Borboly Csaba a trimis o scrisoare primului ministru al României, în vederea modificării legislației cu privire la programul Cornul și laptele

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Trebuie oferite mai multe șanse pentru firmele locale

Programul Cornul și laptele a suferit modificări de-a lungul timpului, iar în momentul de față legislația din domeniu nu conferă atribuții autorităților publice locale, pentru organizarea licitațiilor publice în cadrul acestui program. Astfel s-a ajuns în situația conform căreia firmele locale mai mici nu au șansa de a participa la aceste licitații care, în general, sunt câștigate de firmele mari, din alte județe, sau chiar alte regiuni, iar calitatea produselor furnizate lasă de dorit, acestea nefiind conforme cu condițiile enunțate în caietele de sarcini.

Președintele consiliului județean, Borboly Csaba a transmis în cursul zilelor trecute o adresă primului-ministru Dacian Cioloș prin care își exprimă punctul de vedere cu privire la faptul că trebuie permis consiliilor locale să organizeze licitațiile publice pentru achiziționarea serviciilor pentru școlile din raza lor de autoritate, acordând astfel șanse mai mari producătorilor locali. Această schimbare a derulării programului ar veni și în sprijinul realizării obiectivelor din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, acordând șansa fermierilor, crescătorilor de animale, fabricilor mici de prelucrare a laptelui și de panificație, de a asigura locurile de muncă deja create la nivel local. Efectele modificării Legii 6/2012 s-ar resimți de asemenea și în domeniul creării noilor locuri de muncă, în special în rândul tinerilor fermieri.

Nu în ultimul rând, se precizează în cadrul adresei înaintate conducătorului guvernului faptul că instituția Consiliului Județean Harghita, în perioada 2009–2012, a repartizat sumele cuvenite primăriilor, astfel autoritățile publice locale au contractat, prin cumpărare directă sau altă procedură de achiziție, serviciile de furnizare ale laptelui și cornului de la producători locali. Astfel a fost asigurată calitatea foarte bună a produselor furnizate. Din nefericire însă, în anul 2012 guvernul a impus obligativitatea consiliilor județene de a organiza procedurile de achiziție publică. Borboly Csaba reamintește că acest lucru s-a întâmplat după ce deja 6 județe au preluat metoda harghiteană, astfel se poate constata că marii actori de pe piața produselor de panificație au avut un lobby eficient. În urma deciziei guvernului, Consiliul Județean Harghita a decis să organizeze 67 de proceduri de achiziţie publică, pentru toate cele 67 de unităţi administrativ-teritoriale, conform principiilor prezentate mai sus. În anul 2015 a organizat licitațiile în 27 loturi la nivelul microregiunilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy