Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Cărturarul și patriotul român Lazăr Lădariu, a trecut la cele veșnice

Conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș anunță vestea tristă a trecerii la cele veșnice a poetului și publicistului Lazăr Lădariu, membru în Consiliul Director al Forumului, născut la 25 martie 1939, în Idicel – Sat, comuna Brâncovenești, județul Mureș. 

Cărturarul și patriotul român Lazăr Lădariu a fost o personalitate cunoscută şi recunoscută, apreciată și respectată, un demn continuator şi apărător al tradiţiilor valoroase româneşti din spaţiul ardelenesc, autor şi coautor a peste 40 de cărţi de poezie, de publicistică şi eseistică, apreciat de critica literară, distins cu şase premii ale Asociaţiei Scriitorilor din Târgu-Mureş, „Cetăţean de Onoare” al municipiului Târgu-Mureş şi al altor localităţi mureşene, preşedinte al Despărţământului Central Judeţean Mureş al ASTREI, onorat cu „Fibula de la Suseni”, cea mai înaltă distincţie judeţeană, răsplătit pentru eforturile sale cu sute de Diplome de Excelenţă, inclusiv cu „Placheta Eminescu”, consilier judeţean, Senior al Târgu-Mureşului, prezent în dicţionare ale unor personalităţi, organizator de activităţi culturale, implicat profund şi benefic în viaţa Cetăţii, deputat de Mureş în Parlamentul României, în două mandate.

În calitate de poet, scriitor, publicist, cât și de parlamentar, consilier județean, lider al societății civile, Lază Lădariu a fost un apărător al valorilor naționale și celor religios – morale și spirituale. Personalitate complexă, om al timpului său, implicat profund în viaţa cetăţii, cunoscut luptător „cu pana şi cu cuvântul” pe baricadele românităţii, om de cultură, formator de opinie şi fruntaş al societăţii civile, Lazăr Lădariu și-a pus viața în slujba binelui public, a apărării identităţii naţionale şi a afirmării valorilor culturii şi spiritualităţii româneşti. „Luptător pe baricada neliniştii” şi a interesului naţional, „câine de pază” al dăinuirii româneşti în Transilvania, „simbol și efigie a românismului ardelenesc”, „străjer care veghează la vatra românismului”, „reper moral”, „omul care a sfințit locul”, poetul și jurnalistul Lazăr Lădariu şi-a asumat starea de veghe a naţiunii, fiind prezent în spațiul public mureșean și național, de peste o jumătate de veac, din care, la „cârma” cotidianului „Cuvântul liber”, aproape trei decenii.

În calitate de membru fondator al Uniunii Naționale Vatra Românească, al Partidului Unităţii Naţionale a Românilor, al Despărțământului Central Județean Mureș al Astrei, al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș și al altor asociații cultural – patriotice și civice, Lazăr Lădriu a promovat, cu curaj, o atitudine de demnitate naţională, de apărare a specificului şi identitarului românesc, pronunţându-se răspicat împotriva răului şi a minciunii. În întreaga sa viață a rămas omul verticalităţii, constant în convingeri, un luptător pentru adevăr, un patriot exemplar și „apostol” al culturii românești.
Ca prieten devotat şi consecvent al românilor din judeţele Covasna, Harghita și Mureș, Lazăr Lădariu a fost un excelent „ambasador” şi un avizat „purtător de cuvânt” al problemelor cu care se confruntă aceştia, în lupta lor cu răutăţile vremurilor actuale şi cu neprietenii.

În calitate de membru în conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, Lazăr Lădariu a susţinut şi mediatizat demersurile întreprinse de Forum pentru stoparea acţiunilor separatiste şi a celor care urmăresc obţinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a aşa-zisului Ţinut Secuiesc. Pentru toate acestea, și-a dobândit o binemeritată notorietate, în viața publică locală, regională și națională, notorietate care va dăinui, cu siguranță, peste veacuri.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace, iar pe noi să ne întărească pentru a-i cinsti memoria așa cum se cuvine!

Biroul de presă al FCRCHM
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.