgheni rămâne fără căldură la mijlocul acestei luni !

După o serie de procese pierdute parcă intenționat de primăria din Gheorgheni în fața firmei care furniza căldura pentru blocurile din Gheorgheni, instanța a decis că firma poate să își închidă activitatea începând de pe data de 12 decembrie 2016, astfel rămânând fără căldură majoritatea locatarilor din blocurile din Gheorgheni. În plus, primăria este somată să plătească despăgubiri de 27 milioane de euro firmei E-star, firmă agreată de UDMR și desigur de partenerii din Ungaria despre care am mai scris ( clic aici )

ATENȚIE  ISU, ATENȚIE PREFECTURA HARGHITA ! Sunt temeri bine întemeiate că vor putea apărea situații de urgență în Gheorgheni deoarece firma primăriei care ar putea să preia serviciul de livrare a căldurii nu are absolut nicio autorizație pregătită, deci ar avea nevoie de mult timp să intre în legalitate, timp în care populația se va confrunta cu frigul. Dezastrul adevărat va veni atunci când oamenii disperați de frig vor conecta simultan mii de aparate de încălzire electrice la instalația electrică care, în cel mai fericit caz, va pica și blocurile vor rămâne fără curent. Cea mai rea variantă este aceea în care  instalația electrică suprasolicitată va lua foc în unele puncte și se pot produce tragedii. Instalația electrică din blocurile din Gheorgheni și chiar cea magistrală care alimentează cartierele nu are capacitatea de a face față unui consum simultan care să asigure încălzirea electrică a populației. Dacă se ajunge în situația de a rămâne blocurile fără curent și mai pică și instalația electrică, deja avem o situație de necesitate.

Este nevoie urgentă de intervenția factorilor de decizie județeni sau naționali pentru a se evita o situație limită în Gheorgheni. Primăria Gheorgheni este depășită de situație și mult prea ocupată cu campania electorală ca să ia în serios această problemă. Se pare că singura grijă a conducerii orașului Gheorgheni a fost ca acest lucru să fie ținut secret și mai ales să se întâmple după alegeri, ca să meargă prostimea la vot și după aceea mai văd ei …

Iosub Robert
4 comentarii la “Orașul Gheorgheni rămâne fără căldură la mijlocul acestei luni !

 1. Radu Mircea

  Este inca o mare reusita a celor care conduc orasele din Harghita de atatia ani. Treziti-va oameni buni, astia sunt cei care va cer votul duminica!

  Raspunde
 2. TG

  Un municipiu întreg din județul Harghita, Gheorgheni (situat la 3 km de Joseni, apreciat de meteorologi ca fiind „polul frigului” din România), va rămâne fără încălzire şi apă caldă în plină iarnă, începând cu 13 decembrie, ca urmare a afacerilor oneroase ale fostului primar, Mezei Janos, care, în urmă cu mai mulți ani, a încheiat un contract cu o firmă ungară, RFV (transformată ulterior în E-STAR pentru a acoperi matrapazlâcurile, şpăgile şi alte ilegalități), pentru furnizarea energiei termice în sistem centralizat.
  Contractul a fost catalogat ca secret, pentru ca locuitorii să nu poată lua la cunoştință despre condițiile prevăzute, primarul de atunci ridicându-şi cu şpaga primită, în timp record, o vilă somptuoasă la marginea oraşului, pe care, neputând-o justifica, a trecut-o pe numele părinților săi.
  Un lucru trist este acela că, deşi după mulți ani de aşteptare, Gheorgheniul a fost conectat la magistrala de gaze naturale (prin 2010, cred), populația nu s-a putut bucura de această facilitate, nefiind permisă racordarea locuințelor la sistemul de gaze naturale, întrucât, logic, ar fi renunțat la sistemul centralizat de încălzire (unde prețul gigacaloriei includea şpăgile primite de Mezei şi acoliții săi, plus alte sume ce aveau utilitate în campaniile electorale), în favoarea centralelor de apartament. De altfel, cu sprijinul consilierilor locali fideli intereselor sale, Mezei Janos s-a asigurat de acest lucru prin emiterea unor hotărâri ale consiliului local abuzive, astfel încât populația să rămână, în bloc, conectată la sistemul centralizat.
  Practic, într-un oraş ca Gheorgheniul, unde încălzirea se furnizează apoximativ 7-8 luni pe an (garantat începând cu octombrie şi până la sfârşitul lunii aprilie), încălzirea centralizată reprezintă „afacerea” cea mai profitabilă pentru cei interesați de sifonarea unor bănuți, iar acest lucru nu este atât de bătător la ochi, principalul prejudiciat fiind locuitorul din Gheorgheni, dar şi statul care alocă subvenții.
  Întrucât şpaga primită de fostul primar trebuia recuperată de firma ungară din buzunarele cetățenilor, reprezentanții E-Star au cerut adoptarea unei HCL prin care sa se aprobe creşterea prețului gigacaloriei. Ghinion!!! Primarul s-a schimbat între timp, la fel şi o parte dintre consilieri, iar acum ar fi greu de justificat o creştere a prețului, cu atât mai mult cu cât, de-a lungul ultimilor ani, s-au tocat zeci de miliarde de lei pentru modernizarea infrastructurii (centrale cu biomasă, schimbarea sistemului de conducte etc.), pentru ca prețul gigacaloriei să fie competitiv, rezonabil, dat fiind faptul că în zonă funcționau zeci de gatere, unele furnizând gratuit biomasa (rumeguş şi tocătură de lemn). Băieți isteți (a se citi prevăzători), reprezentanții firmei ungare au prevăzut o clauză contractuală care le asigură despăgubiri mai mult decât îndestulătoare în situația actuală, aşa că îşi iau tălpăşița, actuala administrație publică locală rămânând cu castana fierbinte, iar populația din Gheorgheni cu atmosfera… înghețată.
  Un lucru şi mai trist este acela că aceste ilegalități se află spre instrumentare, de mai mulți (prea mulți) ani, pe masa procurorilor DNA Tg. Mureş, iar acest lucru a permis perpetuarea problemelor, culminând cu imposibilitatea de a fi asigurată căldura şi apa caldă pentru vreo 12-15.000 de oameni, acum în plină iarnă, în pragul sărbătorilor. Se zvoneşte că gravitatea faptelor ar fi putut fi înmuiată de căldura banilor… Cine ştie?

  Paradoxal (sau nu), o situație cu iz oarecum asemănător, cel puțin în privința sifonării banilor prin intermediul sistemului centralizat de încălzire, se regăseşte şi în reşedința județului Harghita, la Miercurea Ciuc, unde administrația publică locală s-a gândit să „revigoreze” afacerea prin „regândirea” sistemului, după modelul celui din Gheorgheni (culmea, falimentar!).
  Un lucru rămâne neînțeles: de ce în județul Harghita, cel mai „înghețat” din țară, prețul gigacaloriei rămâne unul dintre cele mai fierbinți/ridicate? Oare instituțiile abilitate, începând cu cele de reglementare (ANRE), continuând cu cele de control al legalității (prefect, guvern) şi terminând cu cele de cercetare/urmărire penală, acolo unde e cazul (iar aici e cazul), nu ar trebui să reacționeze prompt pentru intrarea în normalitate?

  Raspunde
  1. viorica

   Tot acest mesaj este perfect adevarat,trist dar adevărat.Atata timp cat cei care conduc orasul Gheorgheni vor conlucra cu asa zisi parteneri din Ungaria acest oras va rămâne tot in aceeași groapa neînfundată de ani si ani.

   Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.