Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Borboly Csaba: „Uciderea ilegală a urşilor poate pune în pericol supravieţuirea speciei”

În urma reuniunii bilaterale organizată de FACE – Federația Asociațiilor de vânătoare și conservare a UE pe tema uciderii ilegale a carnivorelor mari și beneficiile potențiale ale vânătorii de carnivore mari, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghit a organizat în data de 7 martie o ședință online cu instituțiile și specialiștii în domeniu din județul Harghita.

Conform studiilor sociologice la nivel european, realizate de FACE, în absența cotei de vânătoare bazată pe date științifice, toleranța populației față de carnivorele mari este atât de redusă încât se recurge la mijloace ilegale. Acest lucru ar putea pune în pericol supraviețuirea speciei.

Prin urmare, FACE i-a solicitat lui Borboly Csaba să reprezinte în Comitetul European al Regiunilor importanța managementului eficient în regiunile cu pagube însemnate cauzate de carnivorele mari pentru a crește gradul de toleranță al populației, care se poate realiza prin vânătoare reglementată corespunzător. După cum a spus Borboly Csaba, la întâlnire, se dorește realizarea unui studiu cu date privind toleranța populației față de urs.

Pentru a proteja specia este nevoie de managementul populației bazat pe date științifice. Există sondaje la nivel european conform cărora lipsa reglementării legale a populației pune în pericol specia, iar uciderea ilegală a urșilor în zona noastră ar putea reprezenta o amenințare pentru specie. Populația și asociațiile de vânătoare au rămas fără mijloace legale. Este nevoie de un studiu cuprinzător care să măsoare nemulțumirea populației la scară largă și să furnizeze date concrete pe care le putem prezenta UE. De asemenea, voi reprezenta joi această problemă la o ședință ordinară a Comisiei pentru Mediu, Schimbări Climatice și Energie (ENVE)”,  a declarat președintele Consiliului Județean Harghita.

  • informații furnizate de Biroul de presă al Consiliului Județean HarghitaLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.