Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Borsec – dedicat inițierii în schi

În sezonul 2015-2016 Borsecul a îmbogățit dotarea Compexului de Schi (deschis acum 5 ani) cu un schi-lift conceput special pentru începători. Astfel, aparatura austriacă este ideal pentru începători, și funcționează permanent – spre bucuria schiorilor în devenire. E recomandat de un instructor de schi consacrat, din Cluj.

Complexul de schi deservește schiorii din sezonul 2015-2016 cu o investiție de ultim moment al anului trecut: un schi-lift austriac, conceput special pentru a ușura adaptarea schiorilor începători – copii și adulți – de pârtie. Instalația Sunkid Comfort Star este instalat încă de la deschiderea sezonului, pe porțiunea de 200 m de jos al Pârtiei Însorite – și pare a fi o investiție de mare popularitate.

Este recomandat de instructorul de schi clujean Levente Décsei, care ne spune, că noul schi-lift „este foarte ușor de prins, e potrivit de lent, și nu trântește deloc la pornire”. Taberele organizate de Décsei sunt cele care au adus o popularitate deosebită pârtiilor de la Borsec în rândul clujenilor, care doresc să învețe să schieze, și optează în masă spre Borsec, deși, mai îndepărtat.

Schi-liftul a fost amplasat special de dragul celor care își încep experiența în schi la Borsec, atrași de taberele lui Décsei. aceste cursuri se țin continuu până pe martie, însă toate locurile sunt deja rezervate. Printre înscriși revine în acest an și o familie din Chișinău, devenit fan al Borsecului.

Instructorul clujean este un pionier la Borsec: acesta fiind deja al șaselea an, de când organizează prin Asociația Sportivă Telemark tabere de schi la Borsec –promovând Complexul de Schi în multe emisiuni de televiziune, orașul îl consideră un partener al compexului de schi. Am aflat, că taberele se țin unul după celălalt, cu participanți din zona Clujului, cu copii însoțiți de minim unul din părinți, care schiază și ei – astfel doar traficul taberelor Telemark îmbogățește fluxul de schi borsecean cu 60-80 de persoane, în fiecare săptămână.

Instructorul însă a declarat, că nu numai membrii taberei Telemark, ci toată lumea de la pârtie este mulțumită de noul schi-lift, și apreciază gestul Borsecului de a fi atent la creșterea comfortului celor de pe pârtie.

Este adevărat, că prin punerea în funcțiune al noului schi-lift s-a eliberat pentru schiori avansați și teleschiul monopost de pe pârtia principală, cu nocturnă. Echipa de salvamontiști acreditați în anul trecut – cu patru membrii, toți borseceni -, sunt atenți și la fluxul de copii din taberele de schi, chiar și la însoțirea lor de la schi-liftul spre teleschi, ori invers – instructorul apreciind colaborarea cu Salvamont ca fiind superbă.

Avantajele ofertei Stațiunii Borsec

Instructorul clujean spune, că este o adevărată plăcere să schiezi la Borsec, căci, pe de o parte, calitatea pârtiilor este ideală, și întreținerea cu echipamentul modern este fără cusur. Pe de altă parte, Instructorul Décsei Levente a declarat, că Borsecul este ținta taberelor lor și pentru faptul că cheltuielile de tabără – prin oferta actuală de cazare și masă de peste tot din localitate – organizarea le iese în Borsec din 2/3-a parte al bugetului taberelor organizate în alte localități. Iar despre cerința turiștilor n-ea dat acest exemplu: în acest an nici nu a coborât de pe pârtie – nici între două tabere -, căci este invitat să dea lecții private, cum dealtfel, sunt suprasolicitați și instructorii locali.

 De joi se schiază pe 3 pârtii la Borsec

Complexul de schi are cameră web live pe http://jurnalul.ro/webcam/borsec-partie-477.html , și telefon permanent de serviciu – de informații ori Salvamont. De la Gábor Szőcs de gardă – conducătorul echipei de salvamontiști borseceni dealtfel – am aflat: de la deschiderea sezonului de Crăciun, este continuu schiabil la Borsec pârtia principală. Zăpada are grosimea constantă de 30 cm, iar temperatura scăzută le dă acum posibilitatea să pregătească toate cele 3 pârtii pentru schi până joi, 21 ianuarie.

În pauza de masă de marți deja s-a dat cu tunuri, pentru încă 15 cm de zăpadă pe pârtia principală. Pe toată lungimea Pârtiei Însorite este deja pregătit un strat de 20 cm – și se schiază continuu pe porțiunea de jos, cu ski-liftul pentru începători. Se dă cu tunurile de zăpadă și pe pârtia Prichindel, care, dacă se menține temperatura coborâtă, va sta la dispoziția schiorilor de joi cu 30 cm de zăpadă artificială.

Borsecul va avea Centru de Tratament și Wellness în 2017

Numărul turiștilor în sezonul de iarnă a atins în anul trecut numărul de 26-30 de mii.

Compexul de schi este administrat de S.C. Dezvoltarea Urbană al Orașului Borsec, ca și baia cu bazine cu apă minerală încălzită- și rece din stațiune. Baia O-Saros este o baie de capacitate mică, reconstruită în octombrie 2012, după architectura fostei O-saros demolat în timpul naționalizării.

Orașul însă pregătește o mare investiție balneologică pentru turiști: în 2017 se pregătește deschiderea Centrului de Tratament și Wellness de capacitatea de 700 persoane iarna, 1000 vara. În acest sens, prin hotărârea Consiliului Local s-a luat un împrumut în decembrie 2015 de 13 milioane de lei, pentru finalizarea construcțiilor la clădirea Centrului – început din fonduri de la Guvern, și deja finalizat în procent de 50%.

Serviciu permanent pârtii: 0745/837.628     Mik József primarul Borsecului 0723/250.411

Benkes Zsolt viceprimar 0728/383.737         Instructor schi Décsei Levente 0740/186.086

Contacte: www.schiborsec.ro – parametrii technici Complex schi Borsec

 

Sursa foto: webcam,  www.schiborsec.ro și Facebook.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.